Eleet, jotka jokaisen koiranomistajan tulisi tunnistaa

Koira viestii jatkuvasti. Aina koiran eleet eivät kuitenkaan ole selkeitä tai ihmisten helposti tunnistettavissa.

Esimerkiksi jos koira ei halua, että siihen kosketaan, se ei välttämättä murise tai juokse karkuun. Se saattaa yksinkertaisesti kääntää päätään poispäin, nuolla huuliaan ja nostaa tassuaan.

Koirien kielellä tällaiset eleet ovat aivan yhtä tärkeitä kuin murina tai pakeneminen. Koira viestii (ainakin omasta mielestään) selkeästi, että sitä ahdistaa tilanne, ja se yrittää ratkaista sen rauhanomaisesti.

Eleitä, joiden avulla koira yrittää rauhoitella tilannetta ja vältttää konfliktien syntymistä, kutsutaan rauhoittaviksi signaaleiksi. Termi on peräisin Turid Rugaasin kirjasta, johon viitataan melkeinpä aina, kun kyse on koirien elekielestä. Koira käyttää rauhoittavia signaaleita esimerkiksi pelottavissa tai huolestuttavissa tilanteissa, tai jos ihminen tai toinen koira käyttäytyy uhkaavasti.

Koira käyttää näitä eleitä lepytelläkseen ja osoittaakseen, ettei ole uhka. Se ei silti tarkoita, että koira olisi ”alistunut” tai harmiton. Jos koiran eleitä ei kuuntele, se saattaa hyvinkin murista tai purra tehdäkseen viestinsä selvemmäksi. Omasta mielestään koira on yrittänyt rauhoitella tilannetta viestimällä selkeästi, ilman tulosta. Tällöin sille ei jää paljon muita vaihtoehtoja paeta tilanteesta.

Suurin osa koirista kuitenkin valitsee pakenemisen, lepyttelyn tai paikalleen jähmettymisen puremisen sijaan, mutta se ei tarkoita, että koiran eleistä ei tarvitse välittää. Koiran hyvinvointi ja luottamus omistajaan paranee, jos omistaja huomaa sen eleet ajoissa ja välttää stressaavia tilanteita.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä eleet eivät aina tarkoita, että koira on huolestunut tai stressaantunut. On otettava huomioon konteksti, tilanne ja koiran elekieli kokonaisuudessaaan.

Ihmisillä käden heiluttaminen voi tarkoittaa tervehdystä, hyvästelyä, huomion kiinnittämistä tai jopa kehottamista pysähtymään. Viestin merkitys riippuu ilmeistä, eleistä ja tilanteesta. Aivan samalla tavalla esimerkiksi kuonon nuoleminen voi koirilla tarkoittaa pelkoa, turhautumista, toisen rauhoittelua tai sitä, että odotettavissa on makupala.

Tässä siis muutamia rauhoittavia signaaleja ja muita eleitä, joita koira käyttää välttääkseen konfliktia.

 • Kuonon nuoleminen: Koira nuolaisee huuliaan tai kuonoaan. Jos tilanteeseen  liittyy ruoka, nuoleminen voi johtua lisääntyneestä syljen tuotannosta.
helmikuuuu-086
Megan nuolaisee huuliaan, koska kädessäni on makupala.
 • Ravisteleminen: Koira saattaa ravistella märkänä ollessaan, valmistautuessaan liikkeelle lähtöön, tai jos sen turkissa on jotakin, mistä se haluaa eroon. Koira kuitenkin myös ravistelee stressaavan tilanteen jälkeen rauhoittaakseen itseään.
 • Venytteleminen: Koira tietysti venyttelee noustessaan ylös ja herätessään, mutta joissain tapauksissa venyttely voi olla tapa rauhoitella itseä ja muita.
 • Paikalleen jähmettyminen: Koira saattaa lopettaa vaikkapa läähättämisen hetkellisesti, lopettaa sen mitä oli tekemässä ja kääntyä katsomaan esimerkiksi lähestyvää kättä, tai jäykistyä kokonaan paikalleen. Tämä ele voi olla merkki pelosta tai toimia varoituksena tilanteessa, jossa koira kokee olonsa uhatuksi.
 • Selällään makaaminen: Koira kierähtää selälleen tai kyljelleen, nostaen etu- ja takatassun jäykästi ilmaan. Jos koiran muu elekieli viestii rentoudesta ja iloisuudesta, koira todennäköisesti vain rentoutuu, osoittaa ystävällisyyttään tai haluaa rapsutuksia. Koira saattaa myös heittäytyä selälleen leikkiessään, ja tällöin se voi olla vain osa leikkiä. Jos koira tekee liikkeen jäykästi, yhdessä muiden rauhoittavien signaaleiden kanssa, se on todennäköisesti epävarma tai peloissaan.
img_20160222_074211323
Millie heittäytyy selälleen, koska kutsun sitä, vaikka se haluaisi vielä nukkua.
 • Maan haisteleminen: On tietysti useita syitä, miksi koira haistelee maata. Joskus koira saattaa kuitenkin tehdä näin tilanteessa, johon tämä käyttäytyminen ei tunnu sopivan. Esimerkiksi toisen koiran havaitessaan koira saattaa tervehtimisen sijaan ruveta yhtäkkiä haistelemaan maata, koska se yrittää rauhoittaa tilannetta.
 • Pään tai vartalon kääntäminen: Koira kääntää päätään poispäin henkilöstä tai toisesta koirasta, tai kääntää koko vartalonsa toiseen suuntaan. Saattaa näyttää jopa siltä, kuin koira ei olisi huomannutkaan kohdetta, mutta todellisuudessa koira vain viestii harmittomuuttaan. Joissain tapauksissa koira yrittää elehtiä näin, että ei halua olla missään tekemisissä tämän yksilön kanssa.
img_20160619_131710744
Aida on juuri suutahtanut Konnille, ja molemmat rauhoittelevat tilannetta kääntämällä päätään.
 • Silmien siristäminen tai hitaasti räpytteleminen: Koira saattaa tehdä näin yksinkertaisesti osoittaakseen ystävällisyyttään, tai se saattaa kokea tilanteen stressaavana tai ahdistavana.
img_20120521_184856
Tämä husky siristää silmiään kameran tuijotuksen alla.
 • Vartalon tai pään madaltaminen: Koira yrittää tekeytyä mahdollisimman pienen ja vaarattoman näköiseksi.
 • Tassun nostaminen: Ellei koira nosta tassuaan, koska se on sille opetettu temppu, tarkoittaa se yleensä, että koiraa pelottaa tai ahdistaa.
jessicaaa-028
Jessie nostaa tassuaan ja madaltaa vartaloaan, koska on huolissaan vedessä lilluvista kasveista. Hetken päästä se juoksee sisälle häntä koipien välissä.
 • Istuminen tai makaaminen: Koira saattaa tietysti tehdä näin namin toivossa tai olla väsynyt, mutta muussa tapauksessa se saattaa olla rauhoittava signaali.
 • Haukotteleminen: Koira voi hyvinkin olla  vain väsynyt, mutta jos se haukottelee kummallisessa tilanteessa tai useasti peräkkäin, on tilanteessa todennäköisesti jotakin, mikä huolestuttaa sitä.
img_0630
Megan rauhoittelee tilannetta, koska leikki kävi hieman liian rajuksi.
 • Silmän valkoinen osa näkyy: Pelätessään koira liikuttaa silmiään, mutta ei päätään, jolloin silmän valkoinen osa vilahtaa.
img_20160619_131621612
Konnia hyvin ymmärrettävästi huolestuttaa Aidan ärhentely.
 • Hännän heiluttaminen: Heiluva häntä ei aina tarkoita, että koira on iloinen. Jos häntä heiluu hitaasti tai hyvin alhaalla, koiran muut eleet viittaavat pelkoon, tai pelkkä hännän pää liikkuu, saattaa se tarkoittaa, että koira lepyttelee tai on jännittynyt tai pelokas.
jessiee-019
Jessien häntä viuhtoo, mutta koko muu olemus kertoo ahdistuksesta.
 • Korvien taakse vetäminen tai hännän madaltaminen: Nämä eleet voivat olla hyvinkin huomaamattomia tai korostetun selviä.

Vaatii paljon harjoittelua ja tietämystä, kunnes oppii luotettavasti lukemaan koirien elekieltä. Silti on vielä asioita, joita ei täysin ymmärretä, ja aiheesta tulee jatkuvasti esille uutta tutkimustietoa. Voit lukea lisää mm. näistä lähteistä:


Koirien käyttäytymisen netflix: Kuukausimaksua vastaan nämä ja monta muuta verkkoluentoa, artikkelia, verkkokurssia ja koulutusvideota.
Advertisement

14 vastausta artikkeliin “Eleet, jotka jokaisen koiranomistajan tulisi tunnistaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: