Kuinka säilyttää rauha monikoirataloudessa

IMG_20160301_175631859Kun koiria on useampi kuin yksi, ei yhteiselo ole aina täysin mutkatonta. Kaikki koirat eivät tule toimeen keskenään yhtä hyvin kuin toivoisimme, ja joskus tunteet käyvät kuumina.

Ajoittaiset erimielisyydet ovat täysin odotettavissa, mutta jos koirat tappelevat tosimielessä jatkuvasti, on parempi ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen kouluttajaan (esim. Suomen eläintenkouluttajat ry:n sivuilta). Tällöin myös turvallisin ratkaisu voi olla eristää koirat toisistaan joksikin aikaa, kunnes niiden välinen suhde saadaan taas toimimaan.

Kaikkein parasta on kuitenkin, jos tällaiseen tilanteeseen ei ikinä edes ajauduta. Ennaltaehkäisy on aina parempi kuin hoito; on helpompi välttyä konfliktitilanteilta etukäteen kuin yrittää ratkoa niitä jälkeenpäin. Ennakoimalla ja opettamalla koirille selkeät, yhteiset pelisäännöt voidaan tehdä jo paljon rauhan säilyttämiseksi.

Arvojärjestys ymmärretään usein väärin

Moni on varmasti kuullut, että koirien on muodostettava keskenään selkeä hierarkia, jotta yhteiselo sujuisi. Tällöin kuitenkin yleensä yksinkertaistetaan asioita aivan liikaa. Koirat tosiaan oppivat yhteiset säännöt siitä, miten missäkin tilanteessa toimitaan, ja tämä onkin tärkeä keino välttyä riidoilta. Kuitenkin se, mikä koirista “voittaa” saattaa vaihdella paljonkin tilanteesta riippuen, eikä arvojärjestys ole aina selkeä. Mahdollisista hierarkioista riippumatta yhdenkään koirista ei pitäisi antaa kiusata toisia, käyttäytyä muita kohtaan aggressiivisesti tai viedä toiselta kaikki resurssit. Kun koirien välinen suhde on kunnossa, konflikteja ja aggressiivista käytöstä ilmenee hyvin vähän. Arvojärjestys muodostuu itse asiassa pääosin lepyttelevän käytöksen kautta, ei dominoivan.

Syiden selvittäminen on aina tärkeää

Jos koirien välit ovat alkaneet muuttua kireiksi, aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, mistä se voisi johtua. Milloin ongelmat alkoivat, missä tilanteissa jännitteitä esiintyy, onko tilanteilla joitakin yhteisiä tekijöitä? Mitä muutoksia koirien elämässä on mahdollisesti tapahtunut viime aikoina?

Monesti jännitteitä alkaa syntyä koirien välille siinä vaiheessa, kun yksi niistä tulee sukukypsäksi tai sosiaalisesti kypsäksi. Joskus taustalla voi kuitenkin olla myös kipu tai terveysongelma – erityisesti jos ongemia on alkanut ilmetä vasta myöhemmällä iällä. Tässä tapauksessa kannattaa tutkituttaa molemmat koirat varmuuden vuoksi, vaikka vain toinen niistä olisi konfliktien aloittaja. Joskus taas syynä saattaa olla se, että yhdellä perheen tai lähiympäristön koirista on juoksut. Myös pentujaan puolustava emo saattaa muuttua kärttyisämmäksi muita koiria kohtaan. Tällöin on tietysti varmistettava, että emo pentuineen saa olla rauhassa, eivätkä muut koirat pääse häiritsemään niitä.

Joskus syynä voi olla uudelleenkohdistettu aggressio; koira kiihtyy, innostuu, stressaantuu tai turhautuu niin paljon, että se purkaa tunteensa toiseen koiraan. Se saattaa esimerkiksi lenkillä alkaa rähistä ohimenevälle koiralle ja hyökätäkin vierellä olevan, perheen toisen koiran kimppuun. Näissä tapauksissa on tietysti keskityttävä muuttamaan koiran tunnetila tilanteita kohtaan pidemmällä aikavälillä ja varmistettava, ettei sama toistu uudelleen – esimerkiksi ulkoiluttamalla koirat erikseen.

Kannattaa myös miettiä koirien stressitasoa yleisesti; jos niiden elämässä tapahtuu jatkuvasti stressaavia ja kiihdyttäviä asioita tai ne eivät saa toteuttaa riittävästi lajityypillistä käyttäytymistään, on todennäköisempää, että niiden välit ovat kireämmät.

Vältä konfliktitilanteita

Varmista, että koirat eivät joudu tilanteisiin, jotka aiheuttavat jännitteitä tai joissa ne joutuvat kilpailemaan keskenään. Parasta on, jos toimit jo ennen kuin näet ensimmäiset uhkaavat eleet. Opi lukemaan koiriesi pieniäkin eleitä ja merkkejä siitä, että jännitteitä on hieman ilmassa. Näiden perusteella voit tunnistaa ja ennaltaehkäistä tilanteet, jotka saattavat johtaa konfliktiin. Jos esimerkiksi tiedät, että yksi koirista ei juurikaan arvosta sitä, että toinen yrittää määrätietoisesti leikkiä sen kanssa, kutsu häiriköivä koira pois. Vaikka häirittynä oleva koira ei koskaan tekisikään mitään, jonakin päivänä sillä saattaa hyvinkin tulla mitta täyteen.

Jos yksi koira ei anna toisen syödä rauhassa, ruoki koirat erillään. Sama pätee luihin, aktivointileluihin ja muihin herkkuihin. Jos kotiintulotilanne saattaa aiheuttaa jännitteitä, jätä koirat aina kotiin tullessasi kokonaan huomioimatta, kunnes ne ovat rauhoittuneet. Jos lelut aiheuttavat erimielisyyksiä, voit pitää lelut piilossa ja leikkiä koirien kanssa ainoastaan kahden kesken. Jos et ole varma, tulevatko koirat toimeen keskenään ollessasi poissa, pidä ne erillään yksinolon ajan. Pidä huoli, että jokaisella koiralla on oma peti, jossa se voi olla aidosti rauhassa – mieluiten niin, että muiden koirien ei tarvitse edes kävellä liian läheltä ohi. Jos yksi koirista on menossa toisen petiin, kutsu se hyvissä ajoin pois. Jos koirien leikki muuttuu helposti tositilanteeksi, keskeytä leikki jo siinä vaiheessa, kun koirat eivät ole ehtineet vielä kiihtyä liikaa.

Avain hyvään koirien väliseen suhteeseen on se, että positiivisia kokemuksia tulisi mahdollisimman paljon ja negatiivisia mahdollisimman vähän. Jokainen negatiivinen kokemus, jonka koirat saavat toisistaan, vaikka se ei edes johtaisi tappeluun, heikentää koirien välistä suhdetta entisestään. Joka kerta, kun koirien välille syntyy jännitteitä, on todennäköisempää, että seuraavalla kerralla käy samalla tavoin. Tästä syystä on tärkeää välttyä näiltä tilanteilta niin paljon kuin mahdollista, ja tarvittaessa pyytää apua kouluttajalta hyvissä ajoin.

Pysy itse rauhallisena ja luo selkeät pelisäännöt

Vältä koirille huutamista tai niiden rankaisemista, vaikka ne käyttäytyisivät toisiaan kohtaan epämiellyttävästi. Sinun kiihtymisesi saattaa hyvinkin laukaista tappelun, vaikka sellaista ei olisi muuten välttämättä syntynyt – tai pahentaa asioita entisestään, jos koirat jo tappelevat. Koirat saattavat myös helposti oppia yhdistämään rankaisut toisen koiran läheisyyteen, jolloin ne alkavat suhtautua toisiinsa entistä negatiivisemmin ja kärttyisämmin.

Kun jokainen koira osaa selkeät peruskäskyt tilanteessa kuin tilanteessa, on jännittyneet tilanteet helppo keskeyttää neutraalilla, rauhallisella tavalla. Jotta käskyt toimisivat myös haastavimmissa tilanteissa, koiria kannattaa palkita niiden suorittamisesta joka kerta erityisen arvokkaalla palkalla, ja niitä tulisi harjoitella runsaasti erilaisissa tilanteissa.

Taitoja, joista on erityisen paljon hyötyä monikoirataloudessa, ovat muun muassa omalle paikalle meneminen ja siellä odottaminen sekä luoksetulokutsu (jokainen koira erikseen). Myös oman vuoron odottaminen on tärkeä taito. Ollessaan riittävän hyvin hallinnassa, näitä käskyjä voi käyttää monenlaisissa eri tilanteissa sekä jännitteiden purkamiseen että niiltä välttymiseen. Kaikki taidot on ensin opetettava riittävän voimakkaiksi koirille yksi kerrallaan, häiriöitä pikkuhiljaa vaikeuttaen, ennen kuin koirat ovat valmiita suorittamaan ne toisten koirien läsnäollessa.

Anna koirien kommunikoida toisilleen

Toinen syy, miksi koirien rankaiseminen ei välttämättä ole hyvä idea on se, että koirat saattavat oppia, että ne eivät saa kertoa toisilleen haluavansa lisää tilaa. Jos koiria kielletään pienestäkin murahduksesta tai tuijotuksesta, ne oppivat kyllä olemaan käyttämättä näitä signaaleja, mutta nyt niillä ei ole mitään keinoa kommunikoida toisille tilan tarpeestaan. Lopulta saattaa käydä niin, että koira kokee ainoaksi vaihtoehdokseen hyökätä suoraan toisen koiran kimppuun ilman varoituksia.

Vaikka on tärkeää välttyä konfliktitilanteilta, joskus on vain annettava koirien kommunikoida toisilleen rauhassa. Koirien on täysin sallittua kertoa esimerkiksi murahtamalla, että tilaa olisi nyt saatava. Kuitenkin jos murinat ja muut uhkaavat eleet ovat säännöllisiä, on meidän omistajina tietysti tehtävä jotakin tilanteiden välttämämiseksi. Missään nimessä ei myöskään pitäisi antaa koirien “selvittää välejään” tappelemalla tosimielessä.

Älä pidä koirien hyviä välejä itsestäänselvyytenä

Ei kannata odottaa, että koirien välille alkaa syntyä jännitteitä. Jos toimit oikealla tavalla alusta lähtien, ehkäisevästi ja ennakoivasti, koiria tarkkaillen ja niitä kuunnellen, on todennäköisempää, että koirien välit pysyvät hyvinä jatkossakin. Jokainen koira on yksilö ja jokaiselle sopivat erilaiset ratkaisut; löydä siis ne, jotka toimivat juuri sinun koirillesi tällä hetkellä, ja muuta järjestelyjä tarvittaessa, jos tilanne muuttuu.

 

Julkaistu alun perin SuKoKan Kasvattaja -lehdessä.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka kautta opit ymmärtämään parasta ystävääsi vieläkin paremmin. Samalla saat ilmaisen minikurssin, jossa opit videoiden avulla luomaan kynsien leikkauksesta koiralle positiivisen kokemuksen.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.