4 vinkkiä varman luoksetulon opettamiseen

rottakoris-ja-aidin-synttarit-273

Edellinen koirani Megan oli hyvä esimerkki siitä, miten uskomattoman hyvin luoksetulokutsu voi toimia, jos vain tietyt kriteerit täyttyvät.

Kun saimme Meganin pentuna kotiin, kasvattaja antoi mukaan myös pillin. Tähän pilliin oli puhallettu joka kerta, kun pennut ruokittiin, jotta ne oppisivat tulemaan luokse kuullessaan sen äänen.

Ikävä kyllä pilli unohtui jonnekin kaapin perälle, kunnes parin vuoden päästä kaivoin sen esille. Päätin kokeilla, mahtaisiko se toimia yhä. Menimme kävelylle, ja Megan juoksenteli vapaana. Yhtäkkiä eteemme hyppäsi rusakko, jota Megan lähti tietysti jahtaamaan. Tiesin oikein hyvin, että tässä tilanteessa huudot tai kutsut eivät auttaneet, joten puhalsin pilliin. Uskomatonta kyllä, Megan pysähtyi kesken jahdin, ja toisen vihellyksen jälkeen ryntäsi innoissaan luokseni!

Miksi ihmeessä ääni, jota Megan ei ollut kuullut vuosiin, toimi näin hyvin, vieläpä näin vaikeassa tilanteessa?

Asiaa helpotti varmasti se, että Megan oli oppinut pillin merkityksen hyvin pienestä pennusta asti. Ääni ei ollut myöskään menettänyt merkitystään sen jälkeen, koska Megan ei ollut kuullut sitä pitkään aikaan.

Yhtä tehokkaan luoksetulon voi opettaa kuitenkin aikuisellekin koiralle, ja siihen voi käyttää pillin sijaan vihjesanaa tai jotakin muuta ääntä.

Jaan neljä vinkkiä, joita olen käyttänyt esimerkiksi nykyisen koirani Jessien luoksetulon opettamiseen. Vielä muutama kuukausi sitten Jessie ei vähät välittänyt luoksetulokutsuista, jos se haistoi tai näki fasaanin. Nykyään Jessie kiitää välittömästi luokseni kutsun kuullessaan, oli fasaaneja tai ei. Tämä on vaatinut paljon harjoittelua ja tiettyjen ”sääntöjen” noudattamista (omistajalta, ei koiralta).

Pomminvarma luoksetulo saattaa joskus pelastaa koirasti hengen, joten siihen kannattaa panostaa. Jos noudatat näitä vinkkejä, on hallussasi ikään kuin pelastusrengas, jota voit käyttää hätätilanteessa tarpeen tullen.

1. Aloita helpoista tilanteista.

Aloita paikassa ja tilanteessa, jossa tiedät koirasi onnistuvan. Tämä voi olla kotona, pihalla tai kävelyllä, silloin kun koirasi mielenkiinto ei ole muualla.

Ensimmäinen vaihe, eli helpoin tilanne, on kaikkein tärkein. Jatkaisin sitä mahdollisimman monta kertaa, sillä koira oppii silloin yhdistämään kutsun hauskoihin asioihin, ja se on perustana kaikille myöhemmille vaiheille. Mitä enemmän onnistuneita toistoja koira tekee, sitä automaattisempi sen luoksetulosta tulee.

Kun koira tulee 100% varmuudella luoksesi joka kerta, voit alkaa pikkuhiljaa nostaa vaikeustasoa. Älä koskaan kutsu koiraa, jos et ole varma tuleeko se vai ei. Muuten luoksetulokutsu menettää merkityksensä. Jos koira ei tule luoksesi kun kutsut, tilanne on todennäköisesti liian vaikea, jolloin kannattaa harjoitella edellistä vaihetta kauemmin.

Muista aina turvallisuus! Pidä koira hihnassa tai pitkässä liinassa, ellei luoksetulo ole varmaa. Näin varmistat myös, että koira ei palkitse itse itseään juoksemalla esimerkiksi toisen koiran luo tai rusakon perään. Muuten koira oppii, että jättämällä luoksetulokutsun huomiotta se pääsee tekemään jotain hauskaa.

2. Käytä palkkiona jotain, mitä koira rakastaa.

Palkkion täytyy olla parempi kuin se kaikkein kiinnostavin asia lenkillä, eli kiinnostavampi kuin muut koirat, rusakot ja fasaanit. Voit käyttää palkkiona esimerkiksi koiran lempilelua tai kaikkein parasta herkkuruokaa.

Ole luova, ja vaihtele palkintoa. Luoksetulosta tulee koiralle ikään kuin arvonta, jossa saa palkinnoksi aina jotain mahtavaa, mutta koskaan ei tiedä mitä. Tärkeää on myös, että koira saa palkinnon joka kerta, kun se tulee luokse. Tee myös iso numero jokaisesta luoksetulosta; kehu koiraa niinkuin se olisi juuri tehnyt maailman suurimman urotyön.

Älä koskaan kutsu koiraasi laittaaksesi sen hihnaan tai tehdäksesi muuta ikävää. Voit käyttää tähän jotain muuta sanaa, tai vaikka houkutella koiran luoksesi, mutta luoksetulokutsusta täytyy aina seurata pelkästään hyvää. Parasta on, jos annat koiran palkitsemisen jälkeen mennä sinne, minne se halusi alun perinkin mennä, eli esimerkiksi tervehtimään toista koiraa tai haistelemaan tiettyä kohtaa. Näin se saa tuplapalkinnon.

3. Älä käytä luoksetulokutsua missään muussa tilanteessa.

Valitse kutsuksi sana, jota et käytä milloinkaan muulloin. ”Tänne” tai ”tule” eivät välttämättä ole tehokkaimpia, sillä niitä saatat vahingossa käyttää muissakin tilanteissa. Joka kerran, kun käytät sanaa, ja koira ei tule luokse tai ei saa palkintoa tullessaan, sana menettää tehoaan. Pilli on hyvä vaihtoehto, koska sitä koira ei kuule muissa tilanteissa, mutta sitä täytyisi muistaa pitää aina mukana.

4. Harjoittele jatkuvasti.

Kutsu koiraa mahdollisimman usein helpoissa tilanteissa, vaikka koira olisi jo oppinut loistavan luoksetulon. Vältä kutsun käyttämistä silloin, kun ympärillä tapahtuu jotain jännittävää, esimerkiksi kun lähistöllä on muita koiria tai jotain jahdattavaa. Muuten koira oppii, että tullessaan luokse hauskanpito loppuu. Jos joudut kutsumaan koiraasi vaikeassa tilanteessa, pidä huoli että teet usean helpon toiston sen jälkeen. Näin kutsu säilyttää tehonsa, ja voit yhä käyttää sitä luotettavasti hätätapauksissa, jos siihen tulee tarve.

Jos haluat perehtyä tarkemmin aiheeseen, tässä pari linkkiä (joista ensimmäinen on myös erittäin hauskasti kirjoitettu):

Mainokset

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s