Mitä tehdä, kun koira pelkää?

On ahdistavaa ja turhauttavaa, kun oma koira pelkää. Joskus pelko on niin voimakasta, että se rajoittaa ja vaikeuttaa normaalielämää. Tiedän kokemuksesta, kuinka lamaannuttavaa voi olla, kun koira pelkää kuollakseen tavallisia arjen asioita, kuten tuntemattomia ihmisiä ja koiria, pimeää, ukkosta, puutarhassa olemista, liikennemerkkejä, vedessä olevia kasveja ja jopa kävelyille menemistä. Nämä ovat vain pieni osa rescue-koirani Jessien pelon kohteista, joista onneksi suurimmasta osasta ollaan päästy yli.

Riippuu paljon koirasta, tilanteesta ja pelon kohteesta, miten parhaiten kannattaa toimia. On kuitenkin useita keinoja, jotka toimivat suurimmassa osassa tapauksista. Näitä olen myös käyttänyt Jessien kanssa.

Pidä taukoa pelon kohteesta

Tämä voi olla vaikea toteuttaa joissain tapauksissa, mutta on äärimmäisen tärkeää onnistumisen kannalta. Ihan aluksi kannattaa antaa koiralle muutama päivä taukoa pelon kohteesta ja stressaavista tilanteista, ja vältellä pelottavia asioita mahdollisimman paljon. Tämän jälkeen voit aloittaa harjoittelun. Silti pelon kohdettta on vältettävä muussa kuin harjoittelumielessä, kunnes koira on oppinut, että mitään pelättävää ei ole. Tämä siksi, että joka kerta kun koira pelästyy kohdetta, tämä tunnereaktio vahvistuu. Lisäksi jatkuva pelkääminen nostaa koiran stressitasoa, jolloin koira pelästyy entistä todennäköisemmin ja oppiminen vaikeutuu. Olen kirjoittanut aiheesta tarkemmin täällä.

Jessien kanssa jouduin tekemään melko radikaalin päätöksen. Jessie pelkäsi kävelyille menemistä niin paljon, että kieltäytyi lopulta astumasta ovesta ulos. Niinpä ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin väliaikaisesti lopettaa kävelyt kokonaan. Sen sijaan Jessie pääsi tarpeilleen pihalle, ja tarjosin sille runsaasti tekemistä leikin ja aktivoinnin muodossa. Onneksi tämä ratkaisu jäi vain väliaikaiseksi, ja pikkuhiljaa Jessie rohkaistui kävelemään pidempiä ja pidempiä lenkkejä hiljaisilla alueilla. Nykyään voimme kävellä tuntikausia useissa eri paikoissa.

Siedätä koiraa pikkuhiljaa

Kun koira on saanut muutaman päivän hengähdystauon, voit alkaa siedättämään sitä pelon kohteeseen. Järjestä tilanne niin, että koira näkee tai kuulee pelottavan asian, ilman että se pelkää. Aloita siis mahdollisimman helpolla tilanteella, niin että koira ei reagoi ollenkaan. Esimerkiksi jos koira pelkää toisia koiria, anna sen nähdä koira, joka on toisella puolella peltoa. Tästä voidaan sitten vaikeuttaa tilannetta pikkuhiljaa, niin että koiraa ei missään vaiheessa pelota. Tähän voi mennä kaiken kaikkiaan paljon aikaa; joissain tapauksissa jopa useita kuukausia, mutta se on sen arvoista. Kannattaa panostaa paljon aikaa alkuvaiheeseen, sillä se on perusta kaikille myöhemmille vaiheille ja nopeuttaa prosessia huomattavasti. Harjoituskertojen on hyvä olla vain muutaman minuutin pituisia kerrallaan.

On tärkeää tunnistaa pienetkin merkit siitä, että koiraa pelottaa tai huolestuttaa. Opettele lukemaan koirasi elekieltä, jotta voit välttää koiran pelästyttämistä vahingossa.

Jessie stressaantui jo sillä hetkellä, kun remmi laitettiin päälle. Niinpä harjoittelu aloitettiin siitä, että otin remmin esille, ja aloin välittömästi riemukkaan leikin tai heittelin herkkuja maahan. Sitten laitoin remmin pois. Muutaman päivän tätä toistettuamme pystyin kiinnittämään remmin Jessien pantaan, palkitsin, ja otin remmin pois. Seuraavaksi käveltiin vähän matkaa sisällä, sitten ulkona rauhallisessa paikassa, joka kerran kävellen pikkuisen pidemmälle. Koska kävelyillä sai aina leikkiä tai syödä herkullisia nameja, alkoi Jessie suhtautua niihin paljon positiivisemmin.

summer-16-064
Jessie osaa nykyään ottaa ilon irti kävelyistä.

Yhdistä pelottava asia johonkin positiiviseen

Ole luova ja keksi jotakin, mitä koirasi rakastaa yli kaiken. Tarjoa sitä sitten koirallesi joka ikinen kerta, kun se havaitsee pelon kohteensa. Näin koira oppii, että se mikä aikaisemmin pelotti, onkin itse asiassa todella mahtava juttu. Järjestys on tässä tärkeää: hauskan asian on tapahduttava sen jälkeen, kun koira on havainnut pelottavan asian, eikä toisinpäin. Muuten koira saattaa oppia, että kun namit tulevat esiin, on ympäristössä jotain pelottavaa.

Herkkujen käyttäminen on erityisen tehokas keino koiran rauhoittamiseen ja sen mielentilan muuttamiseen. Lue täältä miksi.

Ole itse rento ja rauhallinen

Koirat ovat yllättävän herkkiä omistajansa tunnetiloille. Jos itse jännityt ja stressaat, on hyvin todennäköistä, että koirasi tekee niin myös. On tietysti vaikeaa pakottaa itsensä rentoutumaan, mutta olen huomannut, että joskus hyvät näyttelijäntaidot riittävät. Vaikka olisin sisäisesti hermoraunio, jos käyttäydyn ulkoisesti itsevarmasti ja rennosti, on Jessie myös paljon rauhallisempi.

Helpota koiran ahdistusta

On olemassa tuotteita, jotka saattavat helpottaa koiran pelkoa ja ahdistusta. Ne eivät todennäköisesti kokonaan poista koiran pelkoja, mutta saattavat nopeuttaa sen tottumista pelottaviin asioihin. Esimerkiksi Adaptil-pannat, -suihkeet ja -haihduttimet, Thundershirt ja erilaiset ravintolisät, kuten Serene-UM tai Zylkene, voivat olla kokeilemisen arvoisia. Aina ravintolisiä tai reseptivapaita lääkkeitä käytettäessä on muistettava, että ne eivät kaikille sovi. Kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa ennen niiden käyttämistä. Thundershirtin (kuten muidenkin tuotteiden) käytössä on tärkeää noudattaa käyttöohjeita; jos sen yhtäkkiä lyttää koiran päälle pelottavassa tilanteessa, se todennäköisesti aiheuttaa vain enemmän ahdistusta.

Voi myös olla hyödyllistä rakentaa koiralle turvallinen ”pesäkolo”, jonne se voi vetäytyä halutessaan. Sellaisen voi tehdä vaikka laittamalla lakanoita häkin peitteeksi (häkin ovi auki), tai asettamalla pöydän alle tyynyjä ja peittoja.

Harkitse eläinlääkäriä ja käyttäytymisneuvojaa

Yllättävän usein koiran kummallinen käyttäytyminen johtuu kokonaan tai osittain taustalla olevasta kivusta tai terveysongelmasta. (Lue tästä kirjoitukseni aiheesta.) Voi siis olla hyvä idea viedä koira varmuuden vuoksi eläinlääkärille terveystarkastukseen.

Lisäksi voi olla äärimmäisen hyödyllistä ottaa avuksi kouluttaja tai käyttäytymisneuvoja. Tällöin on kuitenkin pidettävä huoli, että kyseinen henkilö on osaava ja luotettava, ja käyttää positiivisen vahvistamisen keinoja koulutuksessa.

Älä luovuta

On täysin normaalia, jos välillä menee takapakkia, joten älä lannistu. Kannattaa huomata pienet onnistumiset, iloita niistä, ja pitää mielessä lopullinen tavoite. Hitaasti, mutta varmasti.

DCIM131GOPRO

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

19 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä, kun koira pelkää?

  1. ”Tavallisen” tallaajan voi olla vaikea lukea milloin koira pelkää tai milloin mennään liian lähelle pelottavaa kohdetta/tilannetta. Se voi olla haastavaa kokeneellekkin koiraihmisille. Koiran siedättäminen uusiin asioihin on melkoinen taitolaji. Koiran elekieltä pitäisi osata lukea todella hyvin. Välillä oman aran koiran kanssa tuntuu, ettei oma koiranlukutaito meinaa riittää, vaikka kuinka sitä yrittää jatkuvasti opetella ja opiskella ja melko pitkä koiratausta itselläni on. Onneksi tieto koko ajan liisääntyy ja leviää, ettei jalostuksessa käytettäisi arkoja yksilöitä.

    Itse en suosittelisi rescue koiran ottamista ainakaan ensimmäiseksi koiraksi. Ja toivoisin että niistä hankalistakin rescue tapauksista olisi enemmän juttua, ettei aina vaan jaettaisi niitä onnellisia ja iloisia tarinoita.

    Tykkää

  2. Kiitos kommentista! Olet aivan oikeassa, siedättäminen ei ole mikään helppo asia tehdä. Jessien kanssa on vielä paljon asioita, joihin totutellaan, ja joitain, joihin se ei todennäköisesti koskaan totu. Välillä menee takapakkia hyvinkin paljon. Mielestäni on kuitenkin parempi edes yrittää siedättä koiraa hitaasti, kuin tehdä mitä monet omistajat tekevät, eli altistaa koiraa jatkuvasti sen pelkäämille asioille uskoen, että se pääsee peloistaan yli sillä tavalla.

    Olen myös samaa mieltä, että rescue-koira ei ole paras vaihtoehto ensimmäiseksi koiraksi, on tärkeää osata lukea koiran eleitä ja tietää, miten koiran kanssa toimia.
    Ja tosiaan, on tärkeää, että jos rescue-koiraa on ottamassa, täytyy miettiä onko valmis hyväksymään sen vaihtoehdon, että koirasta ei välttämättä ikinä tule ns. ”normaalia”. Haastavan koiran kanssa joutuu tekemään väistämättä kompromisseja, ja joissain tapauksissa koiralla tulee olemaan ongelmia koko loppuelämänsä ajan. Usein voi kuitenkin parantaa sekä koiran että omistajan elämänlaatua ja vähentää pelkojen vahvuutta, mutta välttämättä niistä ei koskaan pääse kokonaan eroon.

    Ehkä kirjoitin vähän liian optimistisesti. Toisaalta siinä vaiheessa, kun oman koirani kanssa oli kaikkein vaikeinta, olisin kaivannut jonkinlaista tietoa siitä, että on edes mahdollista päästä eteenpäin, ja että on muitakin samassa tilanteessa olevia jotka ovat edistyneet edes vähän.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.