4 hyvää syytä luopua ruokakupista

Summer 16 054

Viime keväänä olin tilanteessa, josta olin jo kauan unelmoinut: eläinkaupassa ostamassa tarvikkeita tulevalle koiralleni Jessielle. Tätä hetkeä olin odottanut jo monta kuukautta. Puhkuin innosta, halusin ostaa koko kaupan tyhjäksi ja hemmotella tulevaisuuden koirani piloille.

Ostoslistalta kuitenkin puuttui yksi tarvike, joka yleensä on melko oleellinen osa uuden koiranomistajan tarvikelistaa: ruokakuppi.

Ja ei, en ole mikään julmuri joka nauttii katsellessaan kun koira kärsii nälkää. Olen vain sitä mieltä, että ruokakupille ei ole minkäänlaista tarvetta. Miksi tarjoilla ateriat tylsästi kupista, kun on niin paljon muita mahdollisuuksia? Ilman ruokakuppia koirasta tulee lähes huomaamattomasti onnellisempi, rauhallisempi, tottelevaisempi ja kaikin puolin tasapainoisempi perheenjäsen. Selitän nyt miksi.

1. Koira saa enemmän tekemistä

Kun ruokaa ei anneta suoraan kupista, koiraa tulee aktivoitua paljon todennäköisemmin. Aivojen ja nenän käyttäminen on koiralle aivan yhtä tärkeää kuin liikunta, ellei jopa tärkeämpää. Jos koira ei saa tarpeeksi tekemistä päivittäin, saattaa se turhautua ja tylsistyä, mikä taas voi johtaa monenlaisiin ongelmiin. Jos et ole vielä vakuuttunut, lue tästä Eläinkoulutusblogin artikkeli aiheesta.

Itse mittaan joka aamu Jessien ”namipurkkiin” oikean määrän kuivaruokaa, ja lisään ehkä muutaman herkun sekaan. Tästä sitten otan valuuttaa päivän mittaan kouluttamiseen ja aktivointiin, kunnes purkki on tyhjä. Yhtään ei saa antaa ”ilmaiseksi”. Saatan laittaa ruokaa aktivointileluun, heitellä sitä nurmikolle tai opettaa Jessielle uusia temppuja. Täältä löytyy kirjoittamani artikkeli, jossa on lisää vinkkejä ja ideoita koiran aktivointiin.

food toys 002
Kuvassa 7 syytä olla käyttämättä ruokakuppia. ”Snuffle mat” sekä erinäisiä aktivointileluja.

2. Koira ei halua syödä kupista

Olen joskus kuullut ihmisten sanovan, että tuntuu julmalta laittaa koira työskentelemään ruokansa eteen. Todellisuudessa, jos koira saisi itse valita, se tekisi mieluummin töitä ruokansa eteen kuin söisi suoraan kupista. Ilmiö on nimeltään ”contrafreeloading”, ja se ilmenee melkein kaikilla eläinlajeilla. (Ei kuitenkaan kissoilla, mikä ei varmaan kissanomistajia yllätä ollenkaan.)

3. Saat kauniisti käyttäytyvän koiran

Kun koiran koko ruoka-annos on käytettävissä, tarjoutuu yhtäkkiä runsaasti mainioita tilaisuuksia koiran kouluttamiseen ja positiivisten mielikuvien luomiseen. Voit esimerkiksi käyttää ruokaa kynsienleikkaamiseen totutteluun, yksin olemiseen, hihnassa kauniisti kävelemiseen, tottelevaisuuskoulutukseen, luoksetuloon tai ihan vain palkintona siitä, että koira käyttäytyy hienosti. Omistajat (minä mukaanlukien) usein unohtavat huomioida ja palkata koiraa silloin, kun se ei tee mitään ihmeellistä, on vain nätisti.

4. Koira pysyy linjoissa

Jos antaisin Jessielle saman määrän nameja kuin se nyt saa kuivaruokaa, ja lisäksi ruokkisin sen normaalit annokset kupista, olisi edessäni nyt enemmänkin virtahepo kuin koira. Kun nameina käytetään koiran normaalia ruoka-annosta, ei ylipaino-ongelmia tule. Täytyy myös muistaa, että jos koira saa ylimääräisiä herkkuja päivän aikana, on sen päivittäisestä annoksesta poistettava vähän ruokaa.

Olisiko tässä tarpeeksi syytä heittää ruokakuppi sinne missä pippuri kasvaa? (Tai älä nyt sentään, hyvä kuppihan se kuitenkin on. Lahjoita se vaikka kirpputorille tai askartele siitä hattu tai jotain.)

Miten itse ruokit koirasi? Selviäisikö oma koirasi ilman ruokakuppia?

 • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

  Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

8 vastausta artikkeliin “4 hyvää syytä luopua ruokakupista

 1. Enemmän vaan esillä tätä kyseistä aihetta, jee! Peukutan! Ihmisten on niiin vaikea luopua ruokakupista, tuntuu että se on ihan järken vastaista joidenkin mielestä.

  Meillä ei kupeista koirat syö. Jos on vähempi treeniä päivän aikana, annan kongit.

  Tykkää

 2. Jes, meitä on siis muitakin! On se jännä, ihmiset on vain niin tottuneita siihen ajatukseen, että totta kai pitää ruokkia koira kupista, niin se on aina tehty.
  Kiitos kommentista, kiva tietää että joku tätä lukee! Todella mielenkiintoisen näköinen blogi sulla muuten, täytyy tutustua siihen tarkemmin.

  Tykkää

 3. Meillä Koira on raakaruokinnassa. Ei ihan heti innosta alkaa kanniskelemaan taskussaan raakaa lihaa, vaikka kyllä se, jos mikä tekisi koiran mielestä minusta tosi coolin 😀 Ideana hyvä, nyt täytyy vaan keksiä miten sen toteuttaa!

  Tykkää

  1. Ymmärrän kyllä hyvin jos taskut täynnä raakaruokaa eivät innosta. 😀 Olen samaa miettinyt kyllä, se tekee asioista vähän vaikeampia mutta en sanoisi että se mahdotonta kuitenkaan on. Itse varmaan antaisin ruoan kongissa tms. tai piilottaisin asuntoon tai ulos esim. purkissa, ja sitten käyttäisin kouluttamiseen jotain terveellisiä, taskuystävällisiä nameja.
   Itsekin mielellään ruokkisin raakaruokaa, jos lompakko ja pakastimen tila sallisivat, mutta kuivaruoassa on sentään se hyvä puoli, että sitä on niiiin paljon helpompi käyttää kouluttamiseen.
   Onnea yrityksiin! 🙂

   Tykkää

 4. Kuukausi ilman ruokakuppia. Taskussa koulutukseen kuivattua kanaa ja raakapullat piilotetaan pihalle. Odota / etsi ruoka. Aluksi koira oli että mitä helvataa tää on, miks en enää saa ruokaa?? Pullien etsintään meni toooosi kauan. Nyt tuntuu, että se on jotenkin keksinyt vakoilla mihin pullat piilotan 🙂 Seuraavaksi varmaan suurennan aluetta ja piilotan paremmin 🙂 Hauskaa on. Molemmilla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: