Rauhoittumisharjoitus, joka opettaa koiralle paljon

Rauhoittuminen on tärkeä taito jokaiselle koiralle. Rauhoittumisen opettamiseen on olemassa yksinkertainen harjoitus, joka opettaa koiralle paljon muutakin kuin pelkkää rauhoittumista. 

Koira oppii itsehillintää ja impulssikontrollia, joista on hyötyä moneen tilanteeseen. Se auttaa koiraa hillitsemään itseään, jos se esimerkiksi haluaa tervehtiä toista koiraa, jahdata oravaa tai hyppiä innokkaasti vieraita vasten. Harjoituksesta on myös hyötyä ei-toivottujen käyttäytymismallien poisopettamisessa. Harjoitus tarjoaa koiralle muuta puuhaa, jolloin se ei voi toteuttaa kiellettyä käytöstä. Sitä käyttämällä saadaan myös moni ei-toivottu käytös keskeytettyä. Harjoituksesta on hyötyä myös kaikissa tilanteissa, joissa koiran on osattava odottaa rauhallisesti. Esimerkiksi näyttelyissä tai harrastuksissa oman vuoron odottaminen, kahvilassa istuminen, autossa matkustaminen, vieraiden saapuminen ja ruoanlaitto ovat kaikki tilanteita, joissa harjoituksesta voi olla suuri hyöty.

Rauhoittumisharjoitus on siis äärimmäisen hyödyllinen harjoitus jokaiselle koiralle.

Harjoitus on idealtaan hyvin yksinkertainen: koira oppii menemään omalle paikalleen ja pysymään siellä, kunnes saa luvan poistua. Harjoitusta voi vaikeuttaa eri tavoilla ja kriteerejä nostaa riippuen siitä, mikä on juuri sinulle ja koirallesi tärkeää.

Rauhoittumisharjoituksen perusteet

  1. Valitse rauhoittumisalusta. Voit käyttää siihen esimerkiksi koiran omaa petiä tai matkustushäkkiä. Kaikkein kätevin on kuitenkin tietty viltti tai peitto, jota käytetään vain tähän tarkoitukseen. Viltin esille tuleminen toimii koiralle voimakkaana signaalina siitä, että nyt on aika rauhoittua. Viltin voi myös asettaa mille tahansa pedille ja ottaa mukaan vaikka kahvilaan tai autoon.
  2. Tiputtele yksi nami kerrallaan viltin päälle. Kun koira menee viltin päälle syömään nameja, jatka namien asettelua viltille ja kehu koiraa, kun se pysyy viltin päällä. Koira oppii, että viltti on positiivinen asia ja sen päällä kannattaa olla. Tässä vaiheessa ei ole väliä, seisooko, istuuko vai makaako koira, kunhan se pysyy viltin päällä. Tarjoa namit koiralle rauhallisesti viltin päälle, älä suoraan koiran suuhun; näin koira pysyy todennäköisemmin myös rauhallisena. Jos koira alkaa kiihtyä syystä tai toisesta, lopeta harjoitus ja mieti, miten voisit seuraavalla kerralla kannustaa rauhallisempaa olotilaa.
  3. Sano lopuksi ”vapaa” ja lopeta harjoittelu. Lopeta mielellään silloin, kun harjoitus menee vielä hyvin ja koira onnistuu. Koira oppii lopulta, että sen on pysyttävä viltillä, kunnes se vapautetaan.
  4. Kun olet toistanut harjoitusta joitakin kertoja, voit kokeilla, meneekö koira viltin päälle oma-aloitteisesti. Jos näin käy, voit liittää mukaan vihjesanan, esim. ”omalle paikalle”.
  5. Pidennä pikkuhiljaa aikaa namien välillä. Jos koira hermostuu, turhautuu tai poistuu viltin päältä, helpota tilannetta. Anna nameja useammin tai harjoittele vähemmän aikaa. Etene vähän kerrallaan, niin että koira onnistuu mahdollisimman usein. Älä rankaise tai kiellä koiraa viltiltä poistumisesta – harjoituksen on oltava koiran mielestä miellyttävä ja kannattava.
  6. Kun aika namien välillä pitenee, koira saattaa alkaa istua tai maata – palkitse sitä tästä. Jos koira ei missään vaiheessa asetu makaamaan, voit yrittää houkutella sen makuuasentoon. Etene pikkuhiljaa niin, että lopulta palkitset koiraa vain, jos se on makuuasennossa.
  7. Muuta omaa sijaintiasi vilttiin nähden. Seiso tai istu hieman kauempana viltistä. Jos koira hämmentyy, palaa hieman lähemmäksi. Vaihtele pikkuhiljaa omaa sijaintiasi, kunnes voit olla melkein missä tahansa kohtaa huoneessa.
  8. Vaihtele viltin sijaintia. Aseta se aluksi vain hieman eri kohtaan kuin yleensä. Tavoitteena on, että viltti voi olla missä tahansa kohtaa huonetta, ja lopulta myös eri huoneissa ja ympäristöissä. Muista, että häiriöiden läsnäolo ja ympäristön muuttuminen tekee harjoituksesta koiralle huomattavasti vaikeamman, joten helpota harjoitusta näissä tilanteissa.
  9. Muista aina antaa koiralle lupa lähteä viltiltä, jotta koira ymmärtää odottaa lupaa.

Usein harjoituksen seurauksena koira alkaa tarjota tätä käytöstä myös muissa tilanteissa, normaalissa arkielämässä. Tämä on monesti nimenomaan harjoituksen perimmäinen tarkoitus, joten muista palkita koiraa käytöksestä myös harjoitusten ulkopuolella. Näin se vahvistuu entisestään.

Myöhemmässä vaiheessa, kun harjoittelette rauhoittumista pidempiä aikoja, voit tarjota koiralle jotakin mukavaa tekemistä rauhoittumisalustan päällä, esimerkiksi kongin tai puruluun, jos se syö niitä rauhallisesti. Tällöin alustan päällä pysyminen muuttuu entistä positiivisemmaksi asiaksi.

Tämän jälkeen voit vaikeuttaa tehtävää entisestään, riippuen siitä, mitkä asiat ovat sinulle ja koirallesi tärkeimpiä. Onko oleellista koiran rauhoittuminen, paikalle meneminen pyydettäessä tilanteessa kuin tilanteessa, vai itsehillintä ja paikalla pysyminen häiriöistä huolimatta?

Jessicaaa 038

Jos rauhoittuminen on tärkeää

Koira ei välttämättä opi aidosti rauhoittumaan, vaikka sen opettaisi pysymään viltin päällä. Monesti rauhoittuminen tapahtuu ikään kuin harjoituksen sivutuotteena, kun aikaa viltin päällä pidennetään, mutta aina näin ei käy.

Jos koira ei opi itsestään rauhoittumaan, vaikka se olisi kuinka pitkiä aikoja omalla paikallaan, sille voi opettaa, että aidosta rauhoittumisesta saa palkinnon. Helpointa tämä on, jos alkuvaiheessa harjoittelette tilanteissa, joissa koira on muutenkin rento ja rauhallinen (tai edes hieman rennompi ja rauhallisempi kuin yleensä). Jos viltti tulee esille ainoastaan koiran ollessa jo valmiiksi rauhallinen, lopulta jo pelkkä viltin näkeminen saa koiran rauhoittumaan. Tällöin on tärkeää, että koira ei näe vilttiä muina aikoina.

Voit myös palkita koiraa pienistä merkeistä, että se alkaa rentoutua. Palkitse aluksi siitä, että koira menee makaamaan viltin päälle. Tämän jälkeen voit palkita jokaisesta rauhallisuuteen viittaavasta käytöksestä. Rennommin makaaminen (esim. osittain sivuttain), pään laskeminen maahan ja syvään hengittäminen ovat esimerkkejä käyttäytymisistä, joista kannattaa palkita. Jos koira ei millään rauhoitu, voit kokeilla esimerkiksi hierontaa, T-touchia tai rauhallista silittämistä viltin päällä.

Jos tärkeää on omalle paikalle meneminen missä tahansa tilanteessa

Joskus koira täytyy saada nopeasti pois paikalta ja tarjota sille jotakin muuta tekemistä, esimerkiksi jos sillä on taipumusta varastaa ruokaa, jos se täytyy saada vieraiden tullessa tekemään jotakin muuta tai jos se joutuu vaikkapa vaikeisiin tilanteisiin perheen toisen koiran kanssa. Tälläisissä tapauksissa on erittäin hyödyllistä, jos koira osaa käskyn tilanteessa kuin tilanteessa.

Aloita harjoittelemalla erilaisissa ympäristöissä, esim. eri huoneissa, pihalla, kävelyllä, kylässä, jne. Harjoittele aluksi ilman minkäänlaisia häiriöitä, ja vaikeuta tilannetta pikkuhiljaa. Voi olla avuksi kirjoittaa lista koirasi häiriöistä vaikeusjärjestyksessä. Niitä voivat olla mm. koirat, ihmiset, eläimet, lelut tai ruoat. Toisen perheenjäsenen tai koiran läsnäolo tekee tilanteesta vaikeamman, ja sillä mitä itse teet on vaikutusta. Kokeile käskyä esimerkiksi istuessasi tietokoneen ääressä, siivotessasi tai laittaessasi ruokaa. Vieraiden saapuminen saattaa olla hyvinkin vaikea tilanne, joten siihen kannattaa opettaa asteittain, esimerkiksi aloittaen pelkästä ovikellon tai koputuksen äänestä ilman, että vieraita oikeasti saapuu.

Huom! Omalle paikalle menemisen ei ole tarkoitus toimia koiralle rankaisuna. Jos omalle paikalle meneminen muuttuu rankaisuksi, paikka alkaa muuttua koiran silmissä negatiiviseksi, eikä koira välttämättä halua mennä sinne enää. Käskyn on oltava koiralle jotakin, mitä se haluaa todella tehdä ja josta se saa joka kerta palkan. On siis tärkeää muistaa käyttää ystävällistä ja iloista äänensävyä.

Jos paikalla pysyminen häiriöistä huolimatta on tärkeää

Omalla paikalla pysyminen erilaisissa tilanteissa on erittäin hyödyllinen taito, ja se opettaa koiralle myös itsehillintää. Häiriöiden lisääminen toimii samalla tavalla kuin edellisessä kohdassa; aloittamalla helpoimmista häiriöistä ja harjoittelemalla erilaisissa ympäristöissä. Vaadi koiralta aluksi vain lyhyitä hetkiä kerrallaan viltin päällä, ja pidennä aikaa pikkuhiljaa.

Voit aloittaa yksinkertaisesti liikkumalla ympäriinsä, kun koira on paikoillaan. Kokeile vaihdella liikkumistyyliäsi, heiluttaa käsiäsi, puhua, istua alas, tanssia, laittaa ruokaa, lukea tms. Tee tehtävästä aina aluksi koiralle mahdollisimman helppo; esimerkiksi liikuta kättäsi vain hieman ja palkitse heti. Vaikeuta vähän kerrallaan ja helpota tehtävää, jos koira epäonnistuu. Voit käyttää myös leluja tai ruokaa häiriöinä, aloittamalla vähiten kiinnostavista. Lelujen on hyvä olla aluksi lattialla liikkumatta, myöhemmässä vaiheessa voit alkaa myös liikuttaa tai heitellä niitä. Jos perheessä on toinen koira, voit pyytää yhtä koiraa odottamaan paikallaan samalla kun harjoittelet toisen kanssa temppuja. Muista, että odottavalla koiralla on kaikkein vaikein tehtävä, joten palkitse sitä runsaasti.

Harjoittele useissa eri tilanteissa ja ympäristöissä. Jos koira epäonnistuu, mieti miten voit tehdä tilanteesta sille helpommaksi ja edetä hieman hitaammin.

Rauhoittumista on helppo harjoitella, sillä sitä voi tehdä periaatteessa milloin tahansa muiden puuhien lomassa, vaikka samalla kun katsot tv:tä tai laitat ruokaa. Bonuksena se on mukavaa puuhaa teille kummallekin ja lisäksi loistava temppu, jota voitte ylpeänä esitellä vieraille. 🙂


  • Haluatko saada lisää vinkkejä onnelliseen yhteiseloon koirasi kanssa?

    Tilaa uutiskirje, niin saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka avulla lisäät koirasi hyvinvointia, parannat välillänne olevaa suhdetta ja autat koiraa onnistumaan ja käyttäytymään toivotulla tavalla eri tilanteissa. Liittyessäsi sähköpostilistalle saat myös ilmaisen videon kynsien leikkaukseen totuttelusta.

One thought on “Rauhoittumisharjoitus, joka opettaa koiralle paljon

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.