Vapaus tehdä valintoja – koiran hyvinvoinnin edellytys

18768494_1307478489369035_5134344406050144124_o

Valintojen tekeminen ja omaan elämään vaikuttaminen ovat hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeitä.

Oli kyseessä sitten koira, rotta, sika tai ihminen, useat tutkimukset ovat osoittaneet valintojen tarjoamisen tärkeyden.

Pienilläkin mahdollisuuksilla valintojen tekemiseen on positiivinen vaikutus eläinten hyvinvointiin. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa silkkiapinoiden hyvinvointi parani, kun niille tarjottiin niinkin vaatimaton valinta kuin häkin valaistukseen vaikuttaminen.

Tämän tuloksen voi hyvin ymmärtää, jos kuvittelemme, että emme saisi päättää mistään elämässämme. Millaista elämä olisikaan, jos emme saisi valita, mitä puemme päällemme, mihin aikaan heräämme, mitä teemme vapaa-ajallamme, mitä syömme ja milloin syömme, kenen kanssa vietämme aikaa ja miten sisustamme kotimme?

Suurimmalle osalle koirista elämä on juuri tällaista. Me ihmiset päätämme kaikesta; milloin koira pääsee ulos, mitä, milloin ja miten koira syö, milloin se on yksin, mitä se saa tehdä vapaa-ajallaan, milloin nukutaan, miten on käyttäydyttävä eri tilanteissa, ja niin edespäin.

Sitä melkeinpä paheksutaan, että koira saisi valita itse mitä se tekee milloinkin. Omistajan tulisi olla aina kontrollissa ja päättää kaikesta, eikä koira missään nimessä saisi tehdä aloitetta esimerkiksi leikkiin tai silittelyhetkeen. Näille uskomuksille ei kuitenkaan ole mitään perustaa. (Lue täältä, miksi).

Kun koiralta vie kaikki mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ja tehdä valintoja ja aloitteita, se oppii, ettei millään, mitä se tekee, ole minkäänlaista vaikutusta mihinkään. Se saattaa lopettaa kaiken oma-aloitteisuuden, sulkeutua tai masentua. Ikävä kyllä tällainen koira on usein ihmisen näkökulmasta ”hyvinkäyttäytyvä”, koska se ei tee mitään. Toinen mahdollisuus on, että koira stressaantuu ja turhautuu valintojen puutteen vuoksi.

Jos koiralle tarjoaa mahdollisuuksia edes pienten valintojen tekemiseen päivittäin, sen hyvinvointi kohoaa huimasti. Se kokee voivansa vaikuttaa elämäänsä edes jossain määrin ja saa itsevarmuutta oma-aloitteisuudesta. Voi olla myös äärimmäisen palkitsevaa ja mielenkiintoista nähdä, mitä koira milloinkin valitsee. Opimme tuntemaan koiramme paremmin kuuntelemalla sen mielipiteitä ja tarkkailemalla sen valintoja. Usein oletamme tuntevamme koiramme, ja kuvittelemme tietävämme mitä se haluaa, mutta joskus todellisuus voi yllättää.

Tietysti on asioita, joista emme voi antaa koiramme päättää. Emme voi antaa sen jahdata naapurin kissaa, syödä epämääräisiä ulkoa löytyneitä luita, juoksennella autotiellä tai rynnätä jokaisen vastaantulevan koiran luokse. Vastuullisina koiranomistajina meidän on pidettävä huoli koiriemme ja muiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, ja tähän kuuluu monen valinnan tekeminen koiran puolesta.

On kuitenkin paljon tilanteita, joissa voimme rauhallisin mielin antaa koiramme itse päättää ja tehdä valinnan. Tässä muutama esimerkki:

  • Tarjoa erilaisia nukkumapaikkoja useissa eri sijainneissa. Osa koirista nauttii reunallisesta pedistä, osa leveästä, litteästä pedistä jossa voi pötkötellä pitkin pituuttaan, osa taas häkistä, jossa on ovi auki ja peitto päällä. Osa saattaa haluta vetäytyä huoneen perimmäiseen nurkkaan, osa taas nukkua kaikkien tapahtumien keskellä. Koiran mieltymykset saattavat myös vaihdella päivästä toiseen.
  • Tarjoa kävelyillä koiralle mahdollisuus tutkailla vapaasti ympäristöä omaan tahtiinsa, mieluiten joko vapaana tai pitkässä liinassa, jos se on turvallista.
  • Anna koiran välillä päättää kävelyn suunta.
  • Tarjoa useita vaihtoehtoja leluihin, nameihin, aktivointileluihin tai ruokaan.
  • Anna koiran välillä aloittaa leikkihetki tai silitystuokio.
  • Kysy koiralta, haluaako se olla silitettävänä vai ei. Lopeta välillä silittely hetkeksi ja katso, pyytääkö koira lisää. Tarkkaile koiran elekieltä ja lopeta silittäminen, jos koira viestii haluavansa olla rauhassa.
  • Jos koira ei halua tehdä jotakin, älä pakota sitä siihen, ellei se ole aivan välttämätöntä. Esimerkiksi jos koira ei halua kävellä kaatosateessa, ei ole mitään järkeä raahata sitä mukaan muuta kuin tarpeiden tekoa varten.
  • Tee käsittely, esimerkiksi kynsienleikkuu ja terveydenhoitotoimet, koiran ehdoilla. Opeta koiralle esimerkiksi, että käsittely tapahtuu aina samassa paikassa tai tietyn pyyhkeen päällä, jolloin koiralla on mahdollisuus poistua halutessaan tilanteesta.
  • Tarjoa koiralle oma tila, jossa sitä ei häiritä. Tämä voi olla esimerkiksi häkki tai tietty peti. Näin koira voi valita, milloin se on sosiaalinen ja milloin se haluaa olla mieluummin itsekseen. Jokainen tarvitsee välillä omaa aikaa.
  • Anna koiran päättää ketä se tervehtii, oli kyseessä sitten ihminen tai koira. Et itse pidä jokaisesta tapaamastasi henkilöstä, joten miksi koirankaan pitäisi? Jos koira ei vaikuta kiinnostuneelta, tai jopa selkeästi välttelee tätä, älä aseta sitä väkisin tilanteeseen, jossa sen täytyy tervehtiä.

Me ihmiset pidämme vapauttamme tehdä valintoja niin itsestäänselvyytenä, että usein unohdamme kuinka vähän koirilla on mahdollisuuksia valintojen tekemiseen. Tämän vuoksi pienetkin tilaisuudet vaikuttaa asioihin ja tehdä päätöksiä voivat olla koiran näkökulmasta äärimmäisen arvokkaita.

Lisää luettavaa:

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

One thought on “Vapaus tehdä valintoja – koiran hyvinvoinnin edellytys

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.