Koirat elävät kanssamme yleensä hyvin erilaista elämää kuin luonnon koiraeläimet. Vaatimukset, joita asetamme koirille, saattavat olla jopa päinvastaisia kuin käyttäytymismallit ja piirteet, joita on aiemmin jalostuksessa suosittu.
Vaadimme koiriltamme usein sellaista käytöstä (tai pikemminkin käytöksen puuttumista), joka ei tule niille luonnostaan. Niiden pitäisi olla tekemättä mitään koko sen ajan kun olemme töissä; kotona ollessamme niiden tulisi olla edelleen huomaamattomia ja hiljaisia, ja toimia ainoastaan pyydettäessä. Kävelyllä niiden on käveltävä meidän ihmisten hidasta tahtia, olla haistelematta, kävellä rauhallisesti eikä kiihtyä mistään. Hyvinkäyttäytyvä koira on periaatteessa sellainen, joka ei käyttäydy koiramaisesti.
Kuitenkin koirille on tärkeää saada yksinkertaisesti olla koiria, tehdä itse valintoja ja toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Virikkeiden lisäämisellä on positiivinen vaikutus sekä koiran hyvinvointiin että sen käytökseen. Koira jaksaa paremmin olla hiljaa, tottelevainen ja kiltisti, jos se pääsee myös säännöllisesti toteuttamaan omia tarpeitaan. Virikkeistäminen myös väsyttää koiran paljon tehokkaammin kuin esimerkiksi pelkkä fyysinen liikunta, jolloin koiran on helpompi rentoutua ja pysyä rauhallisena. Lisäksi koiran stressi ja turhautuneisuus vähenevät, koira on onnellisempi, ja välillänne oleva suhde vahvistuu. On myös valtavan hauskaa keksiä luovia keinoja tarjota koiralle tekemistä ja katsella, kuinka paljon se nauttii hyvinkin yksinkertaisista asioista.
Tässä seitsemän vinkkiä koiramaiseen tekemiseen, joita voi toteuttaa helposti ja nopeasti vaikka kotona tai lenkillä:
- Hajutyöskentely
Nenän käyttämisellä on usein rauhoittava vaikutus koiraan, ja suurin osa koirista nauttii haistelemisesta suunnattomasti, rodusta riippumatta. Yksinkertaisimmillaan koiran nenän voi laittaa töihin piilottamalla herkkupaloja nurmikkoon tai ympäri asuntoa. Voit myös luoda koiralle etsintälaatikon, jonka täytät rytätyillä sanomalehdillä tai millä tahansa muulla, minkä sekaan nameja voi piilottaa. Koiran voi opettaa etsimään melkeinpä mitä tahansa; leluja, ihmisiä, avaimia, kännykkää, erilaisia hajuja. Jos tavoitteena ei ole koiran kanssa tosissaan harrastaminen tai kilpaileminen, tärkeintä ei ole se, miten oikeaoppisesti koira suorittaa tehtävän vaan se, että se pääsee käyttämään nenäänsä ja nauttii tekemisestä.
- Luonnossa vapaasti liikkuminen
Koiran hyvinvoinnin kannalta on arvokasta, jos se pääsee liikkumaan mahdollisimman vapaasti luonnossa. Tämä ei tarkoita sitä, että koiraa olisi pakko pitää vapaana, vaan myös liina tai edes normaalia pidempi hihna toimii tähän tarkoitukseen. Pitkiä liinoja löytyy jopa 20 metrin pituisina, jolloin koira pääsee liikkumaan melkeinpä yhtä vapaasti kuin ilman hihnaa. Kun koiralla on enemmän tilaa liikkua, se pystyy paremmin tutkimaan ympäristöään, haistelemaan hajuja, liikkumaan omaan tahtiinsa ja tekemään itse valintoja. Valinnanvapaus ja omaehtoisuus ovat tärkeitä koiran hyvinvoinnin kannalta, ja vapaasti kulkiessa nämä tapahtuvat aivan itsestään. Mahdollisuus haistelemiseen on myös koiralle äärimmäisen tärkeää, joten kannattaa kokeilla antaa koiran haistella vapaasti matkan varrella edes silloin tällöin, sen sijaan että kiirehtisitte aina eteenpäin. Koiralle voi tarvittaessa opettaa, milloin sillä on lupa haistella ja milloin on jatkettava matkaa.
- Leikkiminen
Jokaisella koiralla on omat lempilelunsa ja -leikkinsä. Koiran kanssa leikkimisen ei tarvitse olla pelkkää pallon heittelyä tai vetoleikkiä; leikkityylejä on loputon määrä ja tärkeintä on, että sekä sinulla että koiralla on hauskaa. Ole siis luova leikkimisen suhteen ja innostu itsekin. Kokeile erilaisia leluja ja leikkityylejä koirasi kanssa ja opi tuntemaan sen mieltymykset. Moni koira innostuu uusista leluista, joten voi olla hyvä idea laittaa koiran lelut kiertoon ja pitää osaa niistä kaapissa piilossa. Näin ne ovat taas kuin uusia, kun ne otetaan jonkin ajan päästä taas esille. Osan leluista voi varata ainoastaan erityistilanteita varten, jolloin niiden arvo kohoaa koiran silmissä.
- Pureskeleminen, jäystäminen ja repiminen
Sen lisäksi, että koirat nauttivat pureskelemisesta, sillä on myös stressiä vähentävä ja rauhoittava vaikutus. Vaihtoehtoja pureskelun kohteiksi on tarjolla runsaasti, joten kannattaa kokeilla, mitkä ovat koirallesi eniten mieleen. Eläinkaupasta saatavien syötävien luiden ja herkkujen lisäksi on myös olemassa pureskeluun tarkoitettuja puruleluja (esim. Nylabone-lelut) ja aktivointileluja, joista koiran on saatava ruoka ulos (esim. Kongit). Turvallisuussyistä on tärkeää pitää koiraa silmällä sen pureskellessa, ettei se niele isoja palasia. Melkein kaikkeen pureskeluun liittyy aina jonkinlainen riski, mutta tuntemalla oman koirasi ja sen, millainen pureskelija se on, voit valita sille oikeanlaiset tuotteet. Repiminen on osalle koirista tärkeä käyttäytymistarve, sillä se muistuttaa saaliseläimen paloittelua ja repimistä. Lelujen tuhoamisen sijaan tällaisille koirille voi tarjota esimerkiksi tyhjiä pahvipakkauksia, joiden sisään on piilotettu herkkuja tai leluja. Näistä voi tehdä hyvinkin haastavia, koiran osaamistason mukaan.
- Ongelmien ratkaiseminen ja uuden oppiminen
Koirat nauttivat itse asiassa enemmän ruokansa eteen työskentelystä kuin siitä, että ruoka tulee suoraan kupista. Normaalista arjesta ei löydy kovinkaan paljon mahdollisuuksia ongelmanratkaisuun, ellemme tarjoa niitä koirillemme. Aivotyöskentelystä on erityisen paljon hyötyä vanhemmille koirille, sillä se saattaa vähentää dementian todennäköisyyttä. Uusien temppujen oppiminen on yksi keino kannustaa koiraa käyttämään päätään – jo opittujen temppujen harjoittelulla taas ei ole samanlaista vaikutusta, vaikka se onkin hyödyllistä muista syistä. Naksutinkoulutus on erityisen hauskaa ja hyödyllistä, sillä koiran on todellakin itse keksittävä, miten se saa palkan seuraavaksi. Aktivointileluja löytyy valtava valikoima – ne mahdollistavat sen, että koiran on nähtävä vaivaa ruokansa eteen. Koiralle voi myös tarjota kotitekoisia mahdollisuuksia ongelmanratkaisuun, esimerkiksi piilottamalla namin käärityn pyyhkeen sisään, purkin alle tai muovipulloon.
- Kaivaminen
Kaivamisesta nauttivat koirat arvostavat suuresti, jos ne pääsevät välillä luvan kanssa kaivamaan sydämensä kyllyydestä. Koiralle voi jopa tarjota oman rajatun kaivuualueen pihalta tai rakentaa vaikka hiekkalaatikon kaivuupuuhia varten.
- Kaikki aistit käyttöön
Näkö: Uudenlaisissa ympäristöissä liikkuminen tai oleskeleminen voi olla koiralle hyvinkin virkistävää.
Haju: Kokeile tarjota koiralle haisteltavaksi uudenlaisia hajuja, esimerkiksi laventelia, eukalyptusta, vaniljaa tai kookosta. “Aistipuutarha” on myös suosittu keino tarjota koiralle erilaisia hajukokemuksia; puutarhassa (tai vaikka kotona) kasvatetaan erihajuisia, koiralle turvallisia kasveja ja kukkia.
Maku: Uusia makuelämyksiä voi luoda tarjoamalla koiralle valikoiman erilaisia maistiaisia, jotka ovat koirille turvallisia. Kokeile esimerkiksi, miten koira suhtautuu erilaisiin kasviksiin, hedelmiin tai hieman erikoisempiin herkkuihin.
Kuulo: Koiralle voi myös soittaa musiikkia – tutkimusten mukaan mm. klassisen musiikin, kevyen rockin ja reggaen kuuntelu rauhoittaa koiria. Jokaisella koiralla on myös oma musiikkimakunsa, joten kokeile, mistä omasi pitää eniten.
Kosketus: Rauhallinen silittely tai hierominen voi olla todella terapeuttista, rentouttavaa ja stressiä vähentävää – sekä koiralle että sinulle.
Jokaisella yksilöllä ja rodulla on omat käyttäytymistarpeensa, jotka ovat niille kaikkein tärkeimpiä. Yhdelle voi olla tärkeää juosta, toinen nauttii suunnattomasti siitä, jos se saa haistella joka ikisen senttimetrin kävelyn aikana – edes joskus. Joskus myös niinkin yksinkertainen asia kuin kahdestaan omistajan kanssa vietetty aika voi olla koiralle äärimmäisen arvokasta, jos se yleensä joutuu jakamaan omistajan huomion muiden koirien kanssa.
Helppo tapa varmistaa, että koira saa riittävästi virikkeitä ja aktivointia päivässä on tarjota kaikki tai osa sen päivittäisestä ruoasta kouluttamisen ja virikkeistämisen yhteydessä. Esimerkiksi siihen, että koiran ruoan heittää ruohikkoon etsittäväksi, menee yhtä kauan aikaa kuin ruokakupin täyttämiseen, mutta koira käyttää tällöin moninkertaisesti enemmän aikaa syömiseen.
On myös tärkeää muistaa, että hyviä asioita on mahdollista tarjota liikaa; esimerkiksi liika pallon perässä juokseminen saattaa nostaa koiran kierroksia usean päivän ajaksi. Liika virikkeistäminen voi myös olla huono asia, jos koira ei saa riittävästi mahdollisuuksia ja aikaa rauhalliseen ja häiriövapaaseen lepoon. Kaikessa on siis hyvä muistaa kohtuus ja tasapaino.
Artikkeli on julkaistu alunperin SuKoKan Kasvattaja-lehdessä.

One thought on “Anna koiran olla koira – 7 ideaa koiramaiseen tekemiseen”