Ratkaisuja koiran jatkuvaan haukkumiseen

seikkailuja 651

Voi olla melkoisen rasittavaa (ja joskus myös naapurisovun rikkovaa), jos koira haukkuu kotona pieniäkin kuulemiaan ääniä tai jokaista talon ohi kulkevaa ihmistä, koiraa ja oravaa.

Koira myös kuulee huomattavan paljon paremmin kuin me, joten joskus se saattaa vaikuttaa haukkuvan ”tyhjää”. Koira haukkuu usein herkemmin muuton jälkeen, koska kaikki uuden talon äänet ovat sille vieraita. Koira ei ole ehkä vielä oppinut, mitkä äänistä ovat merkityksellisiä ja mitkä eivät. Lisäksi muutto itsessään on stressaavaa, jolloin koira saattaa reagoida kaikkeen herkemmin.

Haukkuminen on osa koiran luontaista käyttäytymistä; se on sen keino kommunikoida ja purkaa tunteitaan. Osalle koirista haukkuminen ja äänen käyttäminen on niin tärkeää, että olisi epärealistista vaatia niitä olemaan koskaan haukkumatta. Haukkumista voi kuitenkin vähentää ainakin tietyissä tilanteissa.

Haukkumiselle voi olla syynä vartioiminen, stressi, ahdistus, pelko, tylsistyminen, turhautuminen, opittu käytös tai innostuminen. On tärkeää tietää, mikä on koiran haukkumisen taustalla, jotta siihen voidaan vaikuttaa. Aina syy ei ole selkeä, ja koira saattaa joissakin tilanteissa haukkua, koska se on peloissaan ja toisissa tilanteissa, koska se on innoissaan. Myös yhteen haukahdukseen voi sisältyä useita eri tunteita. Koira saattaa esimerkiksi oudon äänen kuullessaan olla osittain epävarma, sen stressitaso saattaa olla jo valmiiksi hieman koholla ja se saattaa myös haluta vahtia. Jos koira haukkuu ainoastaan yksin ollessaan, kannattaa miettiä, voisiko syynä olla eroahdistus tai vaikka se, ettei koiralla ole riittävästi tekemistä.

Hyvin usein haukkumiseen liittyy myös oppiminen. Koira on saattanut oppia, että omistaja kiinnittää siihen huomiota sen haukkuessa. Tämä ei välttämättä tarkoita, että omistajan huomio olisi ainoa syy, miksi koira haukkuu, eikä koiran huomiotta jättäminen välttämättä ratkaise asiaa. Koira myös usein oppii, että haukkumalla se saa ”uhan” katoamaan, oli se sitten ääni tai ohikulkija. Se ei tietenkään ymmärrä, että ”tunkeilija” olisi poistunut joka tapauksessa, vaan uskoo karkottaneensa sen haukkumalla.

Jos koira on alkanut yllättäen haukkumaan enemmän kuin normaalisti, ilman selkeää syytä, voi eläinlääkärikäynti olla tarpeen. Koira ei välttämättä näytä mitään muita merkkejä kivusta, joskus ainoa muutos on käyttäytymisessä.

Vähennä haukkumisen todennäköisyyttä

On hyvin vaikeaa vaikuttaa koiran käyttäytymiseen, jos se pääsee jatkuvasti harjoittamaan sitä. Haukkuminen on koiralle itsessään palkitsevaa, joten joka kerta kun koira haukkuu, tämä käytös vahvistuu. Jatkuva haukkuminen nostaa oman stressitasosi lisäksi myös koiran stressitasoa, jolloin se haukkuu entistäkin herkemmin. On siis tärkeää järjestää olosuhteet (ainakin väliaikaisesti) mahdollisimman paljon sellaisiksi, että koira ei kokisi tarvetta haukkua.

