Osaako koira lohduttaa?

isi2 652

Jokainen koiranomistaja on varmasti kokenut vastaavan tilanteen. Olet masentunut ja surullinen huonosti menneen päivän jälkeen, ja koirasi tulee luoksesi huolestuneen oloisena.

Se käyttäytyy selvästi eri tavalla kuin normaalisti, painaa päänsä syliisi ja heiluttaa häntäänsä. Se saattaa nuolla käsiäsi tai tökkiä sinua kuonollaan, tai ehkä vain maata vierelläsi.

Tuntuu siltä, kuin koira kokisi myötätuntoa omaa suruasi kohtaan ja yrittäisi lohduttaa ja auttaa.

Onko mahdollista, että koira tosiaan ymmärtää omistajan surun, vai onko kyse vain siitä, että ihminen siirtää omia tunteitaan koiraan ja kuvittelee sen ymmärtävän enemmän kuin se todellisuudessa ymmärtää?

Tutkimusten mukaan koirat osaavat erottaa ihmisten tunteet toisistaan kuvien ja äänien perusteella, ja ne osaavat jopa yhdistää oikeat kuvat ja äänet toisiinsa. Koirien aivoissa myös aktivoituvat samat alueet kuin ihmisillä, kun ne käsittelevät tunteita ihmisten kuvista tai äänistä.

Omistajan tunteet saattavat myös tarttua koiraan. Muutama vuosi sitten, kandintyöni osana, näytin omistajille joko surullisen tai iloisen videon, ja pyysin heitä leikkimään koiransa kanssa. Koirat olivat haluttomampia leikkimään, kun omistajat olivat katsoneet surullisen videon. On mahdollista, että omistajan muuttunut mieliala johti myös koiran alakuloisuuteen.

Lontoossa tehdyssä tutkimuksessa on osoitettu, että koirat tosiaan käyttäytyvät lohduttamista muistuttavalla tavalla, kun ne näkevät ihmisen olevan surullinen. Koirat eivät reagoineet samalla tavalla ihmisen kummalliseen hyminään, eli kyseessä ei ollut koiran hämmentyminen ja huolestuminen omistajan kummallisen käytöksen johdosta.

On siis hyvin todennäköistä, että koira tosiaan ymmärtää omistajansa surun ja lohduttaa häntä, ainakin omalla tavallaan.

On kuitenkin miltei mahdotonta tieteellisesti todistaa, mitä koiran päässä todellisuudessa liikkuu, mutta jokaisella on varmasti omat henkilökohtaiset kokemuksensa aiheesta. Tärkeintä on, että saamme koiralta lohtua vaikeassa tilanteessa, ja juuri se tekee koirista niin rakastettuja ja korvaamattomia.

Lohduttaako oma koirasi sinua ollessasi allapäin? Kerro kommenteissa lisää.

Lisää aiheesta:

 • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

  Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Osaako koira lohduttaa?

 1. Itse uskon kyllä että koirat lohduttavat tai ”lohduttavat”, en tiedä mikä sana olisi sopiva. Minun vanhempi koira on sellainen, että se tunkee ihan aina syliin silitettäväksi, jos minua itketää. Ihan sama onko koira sikeässä unessa, tai toisella puolella taloa, se aina aistii tämän surullisen tunnetilan ja tunkee päätä syliin ja on läsnä.

  Tykkää

 2. Hienoa kuulla omakohtaisia kokemuksia! Itsekin olen huomannut sekä nykyisen että entisten koirien kanssa, että heti tullaan paikalle jos olen surullinen, ja käyttäytyminen koirilla on silloin hyvin erilaista kuin normaalisti.
  Samaa mieltä olen, koirat ovat niin uskomattoman taitavia lukemaan omistajia, eikä lohduttaminen ole mielestäni mahdoton ajatus. Todennäköisesti tunteet ja aikomukset siinä taustalla eivät ole täsmälleen samat kuin ihmisillä, mutta jonkinlaista empatiaa koirilla kuitenkin tuntuu olevan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: