Kuinka ämpäristä voi olla apua hoitotoimenpiteisiin

Ämpäri

Kun koiran kynsienleikkuu, korvatippojen laittaminen, terveystarkastukset, harjaaminen, valjaiden pukeminen tai peseminen on hankalaa, syynä on usein se, että koira kokee tilanteen negatiivisena tai jopa pelottavana. Se ei ehkä koe voivansa kommunikoida tilan tarvettaan muulla tavoin kuin rimpuilemalla, näykkimällä tai murisemalla.

”Ämpäripeli” (Bucket Game) on yksi tapa totuttaa koira käsittelyyn ja tarjota sille selkeä keino kommunikoida. Koira saa itse päättää, milloin käsittely tai toimenpide alkaa ja loppuu. Tämä tekee tilanteesta huomattavasti siedettävämmän, sillä koira kokee voivansa itse vaikuttaa tapahtumien kulkuun sen sijaan, että sitä väkisin pidettäisiin paikoillaan. Omaehtoisuus on tärkeää sekä eläinten että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Jopa ikävätkin asiat koetaan siedettävinä, jos niihin saa itse vaikuttaa jossain määrin.

Ämpäripelin on kehittänyt Chirag Patel, joka kouluttaa koirien lisäksi muun muassa villieläimiä. Koira oppii, että katsoessaan ämpäriä (tai mitä tahansa purkkia, kuppia tai rasiaa), sitä käsitellään. Käsittely loppuu, jos koira irrottaa katseensa ämpäristä. Koira saa siis itse valita, milloin käsittely alkaa ja loppuu.

Tämän lisäksi omistajan on helpompi tietää, milloin tilanne on koiralle liian vaikea. Meidän ihmisten on joskus vaikea huomata ja lukea oikein koiran pieniä eleitä, jotka viestivät epävarmuudesta tai pelosta, ja siksi voi olla yksinkertaisempaa antaa koiran kertoa itse, milloin tilanne on sille liikaa. Näin ei edetä vahingossakaan liian nopeasti.

Harjoitteluun kuuluu myös se, että koira siedätetään pikkuhiljaa ja koiran omaan tahtiin käsittelyyn tai toimenpiteeseen. Lisäksi tilanteesta luodaan koiralle positiivinen, eli sitä palkitaan käsittelyn yhteydessä. Tämä ei tarkoita sitä, että koiraa palkittaisiin vasta lopuksi hyvästä suorituksesta, vaan se saa palkkaa jatkuvasti harjoituksen aikana, jotta tilanteesta muodostuisi sille mahdollisimman positiiviinen.

”Ämpäriksi” voit valita minkä tahansa esineen, jonka sisälle voi laittaa herkkuja. Oppimista nopeuttaa, jos käytössä on naksutin tai muuu palkkioääni tai -sana. Voit esimerkiksi opettaa koiralle, että se saa makupalan aina kuultuaan sanan ”hieno”. Näin palkitsemisen ajoitus onnistuu paremmin, sillä voit kertoa koiralle juuri sen hetken, kun se toimi oikein / sitä käsiteltiin.

  1. Opeta koira aluksi katsomaan ämpäriä. Laita ämpäriin herkkuja ja aseta se lattialle, tuolille tai pöydälle. Jos koira kääntää katseensa edes hetkeksi ämpäriin päin, palkitse sitä. Ota ämpäristä yksi nami ja anna se koiralle. Toista useita kertoja. Vihje- tai käskysanalle ei ole tarvetta, sillä koira oppii lopulta, että ämpärin esille tuleminen tarkoittaa harjoittelun alkamista.
  2. Kun koira tajuaa, että sen on tarkoitus katsoa ämpäriä, ala odottaa hetki ennen palkitsemista. Odota, että koira katsoo ämpäriä sekunnin, sitten kaksi, ja niin edelleen, kunnes koira pystyy keskittymään ämpärin tuijottamiseen pitkiä aikoja. Vaihtele aikaa, jonka koiran tulee katsoa ämpäriä.
  3. Kun tämä sujuu koiralta, voit aloittaa varsinaisen käsittelyyn totuttelun. Aloita sellaisesta tilanteesta, joka ei ole koiran mielestä lainkaan huolestuttava. Silitä vaikka hetken ajan koiran kylkeä tai rintaa, ja palkitse välittömästi. Jos koira lopettaa ämpärin katsomisen silittäessäsi, keskeytä silittäminen ja jatka vasta, kun koira katsoo taas ämpäriä. Muista palkita koiraa! Jos pelkkä silittäminen on koiralle liian vaikeaa ja se kääntyy jatkuvasti katsomaan pois ämpäristä, aloita yksinkertaisesti siitä, että liikutat kättäsi hieman koiraa kohti ja palkitse siitä.
  4. Pidennä pikkuhiljaa aikaa, jonka käytät koiran silittämiseen ennen palkitsemista. Muista helpottaa tilannetta, jos se on koiralle liian vaikea. Muista myös palkita koiraa riittävän usein.
  5. Siirry pikkuhiljaa vaikeampien alueiden silittämiseen. Jos esimerkiksi tarkoituksena on totuttaa koira kynsienleikkuuseen, ala silittää sen jalan yläosaa, lähimpänä vartaloa. Etene pikkuhiljaa alemmas jalkaa pitkin, kunnes voit kosketella koiran tassuja ja kynsiä. Jos jokin kohta on koiralle liian vaikea, palaa harjoittelussa taaksepäin ja etene hieman hitaammin seuraavalla kerralla. Siirrä kättäsi esimerkiksi vain senttimetri alemmas ja palkitse siitä.
  6. Lopulta käsittely voi alkaa muistuttaa enemmän ja enemmän ”oikeaa” hoitotoimenpidettä. Voit ottaa kynsisakset mukaan harjoitukseen ilman, että kuitenkaan leikkaat vielä kynsiä. Seuraavaksi voit koskea tassua ja kynsiä kynsisaksilla ja lopulta leikata kynnen, jonka jälkeen koira saa tietysti palkan. Käytin tässä esimerkkinä kynsienleikkuuta, mutta menetelmä sopii myös minkä tahansa muun toimenpiteen opettamiseen.

Tarkoituksena ei ole käydä läpi kaikkia kohtia yhden harjoituskerran aikana, vaan muutaman minuutin harjoittelu kerrallaan riittää oikein hyvin. Joka kerralla voidaan vaikeuttaa asioita hieman. Muista aina joka vaiheessa lopettaa käsittely, jos koira irrottaa katseensa ämpäristä ja jatkaa vain, jos koira katsoo taas ämpäriä.

Jos koira on jo oppinut pelkäämään tiettyjä välineitä (esim. kynsisaksia, harjaa, korvatippoja), se kannattaa totuttaa myös niihin erikseen, ennen kuin niitä otetaan mukaan ämpäripeliin. Voit aloittaa yksinkertaisesti siitä, että koira saa nameja samalla kun väline on lattialla ja. Jos jopa tämä on liian pelottavaa, kokeile olla toisessa päässä huonetta koiran kanssa. Kun koira syö tyytyväisenä nameja välineen vieressä, voit alkaa pitää sitä kädessäsi. Laita väline piiloon ja ota se esille. Anna koiralle välittömästi namia. Kun koira on syönyt loppuun, laita esine taas piiloon. Koira oppii, että hyviä asioita tapahtuu välineen esillä ollessa. Parasta on, jos kyseistä välinettä ei käytetä lainkaan sen oikeaan tarkoitukseen ennen kuin koira on kunnolla tottunut siihen. Jos välinettä on kuitenkin pakko käyttää, kannattaa käyttää kahta mahdollisimman erinäköistä välinettä; yhtä harjoitteluun ja yhtä varsinaisiin toimenpiteisiin.

Videoita ämpäripelin opettamisesta:

The Bucket Game

Ohjeet askel kerrallaan opettamiseen

  • Ongelmia kynsien leikkauksessa?

    Olen luonut ilmaisen minikurssin, jossa näytän askel askeleelta, kuinka kynsienleikkauksesta voidaan tehdä koiralle positiivinen tilanne – tarjoamalla koiralle mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen itse. Saat pääsyn videoihin, kun tilaat uutiskirjeen – bonuksena saat myös viikoittaisen koira-aiheisen vinkin sähköpostiisi. 🙂

One thought on “Kuinka ämpäristä voi olla apua hoitotoimenpiteisiin

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.