Jos koira haukkuu ikkunasta ohikulkijoille, kannattaa ikkunat peittää esimerkiksi verhoilla tai sälekaihtimilla. Lisäksi on olemassa erilaisia kauniita ikkunatarroja, jotka estävät koiraa näkemästä ulos. Ne voidaan kiinnittää ikkunan alaosaan koiran korkeudelle, ja niitä saa myös läpikuultavina, jolloin valo pääsee edelleen sisälle. Joskus ainoa ratkaisu on rajoittaa koiran pääsyä tiettyyn huoneisiin, ellet voi itse olla paikalla palkitsemassa toivottua käytöstä. Jos koira haukkuu äänille, radion tai tv:n pitäminen päällä saattaa piilottaa alleen osan äänistä. Myös ikkunoiden kiinni pitäminen sekä väliovien ja mahdollisesti muiden ovien sulkeminen saattaa vaimentaa ulkoa tai rappukäytävästä kuuluvia ääniä.

Tämä ei missään nimessä tarkoita, että joutuisit ikuisesti elämään verhot kiinni ja radio täysillä (vaikka sekin on tietysti vaihtoehto), vaan kyseessä on väliaikainen vaihe sillä välin, kun koiralle opetetaan uusi tapa toimia. Jos et ole vieläkään vakuuttunut, lue täältä lisää aiheesta.

Jos koiran haukkumisen taustalla on edes osittain pelko tai ahdistus, apua saattavat tuoda erilaiset stressiä vähentävät tuotteet,, kuten paineliivi, ADAPTIL tai erilaiset ravintolisät. Voit myös kokeilla hierontaa, T-touchia tai rauhallista silittelyä koiran rentouttamiseksi rauhallisissa tilanteissa.

Rauhoittumisen taidon oppiminen voi myös auttaa koiraa huomattavasti. Se oppii, että kotona on tarkoitus rentoutua, ja saattaa alkaa tarjota tätä käytöstä myös tilanteissa, joissa se normaalisti haukkuisi.

Joskus haukkumista vähentää yksinkertaisesti se, että koiralle tarjotaan lisää tekemistä. Sillä on kuitenkin suuri vaikutus, minkälainen tekeminen on kyseessä, eli on löydettävä koiralle sopivat ja sitä rauhoittavat aktiviteetit ja käytettävä niitä sopivassa suhteessa. Voi olla, että koiran täytyy esimerkiksi saada purkaa energiaa pallon jahtaamiseen silloin tällöin, mutta liian pitkään jatkuvalla pallon heittelyllä saattaa olla vain stressaava ja kierroksia nostava vaikutus. On siis löydettävä tasapaino. Kokeile tarjota koiralle enemmän liikuntaa, ja mieti minkä tyyppinen liikunta on koirallesi tärkeintä. Tärkeää on myös tarjota kotona koiralle riittävästi virikkeitä ja aktivointia, jolloin koira saa jotakin muuta puuhaa haukkumisen tilalle.

Kannattaa myös miettiä koiran stressitasoa yleisesti. Mitkä asiat koiran elämässä aiheuttavat stressiä ja ahdistusta? Voiko osaa niistä vähentää jollakin tapaa, tai luoda niistä koiralle positiivisemman asian? Koiran stressitason madaltaminen voi jo auttaa paljon, jolloin koira ei ole jatkuvasti valmiustilassa.

Opeta koira olemaan haukkumatta

Tärkeintä on ymmärtää, että koiran rankaiseminen tai kieltäminen haukkumisesta ei ole paras ratkaisu pitkällä aikavälillä. Lue täältä miksi. Muun muassa koiralle suuttuminen tai huutaminen, haukunestopannat, vesisuihkepullot ja painesuihkepullot (esim. Pet corrector) perustuvat kaikki koiran rankaisemiseen. Älä sorru näiden käyttöön, sillä niissä on huomattavat riskinsä ja haittavaikutuksensa. On olemassa paljon tehokkaampia ja koiraystävällisempiä keinoja vähentää koiran haukkumista. Vaihtoehtoja on useita, ja riippuu koirasta ja haukkumisen taustalla olevista syistä, mikä näistä toimii parhaiten.

Voit opettaa koiralle vaihtoehtoisen käyttäytymismallin, jolloin se saa jotakin muuta tekemistä haukkumisen sijaan. Esimerkiksi luoksetulo, istuminen, lelun kantaminen tai omaan petiin meneminen ovat hyviä vaihtoehtoja. Koiralle kannattaa opettaa ensin kyseinen käsky mahdollisimman voimakkaaksi rauhallisissa tilanteissa, ja yhdistää sen suorittaminen erityisen hyviin herkkuihin. Tämän jälkeen koiralle opetetaan, että kuullessaan äänen tai nähdessään ikkunasta jotakin, sen on suoritettava kyseinen käsky, josta se sitten palkitaan. Tehokkainta tämä on, jos pystyt vaikuttamaan äänten voimakkuuteen tai ohikulkijoiden etäisyyteen, jolloin voit luoda tilanteista koiralle mahdollisimman helppoja. Soita vaikka hiljaisella äänenvoimakkuudella nauhoituksia äänistä tai asetu koiran kanssa mahdollisimman kauas ikkunasta. Pikkuhiljaa voit vaikeuttaa tilannetta. Käsky on myös annettava heti kun koira havaitsee ohikulkijan tai kuulee äänen, ennen kuin se ehtii reagoida haukkumalla. Toisaalta jos yksi haukahdus ei haittaa, voit opettaa koiralle, että esim. äänen kuullessaan se saa haukahtaa ja sitten mennä omalle pedilleen odottamaan namia. Tämä saattaa olla huomattavasti parempi vaihtoehto kuin useita minuutteja jatkuva haukkumisserenadi.

Jos koira on huolissaan äänistä tai ohikulkijoista, sen voi vastaehdollistaa niihin. Koiralle opetetaan, että äänet ja ohikulkijat tarkoittavat hyvien asioiden saapumista, kuten herkkujen tai leikkihetken. Kuten aiemmassakin kohdassa, ajoitus on tärkeää, samoin myös koiran onnistumisen varmistaminen. Koiran on saatava herkku heti sillä hetkellä, kun se kuulee äänen tai havaitsee ohikulkijan. Palkinto- tai kehusanan käyttäminen saattaa auttaa ajoituksen onnistumisessa, jolloin ehdit kaivaa namit esille. Vastaehdollistaessa koiran käyttäytymisellä ei ole väliä, vaan koira saa ”palkan” joka kerta, kun se kuulee äänen tai näkee ohikulkijan, haukkui se tai ei. Tarkoituksena on muuttaa koiran sisäistä tunnetilaa, ei käyttäytymistä, jolloin loppujen lopuksi myös haukkuminen vähenee huomattavasti.

Voit myös opettaa koiran haukkumaan käskystä, ja tämän jälkeen opettaa sille ”hiljaa”-käskyn. Koiralle voi myös opettaa, että se saa palkan haukkumisesta ainoastaan, jos sitä on pyydetty haukkumaan. Näin koira ei hauku pitkin päivää namien toivossa. Anna käsky, esim. ”puhu” juuri ennen kuin koira haukkuu, ja palkitse sitä välittömästi. Sano heti perään ystävälliseen äänensävyyn ”hiljaa”, ja palkitse välittömästi, ennen kuin koira ehtii taas haukkua. Palkitse tämän jälkeen tiheään tahtiin, kun koira pysyy hiljaa. Ideana on, että koiraa palkitaan siitä, että se ei hauku, silloin kun haukkumiskäskyä ei ole annettu. Haukkimisesta koiraa palkitaan vain, jos sitä edeltää ”puhu”-käsky. Näin myös haukkumattomuus on koiralle kannattavaa.

Muista huomata ne kerrat, kun koira ei hauku jollekin äänelle tai ikkunan ohikulijalle. Palkitsemalla koiraa reagoimattomuudesta tämä käytös lisääntyy. Moni kuitenkin huomaa koiran vasta silloin, kun se pitää meteliä. Kiinnitä siis huomiota kaikkiin ääniin ja ohikulkijoihin, jotka saattaisivat aiheuttaa koirassa reaktion. Jos koira ei hauku, palkitse sitä runsaasti.

Kun koiran käyttäytymisen muokkaamiseen käytetään palkitsemista, kuten herkkuja tai leluja, se ei tarkoita, että joudumme loputtomiin kantamaan nameja mukanamme. Kun koira oppii riittävän hyvin, mitä siltä vaaditaan, voi namien käyttöä alkaa häivyttämään. Tarkoitus ei ole yhtäkkiä lopettaa koiran palkitsemista, vaan vähentää sitä pikkuhiljaa. Koira saattaa saada namin aluksi 8 kertaa kymmenestä, ja kahtena kertana sitä vain kehutaan. Pikkuhiljaa se alkaa saada palkan vain keskimäärin puolet kerroista, ja niin edespäin. Nameja ei kannata kuitenkaan häivyttää kokonaan pois, vaan koira kannattaa yllättää satunnaisesti hyvästä käytöksestä.

Joissain tapauksissa auttaa yksinkertaisesti se, että koiraa kiitetään rauhallisesti varoituksesta, mennään mahdollisesti tarkastamaan, mille koira haukkui, ja sitten jatketaan muita puuhia. Näin koira kokee, että sitä on kuunneltu, olet käynyt tarkastamassa ”vaaran” ja todennut, ettei syytä huoleen ole.

Jos haukkuminen ei ole vielä pinttynyt tapa, voi pelkkä oma rauhallinen käytöksesi auttaa koiraa rauhoittumaan. Voit olla korostetun rauhallinen ja käyttää rauhoittavia signaaleja, jotka osoittavat koiralle, ettei mitään syytä huoleen ole. Tämä toimi Jessien kanssa, kun muuton jälkeen jokainen pienikin naapurista kuuluva ääni sai sen murisemaan tai haukkumaan. Venyttelin ja haukottelin teatraalisesti ja saatoin jutella Jessielle iloisesti. Usein Jessien reaktio tähän oli tulla ihmettelemään, mitä oikein teen, ja asettua sitten viereeni makaamaan. Haukkuminen väheni huomattavasti jo muutaman päivän sisällä. Tänä aikana oli tietysti tärkeää myös pitää Jessien stressitaso yleisesti mahdollisimman alhaisena, koska muutto oli sille stressaava.

Kaikkein tärkeintä ovat kärsivällisyys ja ymmärrys, niiden kanssa pääsee jo pitkälle.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaamalla uutiskirjeen saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka kautta opit helpottamaan yhteiseloa koirasi kanssa entisestään. Samalla saat ilmaisen minikurssin, jossa opit videoiden avulla luomaan kynsien leikkauksesta koiralle positiivisen kokemuksen.

Advertisement

One thought on “Ratkaisuja koiran jatkuvaan haukkumiseen

  1. Asun okt:ssa.

    Miksi koirat ovat tärkeämpiä ja arvokkaampia kuin ihmiset.

    Kärsin ja ahdistun todella paljon, kun noin 20 koiraa asuu alle 100 metrin säteellä. Lähimmät haukkuja 10 m ja katu jolla talutetaab paljon, hsukkuvia on 3 metrim päässö.

    Haukkumista kuulunyt siis tunteja, koskaan ei voi tiwtää milloin.

    Tämän lisöksi äkkinöiset karjahdukset, kirkuminen, huuto, lapsilaumoista.

    Miksi koirien meluherkkyydestö yn saa puhua, mutta aikuisten pitää kuunnella kovaa pelottavaa ääntä jota koira pitöä pelottaakseen muut reviiriltään.

    Miten tämä meteli voi olla laillista.

    Milsi ihmiset ovat julmia ja itsekkäitä. Ajatelmaanvain itseä, että kivaa kun mun tulee liikuttua, kivaa kun jiku palvoo minua, kivaa kun olen tärkeä ihminen jollekin ja tykkään kuunnella melua ja koiran puhetta enkä ärsyynny yhtöön olen siis parempi isäntä kuin muut.

    Mutta muiden ihnisten hyvinvointi ja terveys ei merkitse mitääön.

    Kolmella rajanaapureilla siis koira.

    Ja jostain syystä metsästyskoirat tuidaan tästä jotka opetetty haukkumaan tössö vihaisesti. Tai en muualla ole kuullut haukkuvan mutta meidön kohdalla monta kertaa päivässä.

    Miksi ihlisten elämän saa tuhota?

    Miksi?

    Miksi koiria ei pidetä omakotitaloissa sisällä haukkumasa.

    Ei ketään ei ainakaan itseäni omien lasten ääni häiritse, joten koiranomistajatkin todennäköisesti rakastaa meteliä mitä omat koirat pitää.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: