Millainen johtaja koirasi haluaisi sinun olevan?

Wales 384

Laumateoria, laumanjohtajuus, dominanssi… Nämä ovat sanoja, joiden käyttämistä yleensä vältän, koska ihmisillä on hyvinkin erilaisia mielipiteitä niiden merkityksestä.

Laumahierarkiaa ja sen olemassaoloa koirien keskuudessa on tutkittu paljon, ja siitä kiistellään jatkuvasti. Tutkimuksista myös vedetään jatkuvasti johtopäätöksiä koirien ja ihmisten väliseen suhteeseen, vaikka tätä ei ole tutkittu suoraan lainkaan.

Mielestäni kysymys siitä, muodostavatko koirat johtajuussuhteita keskenään tai edes ihmisten kanssa ei ole niinkään tärkeä. Paljon tärkeämpi kysymys on, miten meidän tulisi koiriemme kanssa käyttäytyä. Täytyykö meidän ”dominoida” koiriamme, jotta ne käyttäytyisivät hyvin ja tekisivät mitä pyydämme?

Tämä riippuu siitä, mitä näillä termeillä tarkoitetaan. Vaikka jokaisella on hyvinkin erilainen käsitys siitä, mitä ”johtajuus” tarkoittaa, uskon, että voimme silti olla samaa mieltä joistakin asioista.

Hyvä laumanjohtaja on sellainen, johon koira voi luottaa, jota se rakastaa, jolle se tekee mielellään töitä ja jonka kanssa se kokee olevansa turvassa. Jokainen koiranomistaja on varmasti yhtä mieltä näistä asioista. Jokainen myös todennäköisesti haluaa koiran, joka kuuntelee, tottelee ja käyttäytyy omistajan haluamalla tavalla.

Jos haluat saavuttaa tällaisen suhteen koirasi kanssa, noudata näitä ohjeita.

Tällainen on hyvä johtaja:

1. Rauhallinen, rento ja itsevarma. Omistajan tunteet tarttuvat koiraan. (Täältä löytyy lisää aiheesta.) Jos olet ahdistunut ja jännittynyt kävelyllä, koirasi saattaa hyvinkin luulla, että lenkillä piilee kamalia vaaroja. Jos siis haluat koirasi olevan rento, rauhallinen ja itsevarma, ole itse sellainen. Hengitä syvään ja rauhallisesti, ja opettele rentoutumaan. (Täällä on hyvä kirjoitus avuksi rentoutumiseen.) Samasta syystä koiralle suuttuminen ei auta missään tilanteessa; koira saattaa pelästyä tai vastata aggressiiviseen käyttäytymiseen samalla mitalla.

2. Opettaa koiralle selkeät säännöt. Koira ei automaattisesti ymmärrä, mitä se saa ja ei saa tehdä. Riippuu täysin omistajasta, miten haluamme koiramme toimivan. Joku saattaa nauttia koiran kanssa sohvalla makoilusta, kun taas jollekin muulle on äärimmäisen tärkeää, ettei koira saa tulla sohvalle. Kumpikaan tapa ei ole oikea tai väärä, tärkeintä on, että koira ymmärtää, mitä siltä halutaan. Tehokkain ja koiran hyvinvoinnin kannalta paras tapa opettaa koiralle talon tavat on palkitsemalla koiraa halutusta käyttäytymisestä. Me ihmiset olemme koirillemme kaiken hyvän lähde, ja voimme siis käyttää näitä asioita tehokkaasti koiran motivoimiseen. Esimerkiksi käyttämällä kaiken koirasi ruoan koulutukseen, saat paljon tilaisuuksia palkita koiraa hyvästä käytöksestä. (Täällä lisää aiheesta.) Jokainen hetki on mahdollinen tilanne opettaa koiralle haluttuja käyttäytymismalleja.

3. Johdonmukainen. Kun koiralle on opetettu yhteiset pelisäännöt, niissä on pysyttävä, muuten tilanne on koiralle hämmentävä. Jos ihmisiä vasten hyppiminen on sallittua tai sitä ei ole opetettu koiralle, sille on turha huutaa jos se ryntää tervehtimään naapuria mutaisin tassuin. Koiran on hyvin vaikea ymmärtää, että jokin asia on sallittua joissain tilanteissa ja kiellettyä toisissa.

4. Suojelee koiraansa ja luo sille turvallisuudentunteen. Kaikki varmasti pitävät huolen siitä, että koira ei joudu vaaratilanteisiin, eikä kukaan pahoinpitele tai satuta koiraansa tarkoituksella. On kuitenkin tärkeää suojella koiraa myös tilanteilta, jotka koira kokee pelottavina. Koiran silmissä nämä tilanteet ovat aitoja vaaratilanteita. Jos altistamme koiraa tällaisille tilanteille, emmekä kuuntele koiramme hätähuutoja (elekieltä), koira ei koe olevansa turvassa kanssamme. Hyvä johtaja välttää parhaansa mukaan tilanteita, jotka pelottavat tai ahdistavat koiraa, ja opettaa  koiran pikkuhiljaa olemaan rennompi näissä tilanteissa. (Lue myös: Mitä tehdä, kun koira pelkää?)

5. Tarjoaa koiralle paljon sallittua tekemistä. Me olemme vastuussa koiriemme hyvinvoinnista, ja ilman meitä koiramme joko nukkuvat tai keksivät omaa (yleensä ei-sallittua) tekemistä. Siksi on tärkeää tarjota koiralle mahdollisimman paljon liikuntaa ja mahdollisuuksia aivojen ja nenän käyttämiseen sekä lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Summer 16 611

6. Antaa koiralle syyn tehdä, mitä pyydetään. Koirat harvoin käskevät toisiaan istumaan, kävelemään hihnassa, tulemaan luokse tai olemaan haukkumatta toisille koirille. Nämä asiat eivät tule koiralle luonnostaan, eikä koiralla ole välttämättä mitään syytä tehdä mitä pyydämme, jos emme tarjoa siitä mitään vastineeksi. Koska olemme ilmeisesti fiksu ja kekseliäs laji, on meidän tehtävämme keksiä tapoja motivoida koiriamme toimimaan tavoilla, jotka saattavat olla vastoin niiden luontaista käyttäytymistä. 

7. Luo koiran kanssa positiivisen suhteen. Mitä enemmän omistajan ja koiran välillä on positiivisia kokemuksia, ja mitä vähemmän negatiivisia, sitä positiivisempi suhde on. Koira voi luottaa omistajaansa ja tekee mielellään ja innokkaasti, mitä pyydetään. Jos omistaja on koiran silmissä kiinnostavampi ja hauskempi kuin mikään ”häiriötekijä”, on kouluttaminen huomattavasti helpompaa.

Jos siis sanalla ”johtajuus” tarkoitetaan yllä olevia asioita, on aivan totta, että meidän on oltava koirillemme hyviä johtajia.

Mieti, jos itse olisit koirasi asemassa, millaiselle ”johtajalle” tekisit meiluiten töitä?

Tässä muutama erinomainen kirjoitus dominanssista ja johtajuudesta:

Koirien dominanssi tänään, kiihkottomasti

Uusi näkökulma johtajuuteen

Ratkaisu johtajuus-ongelmaan

Johtajuus ja laumakäyttäytyminen

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

One thought on “Millainen johtaja koirasi haluaisi sinun olevan?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.