Älä vie koiralta ruokaa pois – resurssiaggressiivisuuden hoitaminen lempeästi

Koiran normaaliin käyttäytymiseen kuuluu omien resurssien puolustaminen. On tietysti koiria, jotka jakavat mielellään kaiken kenen tahansa kanssa, mutta suurella osalla koirista on olemassa jokin asia, jonka ne kokevat sen verran arvokkaaksi, että ovat valmiita puolustamaan sen hallussapitoa.

Jos koira kokee, että sen hallussa oleva ruoka, lelu, Summer 16 426makuupaikka tai vaikka sen ”varastama” esine uhataan ottaa siltä pois, se varoittaa yleensä uhkaajaa asteittain. Lievempiin eleisiin kuuluvat esineen vieminen mualle, pään kääntäminen poispäin, huulten nuoleminen, paikalleen jähmettyminen, tuijottaminen, pään madaltaminen, vartalon asettaminen esineen ylle, syömisen tai pureskelemisen lopettaminen tai nopeammin syöminen. Näin käyttäytymällä se yrittää viestiä, että haluaisi sitä häiritsevän ihmisen tai koiran pysyvän kauempana.

Jos nämä eleet eivät toimi, saattaa koira tehdä viestinsä selvemmäksi näyttämällä hampaansa tai murisemalla. Seuraavana vuorossa voi olla näykkäisy tai pureminen. Jos koira oppii useiden toistojen myötä, ettei sen lievemmillä viestintäkeinoilla ole mitään vaikutusta, se saattaa siirtyä lopulta suoraan murisemiseen tai puremiseen ilman muita varoituksia.

Koira ei yritä kaapata valtaa

On hyvin yleinen uskomus, että jos koira käyttäytyy aggressiivisesti omistajaa kohtaan, se yritttää dominoida tai kuvittelee olevansa pomo. Tämä ei pidä paikkaansa. Koirien keskuudessa pätee yleensä sääntö, jonka mukaan esineen tai ruoan hallussapitäjällä on oikeus puolustaa sitä. Koira ei havittele johtajuusasemaa, vaan yksinkertaisesti haluaa pitää arvokkaan kohteen itsellään. Voit lukea täältä lisää johtajuudesta.

Perheen koirien välille muodostuu yleensä jonkinlainen yhteisymmärrys resurssien suhteen, jota moni saattaisi kutsua hierarkiaksi. Kyseessä on kuitenkin jotakin hieman monimutkaisempaa kuin yleinen käsitys dominanssista tai laumahierarkiasta. Koirat yksinkertaisesti oppivat, mitkä resurssit ovat kenellekin arvokkaita ja kuka yleensä luopuu mistäkin. Koira A saattaa esimerkiksi saada aina lelut itselleen, mutta väistyä koiran B tieltä sen halutessa maukkaan luun. Joissain tapauksissa yksi koira saattaa tietysti saada kaiken haluamansa itselleen. Joskus taas toinen koirista saattaa suoranaisesti kiusata perheen toista koiraa ja estää siltä pääsyn kaikkeen. Kiusaamista ei tulisi hyväksyä sillä perusteella, että toinen koirista on dominoivampi.

Yleensä koira vartioi resursseja, koska se kokee olonsa epävarmaksi ja uhatuksi. Joissain tapauksissa koira on oppinut, että siltä saatetaan ottaa ruoka tai esine pois milloin tahansa. Ikävä kyllä yleinen neuvo ottaa pennulta ruoka pois sen syödessä vain vahvistaa tätä käsitystä. On myös mahdollista, että resurssiaggressiivisuus on jossain määrin perinnöllistä, ja joskus koira on saattanut oppia käytöksen jo pentuaikana kasvattajan luona.

Vaikka resurssien suojeleminen onkin normaalia käytöstä, se saattaa joissain tapauksissa muuttua vakavaksi ongelmaksi. Kukaan ei voi kävellä edes kaukaa koiran ohi sen syödessä, perheen koirat saattavat tapella jatkuvasti resursseista, tai koira ei ehkä päästä omistajaa istumaan sohvalle. Kun perheen ihmisten tai muiden koirien elämä hankaloituu koiran resurssiaggressiivisuuden vuoksi, tai jonkun hyvinvointi kärsii, on asialle tehtävä jotakin.

Kuten kaikissa käyttäytymisongelmissa, kannattaa viedä koira aluksi eläinlääkärin tarkistettavaksi siltä varalta, että käytöksen taustalla on kipu. Jos mahdollista, kannattaa ottaa yhteys ammattitaitoiseen ongelmakoirakouluttajaan tai käytösneuvojaan, erityisesti jos koira on purrut. Jokainen tapaus on yksilöllinen, ja ulkopuolinen apu on usein hyödyksi.

Listaan tässä kuitenkin joitakin vinkkejä, jos kouluttaja ei ole mahdollisuus. Jokaisessa näistä on tärkeää tarkkailla jatkuvasti koiran elekieltä, ettet aseta koiraasi tilanteeseen, joka on sille liian haastava. Turvallisuus on äärimmäisen tärkeää ja on parempi edetä liian hitaasti kuin liian nopeasti.

Kuuntele koiran viestejä

Opi tunnistamaan koirasi lievemmät eleet, jotka kertovat sen tilan tarpeesta. Tällöin voit toimia jo ennen kuin koira edes murisee. Jos huomaat, että koira haluaa lisää tilaa, anna sitä sille. Jos se jäykistyy ja tuijottaa sinua luuta syödessään, siirry kauemmaksi. Näin se oppii, että myös vähemmän intensiiviset signaalit toimivat, eikä murinalle ole välttämättä edes tarvetta.

Sama pätee toisia koiria kohtaan resurssiaggressiiviseen koiraan; jos huomaat koiran kokevan olonsa uhatuksi, kutsu toinen koira pois tilanteesta. Lisäksi jos tiedät, että tietynlainen tilanne saattaa johtaa tappeluun, kutsu toinen koira pois ennakoivasti.

Jos koira murisee sinulle tai toiselle koiralle, toimi samalla tavalla. Tämä kuulostaa ehkä epäloogiselta, sillä koira saa sen mitä haluaa, mutta on tässä tilanteessa ainoa järkevä toimintatapa. Koiran kanssa resurssista tappeleminen ei johda mihinkään hyvään, ja saattaa asettaa sinut vaaralliseen tilanteeseen, jos koira päättää taistella vastaan. Itse asiassa muriseminen on tavallaan hyvä asia, sillä tämä on koiran keino antaa varoitus. Paljon vakavampaa on, jos koira ei murise lainkaan, vaan puree heti.

Palauta koiran luottamus

Tärkeintä on välttää mahdollisuuksien mukaan kokonaan tilanteita, joissa koira kokee tarpeen murista. Koiran on opittava, että et ole sille uhka etkä vie siltä mitään pois. Anna sen siis syödä rauhassa tai pitää lelut itsellään. Pysy sellaisen etäisyyden päässä, että koira kokee olonsa turvalliseksi.

Jos koira murisee, jos siltä yrittää viedä varastettua ruokaa tai esinettä pois, pidä huoli, ettei koiran ulottuvilla ole mitään, minkä se voisi vohkia. Koira voi esimerkiksi olla portin takana, kun ruokaa laitetaan, ja muina aikoina pöydät pidetään tyhjinä. Jos koiran viemä esine ei ole sille vaarallinen, anna sen pitää se. On ainoastaan haitallista ruveta taistelemaan jostakin, millä ei edes ole juurikaan väliä.

Jos koiralta on pakko saada otettua pois jotakin, kokeile vaihtokauppaa. Heitä maahan jotakin parempaa kuin koiralla oleva esine. Yksi nakinpala ei välttämättä riitä, jos koira on löytänyt eläimen raadon. Sen sijaan muutama kokonainen nakki saattaa saada koiran irrottamaan otteensa. On tärkeää käyttäytyä ikään kuin et olisi lainkaan kiinnostunut koiralla olevasta esineestä. Esineeseen tarttuminen vain lisää koiran halua pitää se itsellään. Ota se pois vasta sitten, kun koira on innoissaan syömässä herkkujaan, eikä kiinnitä aarteeseensa enää huomiota.

Opeta luotettava ”irti”-käsky

Hätätilanteita varten voi olla suureksi avuksi, jos koira osaa irrottaa otteensa mistä tahansa esineestä, ruoasta tai luusta.

Aloita siitä, että opetat koiralle ”irti”-sanan merkityksen. Tässä vaiheessa mukana ei ole vielä minkäänlaista resurssia. Sano ”irti” ja heitä välittömästi maahan nameja. Toista tätä useita kertoja, kunnes koira alkaa innokkaasti odottaa namien saapumista sanan kuullessaan. Tämä on tärkein vaihe, joten mitä enemmän sitä harjoitellaan, sen parempi.

Seuraavassa vaiheessa koiralle annetaan esine, joka on vähiten arvokas. Jos koira esimerkiksi vartioi luita muttei lelujaan, aloita lelusta. Kun koiralla on lelu suussaan, sano ”irti” ja heitä nameja lattialle. Tässä vaiheessa ei ole tarkoituksena vielä tehdä elettäkään lelun ottamiseksi. Pikkuhiljaa voit alkaa koskea leluun ja lopulta nostaa sen vaivihkaa hetkeksi pois, ja asettaa sen takaisin paikalleen. Tämän jälkeen vaikeusastetta voi vähän kerrallaan nostaa. Anna seuraavaksi koiralle jotakin hieman mielenkiintoisempaa, ja toimi samalla tavoin.

Tämä tapa opettaa ”irti”-käsky on peräisin tästä videosta, jonka katsomista suosittelen.

Ihmisen läsnäolo on hyvä asia

Jos pelkkä ihmisen läsnäolo saa koiran puolustuskannalle, kannattaa opettaa koiralle, että ihmisen ollessa paikalla tapahtuu hyviä asioita. Oli kyseessä sitten ruoka, lelu, luu tai nukkumapaikka, aloita olemalla niin kaukana koirasta, ettei se näytä merkkejä huolestumisesta. Heitä koiralle nami, joka on parempi kuin mikä tahansa, mikä sillä on sillä hetkellä hallussa, ja poistu paikalta. Toista sama useita kertoja. Pikkuhiljaa voit mennä lähemmäs ja lähemmäs koiraa, kunnes pystyt kulkemaan aivan vierestä ohi. Jos koira missään vaiheessa murisee tai näyttää muita merkkejä tilan tarpeestaan, etäisyys on liian lyhyt ja tilanne liian vaikea koiralle.

Koiralle voi opettaa, että ihmisen läsnäolo sen syödessä on hyvä asia ruokkimalla sitä vähän kerrallaan. Anna  koiralle tyhjä ruokakuppi ja tiputa hyvin pieni määrä ruokaa sinne. Kun koira on syönyt, tiputa uudestaan pieni määrä ruokaa. Toista tätä koko ruokailun ajan. Seuraavilla kerroilla ruokaa voi antaa pikkuhiljaa enemmän ja enemmän kerrallaan. Myöhemmin lisää ruokaa voidaan alkaa tiputtaa jo ennen, kuin koira on ehtinyt syödä edellisen annoksen loppuun. Lopulta koiralle voi antaa täyden kupin ja pudotella herkkuja sekaan koiran syödessä. Koira oppii, että omistajan läsnäolo syödessä on ihan mukava asia.

Opeta koira tulemaan pois sohvalta ja sängystä

Jos koira puolustaa nukkumapaikkaansa, joka sattuu olemaan sohva tai sänky, on tärkeää pitää huoli siitä, että koiralla on olemassa turvallinen ja mukava oma peti. Kannattaa tarjota useampi peti eri paikoissa, mieluiten niin, ettei kenenkään tarvitse kävellä pedin ohi ja koira saa olla rauhassa.

Voi olla hyödyllistä opettaa koiralle sohvalta tai sängystä alas tuleminen, niitä tilanteita varten, jolloin tämä on tarpeen. Tämä voi aiheuttaa joissain tapauksissa konfliktitilanteen, jos koiraa käsketään vihaisesti alas, ja koira ei halua lähteä mukavalta paikaltaan pois. Tätä ongelmaa ei tule, jos alas tulemisesta tehdään koiralle positiivinen asia.

Opeta koiralle ensin, että tietty käsky ennustaa ruoan saapumista lattialle. Sano esim. ”alas”, ja heitä nameja lattialle. Aloita harjoittelu niin, että koira on jo valmiiksi lattialla. Kun koira alkaa yhdistää käskyn nameihin, harjoittele niin, että koira on juuri hypännyt sohvalle (voit vaikka pyytää sen itse siihen). Sano käsky ja heitä nameja lattialle. Koira todennäköisesti seuraa niitä. Myöhemmässä vaiheessa voit alkaa harjoitella käskyä tilanteessa, jossa koira on jo asettunut makaamaan sohvalle.

Omaan petiin meneminen on hyödyllinen taito

Jos koira osaa mennä käskystä esimerkiksi omaan petiinsä tai johonkin muuhun kohteeseen, ja on yhdistänyt sen positiivisiin asioihin, tätä voidaan käyttää hyödyksi monessa tilanteessa. Koira voidaan siirtää pois sohvalta tai sängystä, ja sen voi saada pois tieltä, jos se on esimerkiksi asettunut luunsa kanssa keskelle käytävää. Käskyä voidaan myös käyttää tilanteissa, joissa kaksi koiraa ovat vaarassa joutua tilanteeseen, joka voi johtaa tappeluun. Kummallekin koiralle voidaan opettaa oma paikkansa, ja palkita niitä runsaasti sinne menemisestä.

Koirien välinen resurssiaggressiivisuus

Jos yksi koira haastaa riitaa resurssien suhteen, tärkeintä on välttää konfliktien syntymistä. Koirien välit kiristyvät entisestään, mitä useammin ne joutuvat tappeluun. Koirien välistä resurssiaggressiivisuutta on vaikea korjata turvallisesti, joten paras vaihtoehto on usein pitää huoli siitä, ettei konfliktitilanteita pääse syntymään. Pidä siis huoli siitä, että kumpikin koira saa syödä rauhassa, tarvittaessa oven tai portin eri puolilla. Tarjoa myös luut ja muut arvokkaat esineet koirille eri huoneissa.

Jos riitaa syntyy leluista, voi olla tarpeen pitää jännittävimmät lelut poissa koirien ulottuvilta, ja ottaa ne esille ainoastaan omistajan kanssa kahden kesken leikkiessä. Joissain tapauksissa kaikki lelut on pidettävä piilossa koirien ollessa keskenään. Jos riitaa syntyy pedeistä, pidä huoli siitä, että petivaihtoehtoja on runsaasti tarjolla, eikä mikään peti ole parempi kuin muut. Voi olla myös hyödyllistä opettaa koirille, mikä on kummankin oma peti. Jos yksi koira yrittää mennä toisen petiin, kutsu se pois tai pyydä sitä menemään omaan petiinsä.

 

Lisää luettavaa:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s