Miksi koira nylkyttää?

Sneaky SNake 169

Kun koira nylkyttää omistajaa, toista koiraa, vierailijaa tai vaikkapa tyynyä, aiheuttaa se väistämättä nolouden tunteita omistajassa.

Nylkyttäminen on itse asiassa normaali käyttäytymismalli, eikä sen tarvitse aina liittyä seksuaaliseen käyttäytymiseen. Nylkyttää voivat sekä nartut että urokset, ja kohteena voi olla kumpi tahansa sukupuoli, tai joissain tapauksissa ihminen tai esine. Osa koirista ei nylkytä koskaan, muuten kuin ehkä suvunjatkamismielessä, osalla se taas tuntuu olevan ensisijainen toimintamalli tilanteessa kuin tilanteessa.

Monesti hypätään siihen johtopäätökseen, että koira yrittää tällä käyttäytymisellä dominoida. Se kuvittelee olevansa ihmisen, koiran tai tyynyn (?) pomo, ja sille täytyy näyttää, missä kaappi seisoo. Itse asiassa nylkyttämisellä ei ole mitään tekemistä dominanssin kanssa, vaikka moni vastaanottajana toimiva koira saattaakin ärsyyntyä nylkytettävänä olemisesta, jolloin seurauksena saattaa olla riita.

On hyvin yleistä, että nylkyttäminen on osa leikkiä. Leikkiin kuuluu se, että sitä ei oteta tosissaan, siksi siis ”arvojärjestyksellä” ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuka astuu ketä. Osa koirista saattaa kuitenkin innostua hieman liikaa leikin tiimellyksessä, jolloin voi syntyä ongelmia.

Yleisesti ottaen nylkyttäminen johtuu kiihtymisestä tai stressitason noususta, oli kyseessä sitten hyvä- tai pahalaatuinen stressi. Nylkyttäminen on yksi keino purkaa stressiä. Jos koira nylkyttää ilman, että sen käyttäytymisen on laukaissut mikään selvä tapahtuma, koira saattaa kärsiä kroonisesta stressistä. Yleensä kuitenkin astumiskäyttäytyminen käynnistyy jonkin selkeän tapahtuman seurauksena.

Koira saattaa alkaa nylkyttää innostuessaan esimerkiksi uudesta ihmisestä tai ulos lähtemisestä. Myös turhautumisen tunne voi aiheuttaa nylkyttämistä, esimerkiksi jos koira ei ymmärrä, mitä siltä vaaditaan tai se ei saa mitä haluaisi.

Myös pelko ja ahdistus saattavat aiheuttaa stressiä. Esimerkiksi stressaava tilanne, uusi ympäristö tai omistajan vihaisuus saattavat johtaa nylkyttämiseen. Jos koira on hieman huolissaan uusista ihmisistä, se saattaa tämän vuoksi alkaa nylkyttämisen aina uuden vieraan tavatessaan.

Nylkyttäminen voi joissain tapauksissa olla koiran keino saada omistajan huomio. Mikä onkaan tehokkaampi keino herättää huomiota, varsinkin jos nylkyttämisen kohteena on vieras. Negatiivinenkin huomio on huomiota, ja koira saa palkinnon toimistaan.

Monissa tapauksissa voi tietysti olla, että koiralle tulee nylkyttämisestä yksinkertaisesti hyvä mieli, ja se on itsessään palkitsevaa.

Miten saada nylkyttäminen loppumaan?

Jos koira nylkyttää vain silloin tällöin ja vähän aikaa kerrallaan, eikä siitä ole haittaa kenellekään, antaisin koiran rauhassa toteuttaa käyttäytymistään. Jos kukaan ei siitä kärsi, miksi ei. Se tarvitsee jonkin keinon stressinsä purkamiseen, ja jos se ei saa sitä, se stressaantuu entistä enemmän. Tästä syystä koiran kieltäminen ei useinkaan ole hyvä idea, sillä koiran stressi vain kertyy entisestään ja saattaa purkautua jonakin toisena ikävänä käytösmallina.

Joskus koiran astumiskäyttäytyminen on kuitenkin niin häiritsevää, että asialle on tehtävä jotakin. Tällöin on mietittävä, mistä käytös johtuu. Jos taustalla on stressi, on pohdittava keinoja stressin vähentämiseen. Usein on myös tarpeen opettaa koiralle uusi käyttäytymismalli, jota voidaan pyytää tilanteissa, joissa nylkyttäminen yleensä tapahtuu. Voi olla myös hyvä idea tarjota koiralle jotakin muuta, mihin se voi purkaa stressinsä, esimerkiksi lelun retuuttamiseen tai tyhjän pahvipakkauksen tuhoamiseen. Parasta on, jos tilanteita voidaan ennakoida, ja ohjata koiran huomio muualle ennen kuin se ehtii aloittaa nylkyttämisen. Kannattaa siis opetella lukemaan koiran eleitä, jotka vihjaavat stressistä. Jos käyttäytyminen on jo ehtinyt alkaa, voidaan koira kutsua pois ja pyytää siltä käsky, jonka se osaa hyvin.

Kastraatio auttaa yleensä ainoastaan niissä tapauksissa, joissa käyttäytyminen on pelkästään seksuaalista. Jos taustalla on stressi tai koira on jo päässyt harjoittamaan käytöstä pitkän aikaa, on epätodennäköistä, että leikkaamisella olisi juurikaan vaikutusta koiran astumiskäyttäytymiseen.

 

Lue lisää ei-toivotun käytöksen muuttamisesta: Mitä tehdä, kun koira käyttäytyy huonosti?

 

 

  • Lisää vinkkejä koiran kouluttamiseen

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.