Näin autat rescue-koiraa sopeutumaan uuteen kotiin

Oli kyseessä sitten rescue-koira tai kodinvaihtaja, sen sopeutuminen uuteen tilanteeseen vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä uudelta omistajalta.

Summer 16 070-002
Jessie, rescue-koira

Työskentelin aiemmin rescue-koirien kanssa Englannissa. Sanalla on Englannissa hieman eri merkitys kuin sillä on Suomessa, sillä suurin osa Englannin rescue-koirista on joko englantilaisia tai irlantilaisia. Ne saattavat olla hylättyjä tai omistajan pois luovuttamia. Osaa on käytetty pentutehtailuun, vinttikoirakilpailuihin tai laboratoriokokeisiin. Niillä on siis kaikilla hyvin erilaiset taustat, mutta sopeutuminen uuteen kotiin on jokaiselle enemmän tai vähemmän haastavaa.

Jokaiselle tulevalle rescue-koiran omistajalle tarjottiin työpaikallani samat perustiedot , jotta uuteen kotiin sopeutuminen helpottuisi ja ongelmatilanteilta vältyttäisiin.  Jaan tässä osan näistä. Lisäksi mukana on myös muita vinkkejä, jotka saattavat olla hyödyllisiä erityisesti ulkomailta tulevalle, kadulta löytyneelle rescue-koiralle.

Uuteen kotiin muuttaminen on koiralle stressaavaa

Uuden koiran saaminen on todennäköisesti yksi elämäsi parhaista päivistä, ja oletat sen olevan sellainen myös uudelle koirallesi. Sehän pääsee lopulta rakastavaan ja turvalliseen kotiin.

Koira ei kuitenkaan ymmärrä, mitä on meneillään. Se tietää vain, että se on täysin uudessa paikassa, tuntemattomien ihmisten ympäröimänä, ja kaikki on hieman kummallista. Se on saattanut myös kokea paljon stressiä edellisten päivien aikana, varsinkin jos se on matkustanut Suomeen lentokoneessa tai laivassa.

Älä siis oleta, että koira olisi onnensa kukkuroilla tai asettuisi aloilleen yhdessä yössä. Sopeutuminen vie aikaa, yleensä jopa useita kuukausia.

Lue lisää täältä.

Koiran käyttäytyminen tulee muuttumaan

On hyvin epätodennäköistä, että koira käyttäytyisi uudessa kodissaan täsmälleen samalla tavalla, kuin sen kuvauksessa sanotaan. Koiran käyttäytyminen voi olla hyvinkin erilaista eri ympäristöissä.

Se, miten koira käyttäytyy ensimmäisten päivien aikana uudessa kodissa ei myöskään kuvasta sitä, miten se tulee käyttäytymään esimerkiksi kuuden kuukauden kuluttua.

Muutos saattaa olla koiralle äärimmäisen stressaava, ja riippuu yksilöstä, miten se reagoi. Se saattaa enimmäkseen nukkua ensimmäisten päivien ajan, koska se on niin uupunut. Se saatta stressata ja vaellella ympäriinsä läähättäen. Se saattaa olla peloissaan ja ymmällään, ja purkaa ahdistustaan tuhoamalla esineitä. Se saattaa olla sulkeutunut ja vetäytynyt.

Suurin osa ongelmista ilmenee yleensä noin kahden viikon kuluttua koiran adoptoinnista. Tämä saattaa johtua siitä, että koira alkaa näihin aikoihin asettua aloilleen hieman enemmän, jolloin sen normaali käytös alkaa tulla esille. Koira on saattanut ensimmäisten viikkojen ajan käyttäytyä ”hyvin”, koska se on ollut uupunut ja sulkeutunut.

Älä siis oleta liikaa koirasi persoonallisuudesta, temperamentista tai käyttäytymisestä, sillä ne todennäköisesti tulevat muuttumaan. Tämän takia on erityisen tärkeää välttää ongelmien syntymistä etukäteen, sillä on vaikea ennustaa, miten koira tulee myöhemmin käyttäytymään ja mitä ongelmia sillä tulee ilmenemään.

Ymmärrä, miten koiran stressi toimii

Joka kerran, kun koira kokee jotakin pelottavaa tai stressaavaa, sen stressitaso nousee. Jos se ei ehdi palautua stressaavien tilanteiden välissä, sen stressitaso jatkaa nousemistaan, kunnes koira reagoi vahvasti pieneenkin stressitekijään. Se saattaa pelästyä korostetun paljon, murista tai jopa purra.

