Vaikeiden tilanteiden välttely on myös kouluttamista

talvi 023

Kun koira käyttäytyy ei-toivotulla tavalla, omistajan ensimmäinen reaktio on usein tehdä jotakin asialle, kouluttaa koira toimimaan uudella tavalla ja kitkeä pois huono käytös.

Koiraa ehkä kielletään ei-toivotusta käytöksestä, jos se satutaan saamaan kiinni siitä. Sitä käsketään ehkä toimimaan eri tavalla ja palkitaan sitä silloin, kun se sattuu käyttäytymään hyvin.

On tietysti tärkeää opettaa koira toimimaan halutulla tavalla, mutta aivan yhtä tärkeää on muokata koiran elämää siten, että ei-toivottua käyttäytymistä ei pääse edes syntymään.

Tämä on joissakin tapauksissa jopa tärkeämpää kuin varsinainen kouluttaminen, eikä sen arvoa tulisi aliarvioida.

Moni omistaja on yllättävän vastahakoinen välttelemään vaikeita tilanteita. Jos koira esim. varastaa pöydältä ruokaa, omistaja saattaa olla haluton pitämään ruoat poissa koiran ulottuvilta. Jos koira ei pidä silittämisestä, sitä halutaan siitä huolimatta silittää. Jos koira pelkää muita koiria, sitä täytyy silti viedä koirapuistoon. Jos koira haukkuu kotona ikkunan ohi kulkeville ihmisille, ikkunoita ei haluta peittää.

Moni tuntuu ajattelevan, että vaikeita tilanteita ei pitäisi vältellä, sillä koiran täytyy oppia toimimaan oikein niissä. On myös hyvin yleinen käsitys, että koira pitää asettaa sille hankaliin tilanteisiin, koska ”kyllähän sen täytyy niihin tottua”.

Näin toimiminen kuitenkin tuottaa tuloksia vain harvoin. Joissain tapauksissa, kuten pelkojen suhteen, koiran käytös saattaa itse asiassa vain pahentua. Jos koira pelkää jotakin, ja se asetetaan toistuvasti sen pelkäämään tilanteeseen, se ei totu tilanteeseen, vaan yleensä vain alkaa pelätä sitä entistä enemmän. Tämä olisi sama, kuin lentopelkoisen ihmisen pakottaminen lentokoneeseen, uudestaan ja uudestaan.

On myös tärkeää ymmärtää, että ongelmatilanteiden välttely on vain väliaikaista.

Tarkoituksena ei ole, että ikuisesti välteltäisiin kyseisiä tilanteita.

Tavoitteena on, että lopulta koira voidaan asettaa tilanteisiin, jotka ennen olivat sille vaikeita. Tällä välin on kuitenkin tapahtunut jotakin tärkeää: tilanteet ovat muuttuneet koiralle vaikeista helpoiksi.

Kun koira asetetaan aina tilanteisiin, jotka ovat sille helppoja, koiran mukavuusalue kasvaa pikkuhiljaa. Helppojen tilanteiden määrä lisääntyy ja vaikeiden tilanteiden määrä vähenee. Ja pian koira selviää helposti melkein kaikista tilanteista.

Meillä on hyvin usein mahdollisuus luoda koiralle sellaiset olosuhteet, että se varmasti onnistuu. Omaa käyttäytymistämme ja ympäristöämme muuttamalla voimme auttaa koiraa onnistumaan ja välttää epäonnistumisia.

Koira oppii uuden käyttäytymismallin tai tunnereaktion parhaiten, jos se saa mahdollisimman paljon onnistuneita kokemuksia tilanteesta ja mahdollisimman vähän epäonnistuneita kokemuksia. Mitä useammin koira toistaa ei-toivottua käytöstä, sitä vahvemmaksi se muuttuu. Jos koira esimerkiksi pelkää jotakin, se vakuuttuu joka kerralla entistä enemmän siitä, että tilanne tosiaan on pelottava.

Tähän voi auttaa se, että koiran kokemuksia ajattelee pankkitilinä. Joka kerta, kun koira onnistuu tai saa hyvän kokemuksen tilanteesta, pankkitilille kertyy hieman rahaa. Joka kerta, kun koira epäonnistuu tai saa ikävän kokemuksen tilanteesta, pankkitililtä lähtee rahaa. Ikävät kokemukset kuitenkin vaikuttavat koiraan voimakkaammin kuin positiiviset, joten onnistuneita toistoja tarvitaan runsaasti, jotta rahaa kertyisi tilille tarpeeksi.

Usein oppiminen menee takapakkia, kun koira epäonnistuu edes kerran. Koira saattaa kokea ei-toivotun käyttäytymisen palkitsevana tai esimerkiksi pelästyä jotakin sen verran, että sen aikaisemmat hyvät kokemukset nollaantuvat. Kaikki kovalla työllä ansaitut rahat katoavat. Tästä syystä on varmistettava, että tilanteet ovat koiralle mahdollisimman helppoja.

Käyttäytymisiin, jotka johtuvat koiran stressistä (oli se sitten ”hyvää” tai ”huonoa” stressiä), vaikuttaa voimakkaasti myös stressin kertyminen. Joka kerta, kun koira joutuu stressaavaan tilanteeseen, sen stressitaso nousee. Jos stressitaso on jatkuvasti koholla, on paljon todennäköisempää, että koira reagoi ei-toivotulla tavalla jopa pienimpiäkin asioita kohtaan.

Tästä syystä jo pelkkä vaikeiden tilanteiden välttely voi joskus lopulta ratkaista ongelman kokonaan. Jos koiran stressitaso pidetään riittävän matalana stressaavia tilanteita välttelemällä, koira kykenee selviämään miedosti stressaavista tilanteista paremmin. Oppiminen helpottuu, ja koiran mukavuusaluetta voidaan pikkuhiljaa laajentaa.

Joskus tilanteiden välttely on ainoa, mitä tarvitaan. Voi olla esimerkiksi helpompaa laittaa kengät piiloon kaappiin, kuin opettaa koira olemaan järsimättä niitä.

Monesti pelkkä vaikeiden tilanteiden välttely ei kuitenkaan yksinään riitä. Koiralle on usein myös opetettava uusi käyttäytymismalli tai tunnetila välttelyiden ohessa. Tällöin on kuitenkin edelleen tärkeää, että onnistumisesta tehdään joka vaiheessa koiralle mahdollisimman helppoa. Siedättäminen auttaa koiraa tottumaan pikkuhiljaa vaikeampiin tilanteisiin.

Esimerkkejä siitä, miten vaikeita tilanteita voi välttää ja varmistaa koiran onnistuminen:

  • Jos koira rähisee muille koirille, kävele paikoissa tai aikoina, jolloin koiria on vähemmän, ja joissa on mahdollista pysyä sopivan etäisyyden päässä koirista.
  • Jos koira pelkää imuria, imuroi sillä välin, kun koira on kävelyllä tai vaikka pihalla.
  • Jos koira pelkää vieraita, pidä taukoa vieraiden käynnistä jonkin aikaa.
  • Jos koira pureskelee esineitä, joita se ei saisi, laita esineet piiloon.
  • Jos koira ei pidä siitä, että sitä lähestytään sen syödessä tai nukkuessa, älä tee niin.
  • Jos koira ei tule luokse kutsuttaessa, pidä se hihnassa tai pitkässä liinassa.
  • Jos perheen koirat eivät tule toimeen keskenään, pidä niitä erillään ongelmatilanteissa.
  • Jos koiralla on eroahdistusta, vältä sen jättämistä yksin.

Aina ongelmatilanteiden välttely ei ole helppoa. Joskus on kuitenkin mahdollista keksiä luovia ratkaisuja ongelmien välttämiseksi.

Loppujen lopuksi kaikki työ on sen arvoista.

Lisää luettavaa:

When avoiding the problem is okay

  • Tilaa viikoittainen vinkki!

    Kiinnostaako koirien käyttäytyminen? Tilaamalla uutiskirjeen saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka kautta opit helpottamaan yhteiseloa koirasi kanssa. Samalla saat ilmaisen minikurssin kynsien leikkaukseen totuttelusta omaehtoisesti.

2 vastausta artikkeliin “Vaikeiden tilanteiden välttely on myös kouluttamista

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.