Ruokapalkkioiden avulla rennompi ja onnellisempi koira

Summer 16 232

Ruoka on äärimmäisen tehokas keino koiran tunnetilan ja siten myös käyttäytymisen muuttamiseen.

Koira, joka on stressaantunut, pelokas, kiihtynyt, aggressiivinen tai yli-innokas voi oppia rentoutumaan ja rauhoittumaan ruoan avulla.

Koiraa voi toki opettaa muidekin palkintojen avulla, mutta ruoka on erityisen tehokas keino vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Ruokaa on helppo käyttää palkintona, sen toimittaminen on nopeaa, ajoittaminen helppoa, ja suurin osa koirista kokee ainakin jotkin herkut palkitsevina.

Ruoan käyttämisellä on kuitenkin myös syvällisempi vaikutus koiran stressitasoon ja mielentilaan.

Syöminen aktivoi parasympaattisen hermoston

Kun koira syö, sen parasympaattinen hermosto aktivoituu. Tämä hermosto on toiminnassa silloin, kun koira lepää, syö tai rentoutuu. Sillä on päinvastainen vaikutus kuin sympaattisella hermostolla, joka aktivoituu fyysisen liikunnan ja stressin aikana. Kun koira syö, sen keho ikään kuin kuvittelee, että tilanne on turvallinen ja rauhallinen.

Ihmisillä purkan syömisellä on stressiä vähentävä vaikutus, mikä saattaa johtua samasta syystä. Pureskeleminen rauhoittaa ja vähentää stressiä.

Ilmiöllä on tietysti myös vastakkainen vaikutus: jos koira on stressaantunut ja peloissaan, sen sympaattinen hermosto aktivoituu, jolloin sen ruokahalu katoaa kokonaan. Se, että koira ei huoli nameja, onkin hyvä merkki siitä, että koira on liian kiihtynyt tai stressaantunut oppiakseen mitään. Paras toimintakeino tällöin on poistua tilanteesta, ja harjoitella aluksi helpommissa tilanteissa.

Koiran fokus siirtyy palkkion tavoittelemiseenDCIM131GOPRO

Kun koira saa herkun, sen aivoissa aktivoituvat verkostot, jotka keskittyvät palkintojen saavuttamiseen. Tätä kutsutaan etsimisjärjestelmäksi (Seeking-system), joka on yksi perus-tunnejärjestelmistä.

Palkinnon tavoittelemisesta koituva hyvänolontunne on jopa vahvempi kuin palkinnon saavuttamisesta koettu mielihyvä. Koiran keskittyminen vaihtuu siis siihen, miten nameja saisi lisää, sen sijaan että se pelkäisi, stressaisi, ahdistelisi tai vauhkoaisi jostain muusta.

Toimi ennen, kuin koira kiihtyy

Ruoan avulla koiran voi saada rauhalliseen ja keskittyneeseen olotilaan, jos sitä käytetään oikein.

Ruokaa voi käyttää esimerkiksi ennen stressiä aiheuttavaa tilannetta, jotta koiran saisi keskittyneeseen ja rauhalliseen mielentilaan.

Jotta koiran saisi rauhoittumaan namien avulla, on niitä käytettävä ennen, kuin koira ehtii saada itsensä sellaiseen tilaan, jossa namit eivät enää kiinnosta. Tämä tarkoittaa sitä, että omistajan on opittava tuntemaan tarkkaan tilanteet ja laukaisevat tekijät, jotka aiheuttavat koirassa stressireaktion, ja aloitettava namien tarjoaminen niin pian kuin mahdollista.

Koiran voi pyytää tekemään asioita, jotka se osaa hyvin ja jotka rauhoittavat sitä entisestään. Esimerkiksi istumisesta, katsekontaktista, rauhallisesti paikallaan makaamisesta tai vierellä seuraamisesta palkitseminen toimii hyvin, jos näitä on harjoiteltu paljon rauhallisissa tilanteissa.

Työskentelen hyväntekeväisyysjärjestössä, jossa on samassa paikassa useita stressaavia ja turhautuneita koiria. Kävelylle lähteminen on monelle koiralle päivän paras ja jännittävin tilanne, mutta myös äärimmäisen stressaavaa. Ihmisiä vasten hyppiminen, remmin tai ihmisten käsien pureminen sekä kovaäänisesti haukkuminen eivät ole kovinkaan harvinaisia keinoja purkaa stressiä. Monen koiran kanssa riittää jo se, että heti koiran luo mennessä sen pyytää istumaan ja palkitsee namilla, tai heittää maahan muutaman herkun etsittäväksi. Tämä saa usein koiran mielentilan muuttumaan, jolloin hyppimistä tai puremista ei ilmene lainkaan.

Opeta koiralle rauhallinen olotila

Koiran voi saada rauhoittumaan hetkellisesti namien avulla, mutta tämä ei vaikuta koiran käyttäytymiseen pitkällä aikavälillä. Jotta koira olisi jatkossa rento ja rauhallinen tietyssä tilanteessa, on sille opetettava uudenlainen suhtautumistapa tilannetta kohtaan.

Ruoka voi toimia erittäin tehokkaana mielentilan muuttajana näissä tapauksissa. Jos koira on pelokas, stressaa, tai kiihtyy liikaa tietyissä tilanteissa, sen voi opettaa rauhallisemmaksi vastaehdollistamisen ja siedättämisen avulla.

Lyhyesti selitettynä koiraa siedätetään vähän kerrallaan tilanteeseen, joka normaalisti aiheuttaisi siinä reaktion, mutta asioita helpotetaan niin paljon, että sen stressitaso ei nouse. Koiralle tarjotaan ruokaa joka kerran, kun se kohtaa tämän tilanteen. Tällä tavalla se oppii positiivisen ja rauhallisen suhtautumistavan tilanteeseen. Tämän jälkeen tilannetta vaikeutetaan pikkuhiljaa.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet vastaehdollistamiseen ja siedättämiseen voit lukea kirjoituksestani Mitä tehdä, kun koira pelkää? Vaikka kirjoitus koskee pelokkaita koiria, menetelmä sopii myös yli-innostuneille, rähjääville, impulsiivisille ja turhautuneille koirille. Koiran voi opettaa rauhoittumaan tietyissä tilanteissa pienin askelin.

Kaikkein tehokkain keino koiran ongelmakäyttäytymsen vähentämiseen on tietysti ottaa avuksi asiantunteva kouluttaja tai käyttäytymisneuvoja. Esimerkiksi täältä löytyy lista kouluttajista.

Lisää lukemista:

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen ja koulutus?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

One thought on “Ruokapalkkioiden avulla rennompi ja onnellisempi koira

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: