Tunnistatko koirasi erilaiset haukut?

suomi17 105

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi, että koiran haukkumistyyli vaihtelee tilanteen mukaan? Monesti reagoimme eri tavalla koirien erilaisiin haukkuihin melkeinpä vaistonvaraisesti, ajattelematta sitä sen kummemmin.

Haukkumiselle voi olla useita eri syitä; koira saattaa haukkua varoituksena, innostuessaan, turhautuessaan, pelätessään, uhatessaan, puolustautuessaan, ahdistuessaan tai tavoitellessaan jotakin. Koiran haukkuminen kuulostaa erilaiselta riippuen siitä, mikä tunnetila on sen taustalla.

Olet todennäköisesti parempi tulkitsemaan koirasi haukkumista kuin uskotkaan; unkarilaisen tutkimuksen mukaan ihmiset osaavat yllättävän hyvin arvioida syitä koirien haukkumiselle – olivat he sitten koiranomistajia tai eivät. Voit kokeilla, miten hyvin itse onnistut testissä tämän linkin kautta. (Klikkaa ”launch interactive” aloittaaksesi testin.)

Ei varmaan tule yllätyksenä, että myös koirat ovat erittäin hyviä lajitovereidensa ääntelyn tunnistamisessa. Koirat osaavat erottaa haukkumisen perusteella sekä kontekstin että yksilön. Ne osaavat myös esimerkiksi erottaa murinan, joka liittyy ruoan puolustamiseen murinasta, joka kohdistuu uhkaavasti lähestyvään ihmiseen. Eräässä tutkimuksessa koirille soitettiin näitä kahta murinaa, samalla kun koira lähestyi mehevää luuta. Koirat olivat haluttomampia lähestymään luuta kuullessaan ruoan puolustamiseen liittyvän murinan.

Millä tavalla koirien ääntelytyylit sitten eroavat eri tilanteissa?  Yksi tapa selvittää tunnetila koiran ääntelyn taustalla on keskittyä sävelkorkeuteen. Matala haukkuminen tai muriseminen merkitsee usein aggressiivisuutta tai uhkailua. Uhkaillessaan koira yrittää kuulostaa isommalta kuin onkaan; mitä suurempi koira, sitä matalampi ääni. Samasta syystä koira saattaa myös nostaa karvansa pystyyn ja seisoa mahdollisimman korkeana. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että koira olisi itsevarma; uhkaava käytös saattaa yhtä hyvin johtua pelosta tai epävarmuudesta, erityisesti jos koira on oppinut uhkaavan käytöksen toimivan. Matala ääni yksinkertaisesti tarkoittaa, että koira toivoisi kohteen poistuvan kauemmas.

Korkealta haukkuminen taas voi johtua leikkisyydestä tai innostumisesta – tai vaihtoehtoisesti pelosta, ahdistuksesta tai yksinäisyydestä.

Myös ääntelyn pituudesta voi päätellä jotakin; mitä pidempään haukkuminen tai murina jatkuu, sitä enemmän ”tosissaan” koira on. Lyhyt, yksittäinen haukahdus saattaa tapahtua melkeinpä automaattisesti, kun taas usea haukahdus tai jatkuva murina tarkoittaa, että koira käyttää ääntään tietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Nopeasti peräkkäin toistuvat haukahdukset viittaavat siihen, että koira on kiihtynyt tai kokee tilanteen tärkeänä tai vaarallisena. Monesti hyvin tiuhaan toistuva haukkuminen tarkoittaa myös, että koira on valmis hyökkäämään tai yrittää karkottaa kohteen.

Haukkuminen ei tietenkään ole ikinä erillinen osa koiran viestintää, vaan on tärkeää aina tarkkailla koiraa kokonaisuutena – sen eleitä ja käyttäytymistä – jotta saadaan selvitettyä aito tunnetila äänten taustalla.

Meille ihmisille äänet ovat tärkeitä, koska kommunikoimme enimmäkseen puhumalla, mutta koira viestii huomattavasti enemmän visuaalisesti kuin ääntelemällä. Siksi koiran elekielen lukeminen on erityisen tärkeä taito koiraa tulkitessa.

Lähteet ja lisälukemista:

Acoustic parameters of dog barks carry emotional information for humans

Dogs discriminate between barks: The effect of context and identity of the caller

What are dogs saying when they bark?

What are dogs trying to say when they bark?

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: