Tietääkö koirasi, mistä palkitset sitä?

suomi17 067

Kun palkitsemme koiraa hyvästä käytöksestä, toimimme usein sen mukaan, minkä itse koemme loogiseksi; mitä itse kuvittelemme palkitsevamme.

Koira saa ehkä herkkupalan kynsienleikkuun tai eläinlääkärin tarkistuksen jälkeen. Sitä saatetaan palkita hyvin menneestä lenkistä makupalalla. Tai ehkä koira on juuri ohittanut toisen koiran hienosti hihnassa, ja se saa siitä palkaksi namin.

Näinhän koira oppii, että hyvästä käytöksestä sitä palkitaan, jolloin se alkaa käyttäytyä entistäkin paremmin, eikö niin?

Ei välttämättä.

Me ihmiset ymmärrämme, jos meitä kiitetään tai palkitaan jostakin jälkeenpäin. Tiedämme, että tilillemme maksettu palkka on seurausta siitä, että jaksoimme mennä päivittäin töihin kokonaisen kuukauden ajan. Ymmärrämme, jos perheenjäsen kiittää meitä astioiden tiskaamisesta, kun olemme pari minuuttia sitten laittaneet viimeisen lautasen kuivumaan.

Emme kuitenkaan pysty selittämään koiralle, mistä sitä palkittiin. Koira elää hetkessä, eikä se ymmärrä automaattisesti, mitä se tarkalleen ottaen teki ansaitakseen jotakin hyvää. Koira oppii käyttäytymisensä seuraukset ainoastaan useiden toistojen seuruksena, ja vain jos sitä palkitaan juuri sillä hetkellä, kun se käyttäytyy toivotulla tavalla.

Jopa pari sekuntia voi olla liian pitkä aika, eikä koira enää yhdistä namin saantia siihen, mitä se teki kaksi sekuntia sitten. Koira voi toki myös oppia, vaikka sen käytöksen ja palkitsemisen välillä olisi pidempikin aika, mutta oppimiseen vaaditaan huomattavan paljon enemmän toistoja, ja seurausten tulee olla mahdollisimman johdonmukaisia.

Jos halutun käytöksen ja palkan välillä on liian pitkä aika, koiran on vaikeampi ymmärtää, mistä käytöksestä sitä palkittiin. Se saattoi palkitsemishetkellä tehdä jotakin aivan muuta, kuten rapsuttaa korvaansa, hypätä ilmaan, kääntää päätään, haukkua tai nostaa tassuaan. Se käytös, mitä koira sattui sillä hetkellä tekemään, vahvistuu toivotun käytöksen sijaan. Vaikka koira olisi viisi sekuntia sitten tehnyt täsmälleen haluamasi asian, se hetki on jo ehtinyt mennä.

Koira saattaa myös oppia ketjuttamaan käyttäytymisiään. Se saattaa esimerkiksi luulla, että ”istu” tarkoittaa ”istu ensin ja hyppää sitten omistajaa vasten”, jos palkka on tullut vasta siinä vaiheessa, kun koira on jo pompannut pystyyn. Ketjuttamiselta voi välttyä oikealla ajoituksella ja myös helpottamalla tilannetta koiralle riittävästi.

Jos tarkoituksena on muuttaa esimerkiksi pelkäävän koiran suhtautumista tiettyä tilannetta kohtaan, ajoituksella on entistäkin tärkeämpi merkitys. Ei auta, jos koira saa namin juuri ennen eläinlääkärin tarkastusta tai vasta toimenpiteen jälkeen. Jotta koira yhdistäisi eläinlääkärin käsittelyn positiivisiin asioihin, sen on saatava herkkuja nimenomaan toimenpiteen aikana. Namien esiin kaivaminen ei myöskään auta siinä vaiheessa, kun koira ei ole vielä edes huomannut pelottavaa vastaantulevaa koiraa, eikä myöskään siinä vaiheessa, kun toinen koira on jo kulkenut ohi. Ajoituksen on osuttava juuri siihen hetkeen, kun koira havaitsee pelottavan asian. (Toki joissain tapauksissa on hyödyllistä palkita koiraa myös etukäteen tai jälkikäteen, mutta kaikkein tärkeintä on palkkaaminen pelottavan tapahtuman aikana.)

Moni koira ei tietenkään tällaisissa tilanteissa edes kykene syömään mitään, jos tilanne on riittävän pelottava. Tällöin on käytettävä apuna myös siedättämistä; eli tilanteista tehdään joka vaiheessa niin lieviä ja helppoja, että koiraa ei juurikaan ahdista, ja tilannetta vaikeutetaan pikkuhiljaa.

Oikea ajoitus onnistuu huomattavasti helpommin, jos käytössä on naksutin tai muu ääni, joka kertoo koiralle palkan saapumisesta. Kun koira oppii, että aina tietyn äänen kuullessaan se saa herkun, jo pelkkä äänen kuuleminen vahvistaa koiran käytöstä. Näin pystyt kertomaan koiralle alle sekunnin tarkkuudella, missä kohtaa se tarkalleen ottaen toimi oikein, eikä ole niin vakavaa vaikka namin esille kaivamiseen menisi muutamakin sekunti tämän jälkeen. Koira tietää, että palkka on tulossa, ja se on siis jo palkkautunut oikeasta asiasta. Oleellista on siis se, mitä koira teki kuullessaan palkkioäänen, eikä se, mitä se teki namin saadessaan.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: