Onko koirasi optimisti vai pessimisti?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aivan kuten ihmiset voivat olla joko optimisteja tai pessimistejä, koiratkin saattavat nähdä ruokakuppinsa joko puoliksi tyhjänä tai puoliksi täytenä.

Tapa, jolla tätä on tutkittu, on erittäin ovela.

Ruokakulho asetetaan joko huoneen vasempaan tai oikeaan nurkkaan. Koira ei näe, mitä kulhossa on, ennen kuin se on päässyt aivan sen luo. Kun ruokakulho on huoneen oikeassa nurkassa, sieltä löytyy makoisa herkkupala. Kun se on vasemmassa nurkassa, se on tyhjä.

Koira oppii jutun jujun nopeasti.  Se juoksee innoissaan kulhon luo, kun se asetetaan oikealle, ja löntystää hitaasti paikalle, kun kulho on vasemmalla. Suuri osa koirista ei itse asiassa vaivaudu edes liikkumaan paikaltaan huomatessaan, että kulho on vasemmalla.

Varsinainen testi tapahtuu, kun ruokakulhoa ei aseteta oikealle eikä vasemmalle, vaan jonnekin niiden välimaastoon. Koira ei siis voi tietää, löytyykö kulhosta ruokaa vai ei. Jos koira juoksee kulhon luokse innokkaasti, ikään kuin olettaen siellä olevan jotain herkullista, on koira optimisti. Jos koira taas jää niille sijoilleen, aivan kuin se olisi jo päättänyt ettei kupissa kuitenkaan ole mitään, on koira pessimisti.

Optimistiset koirat suhtautuvat uusiin asioihin innolla ja avoimin mielin, kun taas pessimistiset koirat näkevät maailman pelottavana paikkana, jossa kaikki uusi merkitsee jotain ikävää. Tutkimuksissa on saatu selville, että pessimistisillä koirilla on optimistisia koiria todennäköisemmin eroahdistusta. On mahdollista, että eroahdistuksesta kärsivät koirat uskovat, että omistaja ei koskaan tule takaisin, tai että jotain hirveää tapahtuu, jos omistaja ei ole paikalla.

Pessimistenkin koirien omistajilla on silti toivoa. Optimismi tai pessimismi ei ole välttämättä pysyvä olotila, vaan sitä voi muuttaa. Esimerkiksi virikkeistäminen ja aktivointi lisäävät eläinten optimistisuutta. Samoin myös oksitosiini, jota erittyy mm. koiran kokiessa kiintymystä omistajaansa kohtaan. Eräässä tutkimuksessa eroahdistuskoirista tuli optimistisempia, kun niille tarjottiin käyttäytymisterapiaa yhdessä ahdistuslääkkeen kanssa. Samalla eroahdistuksen oireet vähenivät.

Absolute Dogs-nimisessä blogissa ehdotetaan, että koirasta voi opettaa optimistisemman yksinkertaisella keinolla. Joka kerta, kun jotakin yllättävää tai uutta tapahtuu, tarjotaan koiralle jotakin positiivista, kuten ruokaa tai leikkihetki. Ajan myötä koira oppii, että kaikesta uudesta seuraa jotakin todella mahtavaa. Koirasta on siis tullut optimisti.

On siis mahdollista, että vähentämällä stressiä, lisäämällä positiivisia asioita elämään, vahvistamalla suhdetta omistajan ja koiran välillä ja muuttamalla koiran odotuksia, pessimistinenkin koira voi oppia nauttimaan elämästä enemmän.

Huom! Tämä on yksinkertaistettu selitys tutkimuksesta, ja on myös useita eri keinoja tutkia tätä ilmiötä. Lisäksi optimismi ja pessimismi esiintyvät enemmänkin jatkumona, jolle eri yksilöt asettuvat. Kaikki koirat eivät välttämättä ole selkeästi optimisteja tai pessimistejä, vaan jotain siltä väliltä. Ilmiötä on tutkittu myös eri eläinlajeilla: optimisteja ja pessimistejä löytyy niin lehmistä, rotista kuin mehiläisistäkin. Tässä muutama tutkimus aiheesta:

  • Mendl, M., Brooks, J., Basse, C., Burman, O., Paul, E., Blackwell, E., & Casey, R. (2010). Dogs showing separation-related behaviour exhibit a ‘pessimistic’cognitive bias. Current Biology, 20(19), R839-R840.
  • Douglas, C., Bateson, M., Walsh, C., Bédué, A., & Edwards, S. A. (2012). Environmental enrichment induces optimistic cognitive biases in pigs. Applied Animal Behaviour Science, 139(1), 65-73.

  • Karagiannis, C. I., Burman, O. H., & Mills, D. S. (2015). Dogs with separation-related problems show a “less pessimistic” cognitive bias during treatment with fluoxetine (Reconcile™) and a behaviour modification plan. BMC veterinary research, 11(1), 80.

  • Kis, A., Hernádi, A., Kanizsár, O., Gácsi, M., & Topál, J. (2015). Oxytocin induces positive expectations about ambivalent stimuli (cognitive bias) in dogs. Hormones and Behavior, 69, 1-7.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Onko koirasi optimisti vai pessimisti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: