Koira pelkää vieraita – kuinka saavuttaa aran koiran luottamus

suomi17 375

Tuntemattomat ihmiset voivat joskus olla pelottavia. Vielä pelottavampaa on, jos vieras ihminen ilmestyy koiran kotiin, sen omaan turvalliseen paikkaan, ja sen kanssa pitäisi viettää aikaa suhteellisen pienessä tilassa.

Pelko saattaa ilmetä pakenemisena, piiloutumisena, vieraiden välttelynä, murisemisena, haukkumisena tai näykkimisenä. Myös koiran ”välinpitämättömyys” vieraita kohtaan saattaa itse asiassa olla merkki siitä, että koira on epävarma niiden suhteen. Joskus vain koiran eleistä näkee, että se on huolissaan. Se saattaa esimerkiksi mennä vieraiden luo, mutta sen häntä on koipien välissä, korvat vedetty taakse ja selkä kyyryssä. Tai se saattaa ravata levottomasti ympäri asuntoa samalla läähättäen. Joskus eleet saattavat olla hyvinkin pieniä ja huomaamattomia, ja vieraiden voi olla vaikea käsittää, että koiraa oikeasti pelottaa tai ahdistaa.

Syynä ihmisarkuudelle voi olla genetiikka, liian vähäinen sosiaalistaminen pentuna tai ikävät kokemukset (erityisesti pentuaikana). Ikävän kokemuksen ei tarvitse tarkoittaa välttämättä sitä, että joku olisi hakannut koiraa. Herkälle koiralle riittää jo se, että vieras ihminen ilmestyy yllättäen sen eteen pimeässä, se kuulee kovan äänen uuden ihmisen nähdessään tai tuntematon ihminen yrittää silittää sitä, vaikka se ei haluaisi.

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää ymmärtää, että koiran ei tarvitse olla kaikkien paras kaveri. Kaikki koirat eivät yksinkertaisesti nauti vieraiden ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa olemisesta, ja vetäytyvät mieluummin omiin oloihinsa. Vieraita pelkäävän koiran kanssa on jo suuri saavutus, jos koira voi olla rennosti samassa huoneessa vieraan kanssa, ilman stressiä ja ahdistusta.

Kuinka aloittaa ja valmistautua

On erittäin hyödyllistä opetella lukemaan koiran elekieltä mahdollisimman hyvin. Jos huomaat jo lievät merkit stressistä tai pelosta, voit antaa koiralle tauon tai viedä sen pois tilanteesta jo ennen kuin se alkaa ahdistua liikaa. Pystyt myös paremmin tarkkailemaan sitä vieraiden seurassa; moni koira ei tajua itse lähteä pois tilanteesta, jonka se kokee epämukavaksi. Auta koiraa näissä tilanteissa kutsumalla se pois tai tarjoamalla sille muuta puuhaa.

Jos koira reagoi voimakkaasti jo pelkkään ovikelloon tai koputukseen, voi olla hyödyksi totuttaa koira ensin tähän. Oppiminen ja rauhallinen tutustuminen helpottuu, jos koira ei ole jo valmiiksi kiihtynyt. Tässä videossa on hyviä vinkkejä.

Monelle koiralle paras tapa kohdata vieras ensimmäistä kertaa on ulkona, neutraalissa paikassa. Tilaa on enemmän, eikä vieras ”tunkeudu” koiran kotiin. Tämän jälkeen voitte mennä yhdessä sisään. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, vaan vieraan on tultava suoraan sisälle.

Voi olla hyödyllistä pitää koira hihnassa myös sisällä, siltä varalta että se täytyy saada ohjattua pois vieraan luota tai kokonaan pois tilanteesta. Käytä tarpeeksi pitkää hihnaa, että koira kokee voivansa liikkua vapaasti ja paeta. Myöhemmässä vaiheessa voit yksinkertaisesti jättää hihnan koiran päälle laahaamaan maata pitkin, ihan vain varmuuden vuoksi. Osalle koirista hihna tekee tietysti tilanteesta vain stressaavamman, joten mieti sopivaa ratkaisua yksilökohtaisesti. Jos koiralla on tapana käyttäytyä hyökkäävästi vieraita kohtaan, käytä joko hihnaa tai koiraporttia, ja tarvittaessa myös kuonokoppaa. On tärkeää, että kuonokoppa on koiralle jo ennestään tuttu ja se on yhdistänyt sen mukaviin asioihin. Jos koira on ikinä purrut tai näykkäissyt vierailijaa, ota yhteyttä ammattitaitoiseen ongelmakoirakouluttajaan.

On tärkeää antaa koiralle tilaa ja valinnan mahdollisuuksia

Paras toimintatapa on laittaa koira erilliseen huoneeseen siksi aikaa, kun vieras tulee sisään. Tarjoa koiralle jotakin muuta puuhaa sillä välin, esim. kongi, luu tai piilotettuja nameja. Tätä rutiinia voitte harjoitella myös muina aikoina kuin vieraiden saapuessa, jotta tilanne olisi koiralle tuttu. Kun vieras on istuutunut alas (ja koira mahdollisesti rauhoittunut), voit tuoda koiran takaisin huoneeseen. Vieraat ovat usein vähemmän pelottavia, kun he istuvat, ja lisäksi vieras ei ”tunkeudu” koiran omaan tilaan.

Anna koiran päättää, meneekö se tutustumaan vai ei. Älä vie sitä suoraan vieraan luokse tai yritä houkutella sitä tutustumaan. Joissain tapauksissa on itse asiassa tehtävä päinvastoin; koira ei välttämättä itse osaa pysyä kauempana, vaikka sitä pelottaisi. Se saattaa rynnätä suoraan lepyttelemään ja tarjoamaan rauhoittavia signaaleja, ja moni vieras kokee tämän iloisuutena ja pyyntönä silittämiseen. Jos tiedät, että koirallasi on tapana rynniä vieraiden luokse, mutta se on selvästi ahdistunut tilanteessa ollessaan, pidä se hihnassa kauempana. Palkitse runsaasti kaukana pysymisestä. Pikkuhiljaa voitte sitten edetä lähemmäs vieraita. Parasta on, jos voitte olla mahdollisimman isossa tilassa aluksi kaikkein kauimpana vieraasta, tarvittaessa vaikka niin, että koira näkee vieraan toisesta huoneesta oviaukon läpi.

Pyydä vierasta olemaan kiinnittämättä koiraan mitään huomiota. Vieras ei saisi mennä koiran luokse, vaan koiran annetaan itse päättää, meneekö se tutustumaan vai ei. Sivuttain asettuminen koiraan nähden ja katsekontaktin välttäminen tekee ihmisestä usein vähemmän pelottavan. Älä anna vieraan puhua koiralle, kumartua sitä päin tai kurottaa kättä koiraa kohti. Nämä ovat asioita, jotka usein saavat koiran pelkäämään entisestään. Vieraan tulisi käyttäytyä ikään kuin koira ei edes olisi huoneessa. Jos tuntuu, että vieras ei kuuntele ohjeitasi ja koiraasi pelottaa, pidä se mieluummin erillään vieraasta. Huonot kokemukset aiheuttavat helposti takapakkia.

Wales 090

Vaikka koira menisikin haistelemaan vierasta, on parempi edetä hitaasti. Moni vieras innostuu tästä onnistumisesta ja alkaa heti jutella koiralle ja silittää sitä. Tämä voi monessa tapauksessa saada koiran taas pelkäämään vierasta. On siis parempi jatkaa koiran huomiotta jättämistä, vaikka se tulisikin tutkimaan vierasta.

Myöhemmässä vaiheessa, jos koira vaikuttaa rentoutuneelta ja tyytyväiseltä, vieras voi kokeilla tarjota kättään koiralle haisteltavaksi, ja jos koira on edelleen rento, hän voi silittää koiraa hellästi rinnasta tai kyljestä; ei pään päältä. Tarkkaile koiran elekieltä ja jos silittäminen vaikuttaa ahdistavan sitä, pyydä vierasta lopettamaan. Aluksi hyvin lyhyt silityshetki riittää; pyydä vierasta lopettamaan muutaman sekunnin päästä ja tarkkaile, pyytääkö koira lisää vai ei. Osa koirista vaatii runsaasti tutustumisia (ilman, että koiraa kosketaan), ennen kuin ne hyväksyvät kokonaan vieraan silittämisen. Osa ei koskaan tule nauttimaan vieraiden silityksistä, ja se on myöskin ok, kunhan vieraat ymmärtävät tämän.

Luo vieraista positiivinen asia

Tarjoa koiralle jotakin muuta tekemistä, jotta sen ei tarvitsisi jatkuvasti keskittyä vieraaseen. Samalla vieraan läsnäolo yhdistyy positiivisiin asioihin. On hyvä idea opettaa koiralle muutama käyttäytyminen, jotka se osaa erittäin hyvin ja joiden tekemisestä se nauttii. Esim. käsikosketus, katsekontakti, omalle paikalle meneminen, istu, tms. Palkitse koiraa tiheään tahtiin varsinkin alkuvaiheessa. Joskus parasta on yksinkertaisesti antaa koiralle nameja ilman, että sen tarvitsee tehdä juuri mitään niiden eteen. Voit myös esim. ripotella koiralle nameja etsittäväksi, heittää nameja jahdattavaksi tai antaa sille kongin, aktivointilelun, luun, virikelaatikon, tms. Parasta on, jos näiden käyttö on koiralle tuttua jo ennestään. Pidä huoli siitä, että vieras ei kävele koiran ohi, kun sillä on jotakin arvokasta.

Monen ratkaisu koiran vieraspelkoon on antaa vieraille nameja, joita he sitten syöttävät kädestä. Tämä voikin toimia joissain tapauksissa, mutta vaarana on, että koira menee vieraiden luokse ainoastaan namien toivossa. Koira joutuu tällöin tilanteeseen, jossa se kokee olonsa hyvin epämukavaksi. Parempi olisi, jos koira menisi vieraiden luokse siksi, että se aidosti haluaa, eikä vain siksi, että se haluaa herkkuja. Ole siis aluksi itse ainoa, jolta koira saa namia. Kun koira tuntuu rentoutuvan, vieraat voivat heittää koiralle makupaloja maahan, niin että koiran ei tarvitse liikkua yhtään lähemmäs vieraita. Näin koiraa ei houkutella luokse nameilla, mutta se yhdistää kuitenkin vieraat namien saantiin. Siinä vaiheessa, kun koira alkaa oma-aloitteisesti mennä vieraiden luokse ja sen elekieli on rento, vieraat voivat antaa sille myös kädestä namia. Suurimman osan nameista pitäisi kuitenkin aina tulla sinulta, ei vierailta.

Kun koira alkaa rentoutua vieraiden seurassa, pyydä heitä tekemään koiran kanssa asioita, joista koira nauttii. Esim. leikkiminen, kävelylle meneminen ja koiran osaamien asioiden pyytäminen ja niistä palkitseminen ovat hyviä keinoja luoda positiivista suhdetta.

Muista nämä asiat

Pidä tutustumiset aluksi lyhyinä. Tarjoa koiralle riittävästi taukoja esim. viemällä se toiseen huoneeseen, pihalle tai kävelylle. On aina parempi lopettaa siinä vaiheessa, kun kaikki menee vielä hyvin. Toisessa huoneessa odottaminen on hyvä opettaa koiralle etukäteen, tavallisissa arjen tilanteissa. Muista tarjota koiralle jotakin mukavaa puuhaa tai pyydä vaikka perheenjäsentä tai kaveria viihdyttämään koiraa sillä välin, kun itse viihdytät vierasta.

Muista, että istuva vieras saattaa olla koiran mielestä ok, mutta ylös nouseva, ympäriinsä kävelevä tai ”outoja” asioita tekevä ihminen voi olla aivan eri asia. Esimerkiksi omalle koiralleni Jessielle oli riittävän outoa, että vieras tuijotti hieman liian pitkään jäätelöpaketin sisällysluetteloa. Ennakoi tilanteita ja kutsu koira pois iloisesti, jos on tarve. Jos tiedät, että vieraan liikkuminen tai sen päästämät äänet saavat koiran pelästymään, kehu ja palkitse koiraa joka kerta, kun vieras tekee näitä asioita, ennen kuin koira ehtii pelästyä. Jos tiedät, että tietyt tilanteet saavat koiran pelästymään, vie se toiseen huoneeseen ennen näitä tilanteita. Koira saattaa hyväksyä nämä tilanteet myöhemmässä vaiheessa, kun vieras on tutumpi, mutta alussa tilanteista on tehtävä koiralle mahdollisimman helppoja.

Jos tiedät, että tilanne tulee olemaan koiralle liian vaikea, esim. olet kutsunut suuren määrän ihmisiä kylään, on parempi pitää koira poissa tilanteesta. Vie se vaikka hoitoon tai jos tiedät koiran pärjäävän, pidä se erillään vieraista, mukavan tekemisen ja radion kera.

Muista aina, että vieraisiin tutustuminen on stressaavaa, vaikka koira tuntuisikin pärjäävän hyvin. Älä siis tee liikaa kerralla, ja anna koiralle riittävästi aikaa palautumiseen. Esimerkiksi jos uusia tutustumisia on joka päivä, koiran stressitaso ei välttämättä ehdi laskea vieraiden välissä. Myös pitkään jatkuvat tutustumiset nostavat koiran stressitasoa, jolloin se saattaa alkaa reagoida pelokkaasti. Kaikki saattaa mennä hyvin esimerkiksi ensimmäisen tunnin ajan, ja tämän jälkeen kaikki onkin koiralle liikaa. Pyri lopettamaan tutustuminen jo reilusti ennen tätä vaihetta.

Jos koira pelästyy tai reagoi ikävästi

Jos koira pelästyy kunnolla tai alkaa haukkua tai murista vieraalle, vie se pois huoneesta ja tarjoa sille jotakin rauhoittavaa tekemistä, kuten järsittävää, aktivointilelu tai namien etsintää. Tarjoa sille riittävästi taukoa, että se ehtii palautua tilanteesta. On tärkeää olla kieltämättä tai rankaisematta koiraa näissä tilanteissa, sillä se vain lisää koiran pelkoa ja stressiä ja saattaa pahentaa käytöstä pitkällä aikavälillä.

Jos koet, että kunnollisen tauon saatuaan koira pärjää taas vieraan kanssa, vie se takaisin huoneeseen, mutta tee tilanteesta tällä kertaa helpompi. Pidä se huoneen toisessa päässä, palkitse runsaasti, ja poistu taas tilanteesta lyhyen ajan päästä. Jo 30 sekuntia voi olla enemmän kuin tarpeeksi. Näin koiralle jää (toivon mukaan) positiivinen kokemus vieraasta. Mieti jälkikäteen, miksi koira pelästyi niin paljon. Tekikö vieras jotakin ”epäilyttävää”, edettiinkö vieraaseen tutustumisessa liian nopeasti, viettikö koira liikaa aikaa vieraan kanssa samassa huoneessa? Mieti, mitä voisit tehdä eri tavalla seuraavalla kerralla auttaaksesi koiraa selviämään.

Kävelyllä tutustuminen on vähiten pelottavaa

Joskus uusiin ihmisiin tutustuminen on mahdotonta sisätiloissa, jos koira stressaa suunnattomasti samassa huoneessa vieraan ihmisen kanssa olemisesta. Tällöin kannattaa aloittaa tutustuminen kävelyllä. Aloita rauhallisessa paikassa, jossa ei mielellään tule paljon muita ihmisiä vastaan. Pyydä vierasta kävelemään sellaisen etäisyyden päässä, ettei koirasi ole huolissaan. Monelle koiralle on vähemmän uhkaavaa, jos vieras kävelee edellä ja koira seuraa perässä. Palkitse koiraa rauhallisesta käytöksestä. Pikkuhiljaa vieras voi kävellä lähempänä ja lähempänä, kunnes lopulta voitte kävellä vierekkäin. Tarkkaile koiran elekieltä; jos koira alkaa ahdistua, pyydä vierasta kävelemään hieman kauempana.

Siinä vaiheessa, kun voitte kävellä vierekkäin jonkin aikaa ja koira on rento, voitte mennä yhdessä sisälle.

wales adventure 449

Älä murehdi siitä, että joutuisit aina tekemään näin jokaisen uuden ihmisen kanssa. Kun koira alkaa yleistää oppimaansa, tutustuminen tapahtuu joka kerralla nopeammin, kunnes jopa täysin tuntematon ihminen voi tulla suoraan sisälle kotiin.

Riippuu koirasta, kuinka nopeasti tai hitaasti voidaan edetä vaiheesta toiseen. Joidenkin koirien kanssa on tehtävä useita kävelyitä yhdessä, ennen kuin vieras voi tulla sisälle, kun taas toisten koirien kanssa riittää jo se, että tilanne on erilainen. Entisellä kämppikselläni oli koira, joka murisi kaikille kotiin tuleville miehille. Vaikka sama mies olisi käynyt useita kertoja käymässä, koira ei edelleenkään luottanut siihen. Kun kaksi miespuolista kaveriani tulivat käymään, vein koiran kavereitani vastaan ja pyysin heitä olemaan huomiomatta koiraa. Kävelimme yhdessä kotiin, ja kotiin päästyämme koira oli täysin tyytyväinen ja rento, ja istui vuorotellen kavereitteni sylissä rapsuteltavana. Missään vaiheessa se ei murissut tai haukkunut.

Sen sijaan Jessien kanssa on ollut parempi edetä hitaasti. Sille olisi ollut kaikkein parasta päästä useita kertoja kävelylle vieraan kanssa, mutta siihen meillä ei monesti ollut mahdollisuutta. Aina ei ollut myöskään mahdollisuutta mennä yhdessä kävelylle, ja nämä tutustumiset olivat selvästi vaikeampia Jessielle. Kaikesta huolimatta, ja yllä olevia vinkkejä noudattamalla, Jessie oppi lopulta luottamaan vieraisiin. Nykyään vieras ihminen tai useampikin voi tulla käymään ilman mitään ongelmia.

On aina parempi edetä liian hitaasti kuin liian nopeasti. Muuten koira menee helposti takapakkia, ja kaikki kovalla vaivalla tehty työ menee hukkaan. Hitaasti etenemällä koira oppii luottamaan siihen, että kaikki menee hyvin, se onnistuu ja selviää tilanteista. Samalla opit itsekin rauhoittumaan ja uskomaan, että sekä sinä että koirasi selviätte kyllä.

Lisää luettavaa:

Koira pelkää ihmisiä

Arkuus

Pelkoaggressiivisuudesta


Kuukausimaksua vastaan saat nämä ja useita muita verkkokursseja, artikkeleita, koulutusvideoita ja verkkoluentoja koirien kouluttamisesta ja käyttäytymisestä.

6 vastausta artikkeliin “Koira pelkää vieraita – kuinka saavuttaa aran koiran luottamus

  1. Meillä on arka koira 7kk. Kaikista vaikeinta asia on vieraille ymmärtää että olla huomioimatta koiraa juuri ollenkaan. On itselle vaivaannutavaa alkaa ohjeistamaan aikuisia ihmisiä.
    Aina uuteen ihmiseen täytyy erikseen tottua. Viidennen kerran jälkeen alkaa pikkuhiljaa haukkuminen vähenemään ja ollaan kavereita. Tulee syliin, nuolee naamat ja antaa rapsuttaa, mutta vaikka edellisellä kerralla oltiin jo hyvät kaverit, voi se jo seuraavalla kerralla olla unohtunut. Kivaa vertaistukea tässä postissa, välillä kurja olo kun ei ole koskaan ihminen tehnyt tälle pahaa🙁 meillä tämän koiran emäkin oli arka, ensimmäisen koiran omistajana luulin vaan että se johtui pennuista ja hormoneista. Sen verran opin etten enää ota aran emon pentuja. Toki voihan olla että koira silti olisi ollut arka. Sosiaalistaminen tehtiin huolella ja koiran ehdoilla. Ihana koira, mutta rohkeamman yksilön kanssa pääsisi helpommalla. Vielä ei ole osoittanut agressiivisuutta onneksi, muuta kuin tuo haukkuminen

    Tykkää

    1. Ihmisten kouluttaminen onkin huomattavasti vaikeampaa kuin koirien. 😀 Hienoa, että olet jaksanut kuitenkin jatkaa harjoittelua koiran ehdoilla. Kuitenkin kun on nuori koira vielä kyseessä, niin tilanne saattaa helpottua hyvinkin nopeasti, kunhan koira alkaa vain yleistämään sen, että uudet ihmiset eivät ole pelottavia. Mitä useampaan ihmiseen se tutustuu onnistuneesti, vaikka siihen menisikin aikaa, sitä helpommin seuraaviin ihmisiin tutustumiset menevät, vaikka alussa tuntuukin vaikealta. Oletko kokeillut lenkillä tutustumista? Sillä on monesti yllättävän iso vaikutus, ja vieraalle ihmiselle myös usein helpompi jättää koira huomioimatta kävellessä. Kaikkein parastahan olisi, jos tilanne saataisiin järjestettyä niin, ettei koira kokisi tarvetta haukkua alusta alkaenkaan (mikä ei aina tietenkään ole mahdollista), jolloin uuteen ihmiseen tottuminen tapahtuisi myös nopeammin. Kouluttajan ottamisesta avuksi voisi myös varmasti olla suuri hyöty.
      Toivottavasti saatte tilannetta helpotettua, se on loppujen lopuksi todella palkitsevaa nähdä koiran reipastuvan ja rohkaistuvan pikkuhiljaa, tällaiset aremmat koirat myös opettavat uskomattoman paljon. 🙂

      Tykkää

  2. Juu ollaan parin kaverin kanssa käyty lenkillä, ja silloin sujui hyvin. Reilun viikon kuluttua järjestän kotonani naisten illan johon tulee 3 naista lisäkseni, 1 heistä ennalta tuttu koiralle. Vähän jännittää, nyt jos menee ulos vastaan on niin pimeää että koira saattaa säikkyä. Ehkä laitan ennakkoon viestiä tytöille että olkaa mahdollisimman huomioimatta koiraa. Se on siinä vaan hankalaa kun koira on heti eteisessä koiraportin takana vastassa ja haukkuu vimmatusti. Vai olisikohan helpompi että mieheni tulisi koiran kanssa kotiin vasta kun vieraat ovat tulleet, mutta onko sekään reilua koiraa kohtaan että vieraat onkin yhtäkkiä täällä? Pitää vähän miettiä ja koittaa itse olla liikaa jännittämättä. Ollaan huomatta että namuja ei kannata vieraitten nakkoa mutta leluilla leikittäminen rentouttaa tunnelmaa aika hyvin. Lopulta monesti vieraatkin pääsee koiran kanssa leikkimään, se tuntuu meillä toimivan parhaiten.

    Tykkää

    1. Monelle koiralle toimii itse asiassa paremmin se, etttä vieraat ovat jo istumassa ja koira pääsee sisään vasta sen jälkeen. Voi tietysti olla, että kävelyltä tullessa koira ei osaa odottaa tilannetta ja saattaa yllättyä. Onko mahdollista pitää koira vaikka erillisessä huoneessa ja päästää vasta sitten näkemään vieraat, kun he ovat asettuneet paikoilleen eivätkä kiinnitä mitään huomiota koiraan? Meillä tämä on toiminut parhaiten – jos taas ovelle asti pääsee, niin rähinä ja haukkuminen on aivan varmaa. Mutta joskus pitää vain kokeilla, mikä ratkaisu toimii parhaiten. Hienoa, että teille on löytynyt tuo leikittäminen sellaiseksi, mikä auttaa rentouttamaan koiraa. 🙂
      Tietty jos tuntuu, että noin monta ihmistä kerralla on liikaa, voi helpoin ratkaisu olla se, että koira on eri tilassa kuin vieraat ja sillä on jotain mukavaa puuhaa, kunhan erikseen oleminen ei ahdista entisestään. Ja sitten tutustumiset voi tehdä vaikka erikseen jonain toisena aikana.
      Tsemppiä, toivottavasti menee hyvin!

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.