Tämän vuoksi on tärkeää minimoida koiran kokema stressi ja pelko, varsinkin ensimmäisten viikkojen ajan.

Lue täältä lisää stressin kertymisestä ja siitä, miten välttää sitä.

Ota rauhallisesti ensimmäisten viikkojen ajan

Koska muutto itsessään on koiralle stressaava tilanne, on alussa tärkeää välttää tilanteita, jotka stressaavat koiraa entisestään.

Tiedän, ettet malta odottaa pääseväsi tekemään kaikenlaista hauskaa ja jännittävää koirasi kanssa. Haluat esitellä sen kaikille tutuillesi, viedä sen pitkille kävelyille, istuskella sen kanssa kahvilassa ja harrastaa sen kanssa.

Koiran kannalta on kuitenkin parasta edetä mahdollisimman hitaasti.

Ensimmäisen viikon tulisi olla pelkästään uuteen taloon, pihaan ja perheenjäseniin totuttelua. Tee mahdollisimman vähän stressiä aiheuttavia asioita koiran kanssa, ja anna sille mahdollisuus sopeutua kaikkeen omaan tahtiinsa.

Kun koira alkaa vähitellen asettua uuteen kotiin (yleensä noin kahden viikon päästä), voitte alkaa totutella pikkuhiljaa ja vähän kerrallaan uusiin asioihin.

Tähän kuuluvat muun muassa kävelyille meneminen, peseminen, harjaaminen, vieraisiin tutustuminen ja kaikenlainen käsittely.

Totuta koira asioihin, jotka saattavat aiheuttaa pelkoa, siedättämisen ja vastaehdollistamisen avulla. Kuten kaikessa muussakin, on parasta välttää ongelmien syntymistä etukäteen sen sijaan, että katsoisi miten käy.

Summer 16 028

Opi lukemaan koiraasi

Koiralla on monia keinoja näyttää, että sitä pelottaa, ahdistaa, stressaa, tai se ei voi hyvin. Jos opettelet tunnistamaan koiran pienimmätkin eleet, voit välttää monia ongelmia.

Kirjoituksessani rauhoittavista signaaleista on useita esimerkkejä tällaisista eleistä. Muita merkkejä stressistä voivat olla mm. läähättäminen, piiloutuminen, edestakaisin tai ympyrää käveleminen, vetäytyminen, vinkuminen, haukkuminen ja täriseminen.

Jos huomaat näitä eleitä tai käyttäytymismalleja koirassasi, tee tilanteesta sille vähemmän stressaava. Ota se pois tilanteesta, lopeta mitä olit tekemässä tai anna koiralle enemmän tilaa. Tämä on erityisen tärkeää ensimmäisten viikkojen aikana.

Koskettaminen voi olla pelottavaa

Vie aikaa, ennen kuin rescue-koira tottuu uusiin ihmisiinsä.

Älä loukkaannu, jos koira haluaa vetäytyä omiin oloihinsa, eikä ole kiinnostunut ihmisistä. Anna sille mahdollisimman paljon tilaa ja omaa aikaa; se tulee luokse kyllä aikanaan. Älä houkuttele sitä luoksesi herkuilla tai leluilla, vaan anna sen tulla omasta aloitteestaan ollessaan valmis siihen.

On tärkeää tarjota koiralle oma paikka, jonne se saa vetäytyä halutessaan, ja jossa sitä ei häiritä.

Osa koirista lähestyy iloisesti uusia ihmisiä ja nauttii niiden lähellä olemisesta, mutta kokee silittämisen tai muun koskettelun pelottavaksi. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää tarkkailla koiran eleitä, kun sitä silitetään. Jos koira vetäytyy, nuolee huuliaan, kääntää päänsä pois tai vetää korvat taakse, voi olla, että se ei ole vielä valmis silittelyn hyväksymiseen.

Ei ole minkäänlaista kiirettä ruveta silittämään koiraa heti alkuun. Jos koiraa tuntuu ahdistavan liika kontakti, älä koske siihen muutamaan päivään ollenkaan, ellei se ole välttämätöntä. Koira oppii itse asiassa luottamaan uusiin ihmisiin nopeammin, jos sitä ei aseteta tilanteeseen, jonka se kokee pelottavaksi.

Yksinoloon totuttelu vie aikaa

Kannattaa totuttaa koira pikkuhiljaa yksinoloon, vaikka et uskoisi sillä olevan yksinolo-ongelmia. On paljon helpompi ehkäistä ongelmia etukäteen kuin korjata niitä niiden ilmettyä.

Tässä kirjoituksessa on yksi tapa totuttaa koira yksinoloon.

Kävelylle meneminen voi olla stressaavaa

Kävelyt voivat olla koiralle pelottava tai stressaava kokemus. Jos mahdollista, ensimmäisen viikon ajan tulisi välttää kävelylle menemistä. Jos omaa pihaa ei ole, koira on tietysti vietävä ulos tarpeilleen, mutta tällöin kannattaa pitää ulosmeno mahdollisimman lyhyenä ja positiivisena kokemuksena.

Kiinnitä huomiota koiran elekieleen, äläkä altista sitä tilanteille, jotka pelottavat sitä. Näin voit välttyä siltä, että koiran pelko voimistuu ja purkautuu aggressiivisena käytöksenä tai intensiivisempänä pelkona.

Aloita kävelyille meneminen rauhallisissa paikoissa ja hiljaisina aikoina. Totuta koira kävelemiseen pikkuhiljaa, aloittaen lyhyistä kävelyistä ja pidentäen matkaa vähän kerrallaan, jos koira vaikuttaa pärjäävän.seikkailuja 419

Jos koiralla ilmenee remmirähjäys-ongelmia, tai se pelkää kävelyllä asioita, kannattaa se siedättää rauhallisesti näihin asioihin.

On myös tärkeää pitää koira aina hihnassa tai pitkässä liinassa, ennen kuin sen luoksetulo on sataprosenttisen varmaa. Täältä löytyy hyvä kirjoitus koiran karkaamisen välttämiseen.

Kärsivällisyyttä sisäsiisteyden oppimiseen

Rescue-koiran ottamiseen kannattaa suhtautua samoin kuin pennun hankkimiseen. Molemmat vaativat paljon kärsivällisyyttä ja kovaa työtä, ennen kuin ne ymmärtävät, miten niiden tulisi toimia.

Sisäsiisteyden oppiminen toimii samalla tavalla kuin pennunkin kanssa. Täältä löydät ohjeet.

Älä epäröi pyytää apua

Jos koiran kanssa tulee ongelmia, on paljon paikkoja, joista pyytää apua. Ongelmien ratkaisu on helpointa, kun ne ovat vielä pieniä. Älä siis odota tilanteen pahenemista, vaan toimi mahdollisimman pian.

On tärkeää kuitenkin pyytää apua oikeasta paikasta. Netistä tai epämääräiseltä kouluttajalta saadut neuvot voivat olla haitallisia ja jopa vaarallisia. Valitse kouluttaja tai käyttäytymisneuvoja, jolla on alan koulutus ja joka käyttää positiivista vahvistamista.

Olen kirjoittanut listan hyödyllisistä kirjoista ja nettisivuista koiriin liittyen; listan lopussa on linkkejä kouluttajien ja käyttäytymisneuvojien löytämiseksi.

Opi tuntemaan uusi paras ystäväsi

Rescue-koiran omistaminen ei aina ole helppoa, mutta se on äärimmäisen palkitsevaa. On hienoa nähdä, kuinka koira edistyy ja sen itsevarmuus ja luottamus nousee.

Vietä aikaa tutustuen uuteen koiraasi. Anna sen aivoille ja nenälle töitä, keksi sille mukavaa tekemistä, ja pidä hauskaa sen kanssa.

Älä vaadi liikoja koiraltasi. Hyväksy sen ”ongelmat” ja pienet huonot tavat, ja keskity sen hyviin puoliin.

Teillä on edessä ainutlaatuinen ja jännittävä matka yhdessä.

 

Lisää luettavaa

Opas kotiutuvan koiran omistajalle

Opas koiran adoptoijalle


Liittymällä ZenKoira-verkkokouluun saat vapaan pääsyn näihin ja moniin muihin verkkoluentoihin, artikkeleihin, koulutusvideoihin ja verkkokursseihin koirien käyttäytymisestä ja kouluttamisesta. Jäsenyys toimii kuukausimaksulla, jonka voit keskeyttää halutessasi milloin tahansa.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: