Paukkuaran koiran selviytymisopas uuteenvuoteen

wales adventure 503

Pelkääkö koirasi ilotulitusta? On useita asioita,joita voit tehdä jo nyt auttaaksesi koiraasi selviämään uudenvuoden paukkeesta.

Ainoa tapa päästä lopullisesti eroon paukkuarkuudesta on opettaa koiralle pikkuhiljaa, että ilotulitukset eivät ole ikävä asia, vaan niistä seuraa itse asiassa jotakin hyvää. Tätä kutsutaan siedättämiseksi ja vastaehdollistamiseksi, ja se on tutkitusti erittäin tehokas keino auttaa koiraa pääsemään eroon äänipeloista. Dogst Trustin sivuilta löytyy ilmaisia nauhoitteita äänipelkojen hoitamiseen sekä erinomaiset ohjeet niiden käyttämiseen.

Tämän toteuttamiseen menee kuitenkin aikaa, joten siedättäminen on parempi aloittaa vasta uudenvuoden jälkeen, kun koira on palautunut riittävästi.

On kuitenkin useita asioita, jotka voivat auttaa koiraa selviämään tämän vuoden ilotulituksista vähentämällä koiran kokemaa stressiä ja ahdistusta.

Osa omistajista välttyy ilotulituksilta kokonaan menemällä esimerkiksi mökille tai koirille tarkoitettuun hotelliin, jossa lähistöllä ei ole ilotulituksia. Tämä voikin olla äärimmäisen pelkäävälle koiralle ainoa toimiva vaihtoehto. Jos ilotulituksia ei kuitenkaan pääse pakoon, on koiran oloa helpotettava muilla tavoin.

Pelkäävä koira yrittää usein piiloutua paikkaan, jonka se kokee turvalliseksi. Auta koiraa tarjoamalla sille sopiva piilopaikka jo etukäteen. Tähän voi toimia matkahäkki, kaappi tai portaiden tai pöydän alle rakennettu ”pesä”. Luo koiran turvapaikasta kolomainen; peitä sen seinät ja katto vilteillä, peitoilla ja tyynyillä ja laita sisälle koiran peti ja mahdollisesti lisää vilttejä. Vaatekappale, jota olet pitänyt päällä, saattaa auttaa koiraa kokemaan olonsa turvalliseksi. Rakenna tämä turvapaikka koiralle jo nyt, ja auta koiraa muodostamaan siihen positiivinen mielleyhtymä. Piilota sinne herkkuja, luita ja leluja. Älä koskaan sulje koiraa häkkiin tai pieneen huoneeseen ilotulituksen ajaksi, vaan anna sen tulla ja mennä vapaasti.

Koira saattaa uutenavuotena yrittää piiloutua erilaisiin paikkoihin, eikä välttämättä nimenomaan siihen paikkaan, minkä sille valitsit. Siirrä tässä tapauksessa viltit ynnä muut koiran itse valitsemaan paikkaan. Älä estä koiraa piiloutumasta, vaikka sen valitsema paikka ei normaalisti olisikaan sallittu. Koira saattaa myös ravata ympäriinsä, vinkua tai läähättää kovaäänisesti, yrittää kiivetä syliisi tai tehdä tarpeensa sisälle. Älä missään nimessä rankaise tai kiellä koiraa näistä käytöksistä. Se ei toimi näin tahallaan, vaan ei yksinkertaisesti tiedä mitään muuta keinoa kokea olonsa turvallisemmaksi. Koska ne auttavat koiraa pärjäämään ja selviytymään, niiden estäminen saattaa vain voimistaa koiran pelkoa.

Pidä mielessä, että vaikka koiran pelko olisi vain lievää, se saattaa pelästyessään yrittää paeta. Pidä siis ikkunat ja ovet kiinni, ulkoiluta koira ennen ilotulitusten alkamista, äläkä vie sitä ulos kello kuuden jälkeen illalla. Ilotulituksia saattaa myös yllättäen ilmestyä muina aikoina, joten pidä koira hihnassa pari päivää ennen ja jälkeen uudenvuoden. Käytä hihnaa varmuuden vuoksi myös pihassa. Varmista, että koiran kaulapanta ja valjaat ovat tarpeeksi tiukat ja kaikki välineet hyvässä kunnossa. Varmin keino estää karkaaminen on käyttää monitoimitalutinta, jonka toinen pää on kiinnitetty kaulapantaan ja toinen valjaisiin.

Peitä kaikki ikkunat verhoilla, etteivät välähdykset pelästyttäisi koiraa. Radion, tv:n tai kodinkoneiden päällä pitäminen saattaa peittää alleen ilotulitusten äänet.

Älä jätä pelkäävää koiraa yksin ilotulitusten ajaksi, sillä se saattaa pelätä entistä enemmän yksin ollessaan. Koira saattaa myös vahingoittaa itseään tai asuntoa, ja pahimmassa tapauksessa alka pelätä myös yksinoloa.

Omalla käyttäytymiselläsi on suuri vaikutus koiraan. Ole itse rento ja rauhallinen ja käyttäydy ikään kuin mitään ihmeellistä ei tapahtuisi. Voit jopa korostetusti haukotella ja venytellä, mikä osoittaa koiralle, että et itse välitä äänistä. Jos koira tulee luoksesi lohtua hakien, saat toki lohduttaa ja silittää sitä. Juttele koiralle iloisesti ja rennosti ja silitä sitä rauhallisesti. Oma huolestumisesi ja hermostumisesi tarttuu myös koiraan ja saattaa vain pahentaa asioita, älä siis voivottele tai häslää liikaa. Jos koira ei tunnu kaipaavan huomiota tai silityksiä, anna sen olla rauhassa, ja jos silittelysi tuntuu vain stressaavaan koiraa enemmän, voi olla parempi antaa sen olla ja auttaa sitä muilla tavoilla.

Jos koira on yhä kiinnostunut ruoasta tai leluista, tarjoa koiralle jotakin muuta, mihin keskittyä. Kongit, luut, aktivointilelut, namien piilottaminen ja koiran kanssa leikkiminen antavat koiralle muuta ajateltavaa, jolloin ulkoa tulevat äänet saattavat unohtua.

Jos koiran pelko on suhteellisen lievää, voi olla avuksi palkita koiraa joka kerta, kun ulkoa kuuluu pamahdus. Käyttäydy ikään kuin olisit ilahtunut itse äänestä ja tarjoa koiralle herkku tai leiki sen kanssa. Tämä auttoi Jessietä, kun se oli huolissaan ukkosmyrskystä. Ajoitus on kuitenkin tärkeää, joten pidä koiran lempileluja tai nameja jatkuvasti saatavilla.

Thundershirt ja vastaavat paineliivit auttavat osaa koirista rauhoittumaan. Tällöin on tärkeää käyttää liiviä ohjeiden mukaisesti. Voit myös itse luoda huivista vastaavanlaisen. Myös ADAPTIL-haihduttimesta voi olla apua osalle koirista. Se haihduttaa ilmaan feromonia, jolla on rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus. Myös esimerkiksi laventelin ja kamomillan haju saattaa vähentää koiran ahdistusta.

Tarjolla on myös runsaasti stressiä ja ahdistusta vähentäviä lisäravinteita. Kysy eläinlääkäriltä näiden käytöstä, jotta saisit selville mikä olisi sopivin juuri sinun koirallesi. Joissain tapauksissa lääkitys on ainoa keino auttaa koiraa olemaan stressaamatta.

Mitä voit tehdä jo nyt?

Aloita mahdollisimman pian uudenvuoden aaton valmistelu. Jos koiran elämässä tapahtuu liikaa muutoksia samana iltana, voivat hyvät aikeesi aiheuttaa koirassa vain lisästressiä. Rakenna koiralle pesäkolo, kiinnitä feromonihaihdutin seinään, käytä paineliiviä rauhallisissa tilanteissa, tarjoa koiralle aktivointileluja, joita sen on tarkoitus käyttää ilotulitusten aikana, soita radiosta rauhallista musiikkia kovaan ääneen. Tee jo nyt kaikkea sitä, mitä olet suunnitellut uutenavuotena tekeväsi koiran auttamiseksi. Näin koira tottuu jo valmiiksi kaikkiin näihin asioihin ja yhdistää ne positiiviseen tunnetilaan, mikä auttaa sitä entisestään ilotulitusten aikana.

Mikä on auttanut sinun koiraasi selviämään ilotulituksista?

Lisää luettavaa:

Äänipelko ja sen hoitaminen

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: