6 avainta parempaan suhteeseen koiran kanssa

Luottavainen ja lämmin suhde koiraan on onnellisen yhteiselon peruspilari.

Kun suhde on kunnossa, koira tekee mielellään yhteistyötä kanssasi, pystyy tukeutumaan sinuun vaikeissakin tilanteissa, ja sen hyvinvointi paranee. Tämän seurauksena usein myös tottelevaisuus lisääntyy ja ongelmakäyttäytyminen vähenee. Yhteiselo koiran kanssa helpottuu huomattavasti, kun koira luottaa sinuun ja nauttii seurastasi.kavrut2

Lisäksi oma hyvinvointisi lisääntyy; Kennelliiton tekemän tutkimuksen mukaan omistajat ovat sitä onnellisempia, mitä parempi suhde heillä on koiransa kanssa.

Jokaisella hetkellä on vaikutusta. Jokainen positiivinen kokemus, jonka koira kokee kanssasi, vahvistaa suhdetta, ja jokainen ikävä kokemus heikentää sitä.

Avain hyvän suhteen rakentamiseen on siis yksinkertainen: positiivisia kokemuksia on lisättävä ja negatiivisia vähennettävä.

1. Opettele tuntemaan koirasi

Kun opettelet ekspertiksi oman koirasi tuntemisessa, koira kokee voivansa kommunikoida kanssasi ja saat runsaasti arvokasta tietoa siitä, miten voit tehdä koirasi entistä iloisemmaksi. Erityisen tärkeää on opetella tunnistamaan koiran elekieltä. Jos huomaat koirasi pienimmätkin merkit epämukavuudesta tai epävarmuudesta, voit toimia sen mukaan. Voit lopettaa sen, mitä olit tekemässä, antaa koiralle tilaa, viedä sen pois huolestuttavasta tilanteesta tai yrittää saada sen muilla tavoin rauhoittumaan ja olemaan hieman tyytyväisempi. Kun kuuntelet koiraasi tällä tavalla, koira oppii jotakin äärimmäisen tärkeää. Se oppii, että sitä kuunnellaan ja ymmärretään ja että se voi luottaa ja tukeutua sinuun kaikissa tilanteissa. Mitä paremmin tunnet koirasi elekieltä, sitä paremmin pystyt myös selvittämään, mistä asioista koirasi aidosti nauttii ja mistä se taas ei juurikaan pidä. Millaisesta silittämisestä se nauttii kaikkein eniten, ja millaisesta se taas ei välitä? Milloin se on onnellisimmillaan? Mitkä asiat pelottavat tai huolestuttavat sitä? Ala kirjoittaa listaa asioista, jotka koira kokee positiivisina tai negatiivisina, sitä mukaa kun selvität niitä lisää.

2. Vähennä tilanteita, joista koira ei pidä

Kun olet oppinut, mistä asioista koirasi ei pidä, voit alkaa miettiä, mitä näistä asioista voisit mahdollisesti vähentää. Jos jotakin asiaa ei ole välttämätöntä tehdä, voisiko siitä luopua kokonaan? Jos koira ei esimerkiksi nauti vatsan rapsuttamisesta, voisiko sitä silittää mieluummin esimerkiksi selästä? Jos koirasi on kauhuissaan vilkkaiden teiden varsilla, pystyykö tällaisilta kävelypaikoilta välttymään kokonaan tai osittain? Joka kerta, kun koirasi kokee ikäviä tunteita kanssasi, suhteenne heikkenee. On siiis äärimmäisen hyödyllistä jos pystyt vähentämään tai eliminoimaan kokonaan edes osan näistä tilanteista.

3. Jos jotain on pakko tehdä, tee siitä koiralle positiviinen asia

Kaikelta ei tietenkään voi välttyä, ja joitain asioita on pakko tehdä. Kynnet pitää ehkä leikata, kävelyillä saattaa tapahtua pelottavia asioita, eikä ukkoselta ja ilotulitukselta voi välttyä. Tällöin kannattaa tietysti yrittää tehdä tilanteesta niin positiivininen kuin vain mahdollista; pehmentää iskua hieman. Voit yrittää tehdä tilanteesta vähemmän ikävän tarjoamalla koiralle mahdollisuuksia valintojen tekemiseen, viemällä koiran huomion muualle tai palkitsemalla runsaasti. Kaikkein parasta on, jos voit muuttaa negatiiviset asiat positiivisiksi, jolloin kyseiset tilanteet alkavat vahvistaa suhdettanne sen heikentämisen sijaan. Koiran voi siedättää negatiivisiin asioihin pikkuhiljaa, samalla yhdistäen tilanteen positiivisiin asioihin. Totuttamisaikana on kuitenkin joka tapauksessa tärkeää, että ikävää tilannetta tapahtuisi mahdollisimman harvoin muuten kuin harjoittelumielessä. Koiran oppiminen menee takapakkia joka kerta, kun se ahdistuu tai kokee tilanteen ikävänä.

4. Vietä aikaa koirasi kanssa

Jaettujen positiivisten kokemusten lisääminen on aivan yhtä tärkeää kuin ikävien kokemusten vähentäminen. Tee asioita, joista te molemmat nautitte. Käy läpi tekemääsi listaa asioista, joista koirasi pitää ja mieti, miten voisit lisätä näiden määrää. Pitkät kävelyt mielenkiintoisissa paikoissa ovat ehkä ensimmäinen mieleentuleva asia, mutta on myös tärkeää olla vuorovaikutuksessa koiran kanssa. Pysähdy vaikka kävelyllä silloin tällöin leikkimään tai kouluttamaan, tai piilota koiralle nameja ja auta sitä etsimisessä. Tee kouluttamisesta koiralle hauska asia; vahvistat samalla suhdettanne ja bonuksena koira oppii paremmin. Koiran kanssa harrastaminen sekä virikkeistäminen ja aktivointi ovat myös hauskaa puuhaa sekä koiralle että omistajalle. Kannattaa myös muistaa viettää välillä koiran kanssa aikaa ihan vain yhdessäolon vuoksi sen sijaan, että tavoittelisi tekemisellä jotakin. Koiran silittäminen ja kiireetön yhdessäolo ilman älypuhelimia tai tv:tä voi olla laatuaikaa parhaimmillaan. Jos koiria on useita, yritä tarjota jokaiselle hieman yksilöllistä aikaa kanssasi, vaikka se olisikin vain muutama minuutti.

5. Auta koiraa ymmärtämään sinua ja mitä siltä haluat

Jos koirasi käyttäytyy ei-toivotulla tavalla,kaikkein paras ratkaisu on opettaa sille, mitä haluat sen tekevän. Koiran rankaiseminen vahingoittaa suhdettanne huomattavasti, joten kannattaa keskittyä mieluummin toivottuun käyttäytymiseen ja siitä palkitsemiseen. Tee onnistuminen koiralle mahdollisimman helpoksi ja auta sitä ymmärtämään, mitä haluat. Usein on edettävä pieni askel kerrallaan ja aloitettava tilanteista, jotka ovat koiralle äärimmäisen helppoja. Koira ei automaattisesti ymmärrä, mitä sen pitäisi tehdä, joten kaikki on tehtävä mahdollisimman selkeäksi ja yksinkertaiseksi. Kun kommunikaatio pelaa, koiran hyvinvointi nousee, koska se kokee ymmärtävänsä sinua paremmin, elämä helpottuu teille kummallekin, ja oma ärtymyksesi koiraa kohtaan vähenee.

6. Opettele itse rentoutumaan ja hallitsemaan tunteitasi

Tunteet tarttuvat helposti myös koiraan. Jos olet itse ärtynyt, stressaantunut, ahdistunut tai huonolla tuulella, koirasi varmasti aistii sen. Sanomattakin on selvää, että koiralle ärsyyntyminen tai suuttuminen vain huonontaa välillänne olevaa suhdetta. Koira ei välttämättä myöskään ymmärrä, että huonosti menneen päivän vuoksi kiukkuuntuminen tai perheeenjäsenelle huutaminen ei ole kohdistettu siihen. On siis myös koiran kannalta tärkeää keskittyä omaan hyvinvointiin, onnellisuuteen ja rauhoittumiseen. Pidä huoli, että saat tarpeeksi lepoa ja aikaa rentoutumiseen. Pura huonoa tuulta liikkumalla, puhumalla jollekin tai antamalla itsellesi omaa aikaa. Jos koira alkaa ärstyttämään, hengitä syvään ja pidä tauko jos voit. Rauhoittumista saattaa auttaa meditointi, negatiivisten ajatusten kyseenalaistaminen, jooga, mielikuvaharjoitukset, mindfulness tai rentoutumisharjoitukset. Keskity koiran kanssa ollessasi rauhallisesti hengittämiseen, lihasten rentoutumiseen ja positiivisesti ajattelemiseen. Pidä myös mielessä kaikki koirasi loistavat ja ihanat ominaisuudet, muistele hyviä hetkiä ja sitä, mikä tekee koirastasi ainutlaatuisen. Mitä onnellisempi ja rennompi itse olet, sitä onnellisempi ja rennompi myös koirasi on mahdollista olla.

 

Hyvän suhteen merkitystä ei kannata aliarvioida. Oli koirasi sitten aktiivinen harrastuskoira, kotikoira tai rescuekoira, yllä olevien vinkkien noudattamisesta on varmasti hyötyä niin tottelevaisuuteen, harrastuksissa menestymiseen, luottamuksen saavuttamiseen kuin ongelmakäyttäytymisen ratkomiseen.

Minkä asioiden olet itse huomannut parantavan sinun ja koirasi välistä suhdetta?

 

Lisää luettavaa:

  • Lisää vinkkejä suhteen vahvistamiseen

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin koirien käyttäytymisestä ja kouluttamisesta sähköpostiisi. Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

One thought on “6 avainta parempaan suhteeseen koiran kanssa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: