Miten saada koira kiinnostumaan nameista?

suomi17 149
Aida on nirso koira. Sen piti opetella syömään nameja.

Kun koiraa koulutetaan positiivisen vahvistamisen kautta, namit ovat tärkeässä asemassa. Ruoalla palkitseminen on helppoa, nopeaa ja kätevää, ja sen avulla voi opettaa koiralle melkein mitä vain.

Mitä jos koiraa eivät voisi kuitenkaan vähempää kiinnostaa omistajan tarjoamat herkut? Miten ihmeessä motivoida ja palkita koiraa tässä tapauksessa?

Jokainen koira on motivoitunut syömään, sillä se on edellytys hengissä säilymiselle. Ellei koira ole sairas tai huomattavan alipainoinen, se todennäköisesti kävelee päivittäin ruokakupilleen ja syö. Se on siis motivoitunut ruoasta.

Tästä huolimatta sama koira, joka syö joka päivä tarvitsemansa määrän ruokaa suoraan kupista, ei välttämättä kiinnostu nameista. Miksi?

Tähän voi olla useita eri syitä, riippuen koirasta:

 • Omistajan käyttämät namit eivät ehkä ole koiran mielestä riittävän herkullisia tai tavoittelemisen arvoisia.
 • Jokin muu ympäristössä on koiran mielestä paljon palkitsevampaa tai jännittävämpää kuin ruoka.
 • Koiran ei tee mieli ruokaa, koska se on syönyt jo tarpeeksi.
 • Koira on liian peloissaan, stressaantunut, innostunut tai ahdistunut, ja sen ruokahalu on kadonnut.
 • Koira on sairas tai kipeä, eikä se halua sen vuoksi syödä. Kannattaa aina viedä koira eläinlääkärin tarkistettavaksi, jos sen ruokahalu huononee tai se alkaa laihtua liikaa, jotta terveysongelmat voidaan poissulkea.

Miten kouluttaa koira, joka ei huoli nameja?

Jos koira ei innostu herkuista, kaikkein yksinkertaisin ratkaisu on tietysti käyttää jotakin muuta palkintona. Leikkiminen, silittäminen tai kehuminen voivat toimia joillekin koirille, ja myös koiran sillä hetkellä tavoittelemia asioita voi käyttää hyväkseen. Jos koira haluaa esimerkiksi päästä kävelyllä haistelemaan tiettyä kohtaa, palkintona voi käyttää haistelemaan pääsemistä. Ulos lähtiessä koiran voi palkita halutusta käytöksestä avaamalla oven.

Monissa tapauksissa tällaiset keinot toimivat, mutta jos ruokaa ei käytä lainkaan kouluttamisessa, luovutaan tällöin erittäin tehokkaasta työkalusta. Namien käyttäminen palkintona on suosittua syystäkin. Niitä on helppo kantaa mukana, palkitseminen tapahtuu nopeasti, toistoja voi tehdä useita peräkkäin ja palkkion laatua voi säädellä hyvinkin tarkasti. Nameja voi käyttää palkintona melkein milloin tahansa, ja niillä on usein myös rauhoittava vaikutus, toisin kuin leikkimisellä. Monelle koiralle ei myöskään riitä palkinnoksi pelkkä kehu tai rapsutus, varsinkaan vaikeammissa tilanteissa.

Hyvä uutinen on se, että on asioita, joita voi tehdä koiran ruokamotivaation nostamiseksi. Nirsokin koira voi oppia joissain tapauksissa innostumaan nameista.

Aida on yksi esimerkki nirsosta koirasta, joka oppi kiinnostumaan namipalkinnoista. Aida on äitini koira, jota ei juurikaan kiinnosta ruoka, ei vaikka sille tarjoaisi mitä gourmet-aterioita. Muutama vuosi sitten, kun Aida oli luonani usein hoidossa, se saattoi ehkä syödä nameja sisätiloissa, mutta ei ollut lainkaan kiinnostunut niistä ulkona. Tämä oli ongelma, sillä halusin opettaa sen ohittamaan muut koirat nätisti ja haukkumatta. Ei tule varmaan yllätyksenä, että tässä tilanteessa namit olivat hyvin kaukana Aidan mielestä. Aida oppi kuitenkin syömään nameja jopa ohitustilanteissa (ja kyllä, myös olemaan haukkumatta). Käytin monia tämän kirjoituksen ideoista Aidan ruokamotivaation herättelemiseen.

En tietenkään väitä, että nämä keinot toimivat jokaisessa tapauksessa, mutta ne voivat olla kuitenkin kokeilemisen arvoisia. Jos koirallesi eivät vieläkään maistu namit kaikkien näiden temppuilujen jälkeen, siinä vaiheessa saat luvan sanoa, etteivät namit todellakaan toimi!

Pidä huoli, että nami on tavoittelemisen arvoinen

Joillekin koirille liittää palkinnoksi pelkkä kuivanappula. Toiset taas nyrpistävät nenäänsä jopa kalliille eläinkaupasta ostetuille herkuille. Lähes jokaisella koiralla on kuitenkin olemassa se nami, joka on se kaikista paras ja houkuttelevin. Kannattaa kokeilla runsaasti eri vaihtoehtoja; joskus koiran lempiherkku voi olla hyvinkin yllättävä. Parhaiten toimivat yleensä pehmeät ja tuoksuvat herkut. (Usein mitä hirveämmältä se haisee, sen herkullisempi!) Tässä joitakin ideoita, jotka usein toimivat myös nirsoille koirille:

 • kananliha
 • makkara tai nakit
 • juusto
 • kinkku
 • lihapullat
 • juusto- tai maksamakkara-tuubit (on olemassa myös varta vasten koirille tarkoitettuja maksamakkara-tuubeja)
 • maksasta tehdyt makupalat (yksi resepti löytyy täältä)
 • lisää ideoita löytyy esim. tästä kirjoituksesta

Jos mikään ylläolevista ei toimi, koirasi on todellakin erikoislaatuinen.

Kannattaa myös vaihdella palkkana toimivaa herkkua, mieluiten niin, ettei koira aina tiedä, mitä se seuraavaksi tulee saamaan. Moni koira kyllästyy nopeasti samoihin vanhoihin makupaloihin.

Täytyy myös muistaa, että nami, joka toimii hienosti sisätiloissa tai häiriöttömässä ympäristössä, ei välttämättä toimi yhtä hyvin kävelyllä tai häiriöiden keskellä. Vaikeampiin tilanteisiin tarvitaan järeämmät namit.

Opeta koira innostumaan nameista

Joskus koira on tavallaan ”koulutettava” syömään nameja, varsinkin kävelyillä. Aloita tekemällä nameista mahdollisimman kiinnostavia helpoimmassa mahdollisessa tilanteessa, esimerkiksi kotona. Ota esille superherkku ja käyttäydy kuin se olisi paras, jännittävin ja kiinnostavin asia maailmassa. Juttele koiralle innostavasti ja tee namista sille jännittävä ja tavoittelemisen arvoinen. Jos se sopii ihmisten syötäväksi, voit jopa itse syödä pari palaa, jos koirasi vaikka sillä tavoin kiinnostuisi. Voit kokeilla myös esimerkiksi pyytää koiraa tekemään sen osaamia temppuja tai heittää namin koiran jahdattavaksi. Kun koira lopulta syö herkkupalan, kehu sitä samalla innokkaasti, pistä bileet pystyyn, silittele ja ihaile sitä aivan kuin se olisi tehnyt jotakin uskomattoman hienoa. Ajan myötä koira alkaa yhdistää namit innostuneeseen mielentilaan ja sinulta saamaansa huomioon, ja nameista tulee entistä positiivisempi asia.

Kun koira tuntuu innostuvan heti namin nähdessään helpoimmassa mahdollisessa ympäristössä, voit alkaa harjoitella hieman vaikeammassa paikassa. Kokeile esimerkiksi kävelyllä rauhallisessa, häiriöttömässä paikassa tai vaikka pihalla. Päätavoite on saada koira syömään nameja. Sen ei tarvitse siis välttämättä tehdä mitään namien eteen, kunhan se kiinnostuu niistä. Toimi samalla tavalla kuin sisätiloissakin, ja toista useita kertoja kunnes koira on innoissaan nameista tässäkin ympäristössä. Pikkuhiljaa voit alkaa lisätä myös häiriötekijöitä ja vaikeuttaa tilannetta.

Alussa on yleensä käytettävä superherkkunameja, jotta koira kiinnostuisi, mutta kun koira tajuaa jutun jujun ja oppii nauttimaan nameista, saattavat vähempiarvoisetkin herkut alkaa kelvata.

Koira on opetettava toimimaan häiriöiden keskellä

Jos koiraa eivät kiinnosta namit, koska ympäristössä on jotakin mielenkiintoisempaa, on tehtävä kaksi asiaa:

 1. Pidä huoli siitä, että koiran saama palkinto on parempi kuin mikä tahansa, mikä koiraa ympäristössä kiinnostaa. Jos kyseessä on esimerkiksi rusakko, täytyy palkinnon olla äärimmäisen palkitseva, eikä pelkkä nakinpalanen välttämättä riitä.
 2. Koira on opetettava vähän kerrallaan tottelemaan häiriöiden läsnäollessa. Kannattaa aloittaa vähiten häiritsevistä häiriöistä ja vaikeuttaa tilannetta pikkuhiljaa, niin että koira onnistuu joka vaiheessa.

Pysy kohtuudessa ruokinnan suhteen

Jos koira ei ole juurikaan kiinnostunut edes normaalista ruoastaan, mutta ei ole alipainoinen, voi olla että se saa itse asiassa liikaa ruokaa. Osa koirista säännöstelee syömistään erittäin tehokkaasti. Jos se on saanut liian paljon ruokaa yhdellä aterialla, se saattaa jopa jättää seuraavan aterian kokonaan väliin. Jos koirasi ei ole alipainoinen, mutta ruokaa jää usein yli, kannattaa miettiä, voisiko ruoka-annosta hieman vähentää.

Vaikka rakastan suklaakeksejä, en silti valtavan buffet-aterian jälkeen huolisi niitä, vaikka minulle maksettaisiin. Osa koirista tulee täyteen helposti, eikä niiden tee mieli yhtään enempää sen jälkeen. (Toiset taas jatkaisivat mielellään syömistä siihen asti, kunnes niiden vatsa räjähtää, kuten labradorinnoutajat, ja Jessie.)

On tietysti tärkeää varmistaa, ettei koiran huonon ruokahalun taustalla ole terveysongelmaa, ja ettei koira ole alipainoinen tai laihdu liikaa. Kannattaa siis viedä koira eläinlääkärin tarkastukseen ja keskustella hänen kanssaan juuri sinun koirallesi sopivasta ruokamäärästä.

Suurelle osalle lemmikkikoirista alipaino ei kuitenkaan ole vaarana, vaan päinvastoin, monella koiralla on itse asiassa varaa laihtua hieman. Yllättävän moni koira on ylipainoinen ilman, että omistajalla on hajuakaan. Ihmisillä on usein tapana ajatella, että ylipainoinen koira on normaalipainoinen, ja kuvittelemme normaalipainoisen koiran olevan nälkiintynyt. Jessie oli minulle tullessaan hieman ylipainoinen, vaikka olikin muiden työntekijöiden mielestä juuri sopiva. Eläinlääkäri kuitenkin neuvoi pudottamaan pari kiloa. Kannattaa viedä koira eläinlääkäriin punnittavaksi ja kysyä ammattilaisen mielipidettä. Täältä löytyy myös hyvät ohjeet koiran ylipainoisuuden tunnistamiseen.

Jessicaaa 050
Jessie lievästi ylipainoisena.

Ruokamäärän vähentäminen koiran tarpeille sopivaksi saattaa joissain tapauksissa lisätä koiran ruokahalua. Herkkuja käyttäessä on myös hyvä muistaa, että koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta on vähennettävä namien määrä pois, muuten kiloja kertyy. On myös tärkeää varmistaa nirsojen koirien kanssa, ettei suuri osa ruokavaliosta koostu epäterveellisistä nameista; tavallista ruokaa on myös syötävä.

Koiraa ei myöskään kannata kouluttaa heti aterian jälkeen, jos se tulee helposti täyteen. Monesti neuvotaan myös kouluttamaan koiraa nälkäisenä tai jättämään aterioita väliin. En itse suosittele tätä, sillä nälkäinen koira ei välttämättä kykene oppimaan; se saattaa olla ärtynyt ja turhautunut. Mieti itse, miltä tuntuu, kun sinulla on kova nälkä. Huvittaisiko silloin oppia vaikkapa uuden kielen alkeita? Nälässä pitäminen ei ole millään tapaa eettinen tai edes kovin tehokas keino koiran motivoimiseen.

Vähennä stressiä, ja ruokahalu palautuu

Jos koirasi kiinnostuu nameista normaalitilanteissa, mutta menettää stressatessaan tai pelätessään ruokahalunsa, on mietittävä miten koiran stressiä saisi vähennettyä, ja miten sen saisi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi ja rennommaksi. Joissain tapauksissa koira on jatkuvasti niin stressaantunut, ettei ruoka maistu sen takia missään tilanteessa. Lue esimerkiksi täältä kirjoitukseni siitä, miten pelkäävää koiraa voi auttaa. Täältä voit lukea lisää stressin vähentämisestä.

Jatka yrittämistä

Ole luova ja kokeile eri keinoja innostaa koiraa syömään nameja. Jokin keino varmasti onnistuu, ja saat koirasi lopulta kuolaamaan namien perään. Kerro kommenteissa, mikä teillä on toiminut. 🙂

 • Lisää vinkkejä koiran koulutukseen

  Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: