Varo stressin kertymistä – tärkeä termi aran tai remmirähjän koiran omistajalle

frosty-141

Joskus koira saattaa reagoida kuin tyhjästä. Kaikki on mennyt hyvin, ilman ongelmia, ja yhtäkkiä jokin pieni asia saa koiran kauhistumaan, murisemaan, haukkumaan tai jopa puremaan. Uutisista saa lukea runsaasti juttuja koirista, jotka purivat ”ilman varoitusta”, vaikka eivät aikaisemmin olleet osoittaneet merkkejä aggressiivisuudesta.

Yksi selitys ”tyhjästä” tulevaan reaktioon voi olla ”trigger stacking” eli stressin kertyminen. Tämä tarkoittaa, että koira on kohdannut useita stressiä aiheuttavia tekijöitä eikä ole ehtinyt palautua niiden välissä. Koira ei ole välttämättä edes reagoinut negatiivisesti näihin stressitekijöihin, koska niiden vaikutus yksinään on niin pieni. Stressitaso on kuitenkin jatkanut nousuaan, kunnes lopulta jokin pieni mitätön stressin aiheuttaja on ollut viimeinen pisara ja saanut koiran reagoimaan yllättävän vahvasti. Koira on ikään kuin saanut tarpeekseen, eikä pysty enää hillitsemään itseään.

Olet varmaan itsekin kokenut päiviä, jolloin kaikki menee pieleen. Kaadat kahvit päällesi, jäät kiinni ruuhkaan, töissä on hirveä kiire, pomo huutaa sinulle, ja kotiin tullessasi huomaat että puolisosi/kämppiksesi/koirasi on syönyt kaiken jäätelön pakastimesta. Normaalisti olisit miedon ärtynyt, mutta rankan ja stressaavan päivän jälkeen saat kunnon raivokohtauksen.

Tässä kaavio havainnollistamaan asiaa:

new-piktochart_172_aac923f04748da3211c5d60eaeff9ce316e601b3

Esimerkkikoira viedään aluksi eläinlääkäriin, mikä aiheuttaa tietysti pelkoa ja stressiä. Stressitaso nousee, mutta ei niin paljon, että koira reagoisi esimerkiksi murisemalla. Heti perään koira pelästyy kovaa ääntä, ja stressitaso nousee taas. Pian koiraa lähestyy tuntematon ihminen, joka ojentaa kättään koiraa kohti silittääkseen. Koira on hieman pelokas tuntemattomia ihmisiä kohtaan, mutta normaalisti sietää niiden silittelyt. Mutta koska koiran stressitaso on jo valmiiksi erittäin korkealla, koira reagoi ojennettuun käteen näykkäisemällä.

Stressiä lisäävien tekijöiden ei tarvitse välttämättä olla yhtä dramaattisia ja selkeitä kuin kova ääni tai eläinlääkärissä käynti. On täysin koirasta kiinni, mitkä asiat se kokee pelottavina tai ahdistavina, ja pienetkin stressin aiheuttajat voivat yhdessä johtaa suureen stressiin. Stressin ei myöskään tarvitse olla negatiivista; myös positiivinen stressi nostaa kierroksia ja lisää stressihormonien määrää. Esimerkiksi pallon perässä juokseminen tai jänisten jahtaaminen.

Stressaavan tilanteen jälkeen voi kestää jopa kolme päivää, ennen kuin stressitaso palaa ennalleen. On siis hyvä antaa koiran levätä ja palautua rauhassa.

Stressin kertyminen on tärkeä termi erityisesti rescue-koiran tai pelokkaan, rähjäävän, reaktiivisen tai aggressiivisen koiran omistajalle. Näissä tapauksissa on erityisen tärkeää välttää stressiä, pelkoa ja ahdistusta aiheuttavia tilanteita niin paljon kuin mahdollista. Koiralla on tällöin paljon suurempi todennäköisyys onnistua silloin, kun stressaava tilanne tulee eteen.

Esimerkiksi rescue-koirani Jessien kanssa stressin kertymisen ymmärtäminen on ollut äärimmäisen hyödyllistä. Jessie pelkää kävelyillä useita asioita, joihin olemme pikkuhiljaa totutelleet. Olen oppinut, kuinka pitkään voimme harjoitella ja kuinka usein, ilman että Jessie alkaa reagoida. Olen myös oppinut antamaan Jessielle aikaa palautumiseen, jos olen huomannut sen alkavan stressaantua. On ollut hyvin tärkeää lopettaa harjoittelut nimenomaan ennen kuin tilanne kärjistyy niin paljon, että Jessie alkaa murista ja haukkua kaikelle liikkuvalle. Tämän vuoksi on ollut erityisen arvokasta oppia tunnistamaan Jessiessä pienimpiäkin pelon ja ahdistuksen merkkejä.

Opettele tuntemaan koirasi ja huomaamaan, milloin sitä ahdistaa tai stressaaa. Vaikka koira ei näyttäisi selkeitä merkkejä stressistä (murina, haukkuminen, pakoon juokseminen, tms.), ei sillä silti välttämättä ole kaikki hyvin. Opettele lukemaan koirasi elekieltä ja tarkkailemaan, milloin sille alkaa riittämään. Jokaisella koiralla on omat tapansa kertoa, että niillä ei ole hyvä olla.

Vähentämällä koiran stressiä lisäät sen hyvinvointia ja luottamusta sinuun, ja lisäksi asetat sen tilanteeseen, jossa sen on paljon helpompi onnistua.

DCIM131GOPRO

Hieman perusteeellisemmin stressistä ja myös sen oireista voit lukea tästä artikkelista.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