Muutokseen koiran käyttäytymisessä voi löytyä yllättävä syy

pitkä kuuma kesä 074

Megan oli labradorinnoutaja, joka rakasti kaikkia ja kaikkea, ja otti rennosti vanhoilla päivillään. Eräänä päivänä Meganin käyttäytyminen kuitenkin yllätti täysin.

Olimme kävelyllä, kun näimme kauempana kaksi hihnassa olevaa koiraa. Normaalisti Megan olisi kulkenut iloisesti ohi, mutta tällä kertaa sen karvat nousivat heti pystyyn. Oli melkoisen hurja näky, kun se alkoi aggressiivisen haukkumisen ja remmin päässä tempoilun, jollaista en ollut koskaan ennen nähnyt sen tekevän.

Seuraavien päivien aikana Megan jatkoi kummallista käyttäytymistään, haukkui metsässä käveleville ihmisille ja aloitti jopa tappelun perheen toisen koiran kanssa, mitä se ei myöskään ollut koskaan ennen tehnyt.

Silloin huomasin, että Megan oli alkanut pikkuhiljaa ontua takajalkaansa. En kuitenkaan heti tajunnut, että näillä asioilla voisi olla jonkinlainen yhteys, kunnes lopulta palat loksahtivat paikoilleen.

Ja yllätys yllätys, kipulääkityksen ja muutaman päivän levon jälkeen Megan oli taas oma ihana itsensä.

Koira on taitava piilottamaan kipunsa

Megan on vain yksi esimerkki siitä, miten kipu voi vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Kipu on yllättävän usein osasyynä tai jopa ainoana syynä koiran kummalliselle käyttäytymiselle. Joskus kipu voi olla taustalla käyttäytymisongelmissa, jotka ovat jatkuneet jo vuosia.

Koirat ovat äärimmäisen taitavia piilottamaan kipunsa, ja sitä voi olla siksi vaikea havaita. Ainoa merkki kivusta saattaa olla hyvinkin pieni muutos koiran käyttäytymisessä. Siinä vaiheessa, kun koira näyttää selviä merkkejä kivusta, esimerkiksi ontumalla, on kipu todennäköisesti päässyt jo pahaksi.

Kipu voi vaikuttaa käyttäytymiseen ainakin kolmella tavalla.

1. Koirasta tulee ärtyneempi

Jos olet koskaan kokenut esimerkiksi kovaa selkä-, hammaskipua tai muuta vastaavaa, et todennäköisesti ole silloin kaikkein aurinkoisimmalla tuulella. Saatat ehkä ärhennellä ihmisille pienistäkin asioista, vetäytyä itseesi tai saada itkukohtauksia ilman selvää syytä. Samalla tavalla kipu voi alentaa koiran mielialaa ja tehdä siitä ärtyneemmän. Kipu voi olla yksi tekijä, joka alentaa koiran reaktiotasoa, eli koira saattaa todennäköisemmin reagoida aggressiivisesti tai pelokkaasti kokiessaan kipua. (Lue täältä kirjoitukseni stressi- ja reaktiotasoista.)

2. Lihasten jännittyminen aiheuttaa kipua

Yksi teoria on, että kun koira näkee jotakin edes lievästi stressaavaa tai jännittävää, kuten tuntemattoman ihmisen tai toisen koiran, sen lihakset jännittyvät. Jos koiralla on muutenkin taustalla kipua, lihasten jännittyminen aiheuttaa siinä voimakkaan kipureaktion, jonka se saattaa yhdistää kohteeseen, jota se sillä hetkellä katsoi. Koira saattaa siis reagoida aggressiivisesti nähdessään toisen koiran, koska se luulee, että toinen koira aiheutti siinä kivun tunteen.

3. Koira välttelee liikkumista tai koskettamista

Kaikkein selkein tilanne on, jos koira on selvästi haluton liikkumaan, tai arkailee jonkin tietyn kohdan koskemista. Joskus koira saattaa pelätä niin kovasti kipeän paikan koskemista, että se ei anna koskea itseensä lainkaan. Haluttomuus lähteä ulos, pysähteleminen kävelyillä ja haluttomuus istua tai siirtyä pois makuuasennosta voivat kaikki olla merkkejä siitä, että jotain on pielessä.

Yllättävän usein ihmiset keksivät kaikenlaisia muita selityksiä koiransa käyttäytymiselle, eikä mahdollinen kipu tule kysymykseenkään.

”Se on itsepäinen, kun pysähtelee kävelyillä jatkuvasti.”

”Se on vain laiska.”

”Se osaa kyllä istua, mutta ei istu kun käsketään. Se yrittää tahallaan ärsyttää.”

”Se ei lähde pois sohvalta, kun käsketään. Se yrittää dominoida.”

”Se on aggressiivinen: se murisi, kun yritin koskea sen tassua.”

Käyttäytymisen muuttuminen on hälytysmerkki

Jos koiran käyttäytyminen muuttuu näennäisesti ilman syytä, oli se sitten pikkuhiljaa tai yhtäkkiä, suosittelen aivan ensimmäiseksi eläinlääkärikäyntiä. Mitä kummallisimmat käyttäytymisen muutokset voivat johtua kivusta.

Näistä linkeistä löytyy lisää esimerkkejä siitä, miten koiran kipu voi ilmetä:

Koiran hassu tapa voi kieliä kivusta

Koiran salattu kipu

Tunnistatko koirasi kivun?

  • Tilaa viikoittainen vinkki!

    Kiinnostaako koirien käyttäytyminen? Tilaamalla uutiskirjeen saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka kautta opit helpottamaan yhteiseloa koirasi kanssa entisestään. Samalla saat ilmaisen minikurssin, jossa opit videoiden avulla luomaan kynsien leikkauksesta koiralle positiivisen kokemuksen.

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Muutokseen koiran käyttäytymisessä voi löytyä yllättävä syy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: