Anna koiran haistella päivän uutiset

Ihmisellä ja koiralla on hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on kävelyn tarkoitus.

Ihmiselle tärkeintä on päästä paikasta A paikkaan B; saada lenkki suoritettua. Parasta on, jos pysähdyksiä tulee mahdollisimman vähän, ja koira seuraa vierellä silmät omistajaan liimattuna koko kävelyn ajan. Niinhän hyvin koulutetun koiran tulisi tehdä.

Koiralle kävely on koko päivän kohokohta. Se on ainoa hetki, jolloin se pääsee tutkailemaan ihmeellistä ulkomaailmaa ja oppimaan mitä maailmassa tapahtuu.

Tämän se tekee pääosin hajuaistin avulla. Onko naapurin koira ollut taas liikkeellä, ja mitä sille kuuluu? Onko lähiseudun nartulla juoksut? Onko tullut uusia tulokkaita? Onko tästä mennyt kissa? On uskomatonta, kuinka paljon tietoa koira saa hajuaistinsa avulla; voimme vain arvailla, mitä kaikkea koirat pystyvät havainnoimaan nenänsä avulla.

DCIM131GOPRO

Haisteleminen on kävelyn tärkein asia

Usein unohtuu, mikä on kävelyn todellinen tarkoitus. Se ei ole paikasta toiseen marssimista, vaan tarkoituksena on, että kumpikin osapuoli nauttii siitä ja saa siitä jotakin irti.

Fyysinen liikunta on toki tärkeää, mutta väittäisin, että vieläkin arvokkaampaa (ja myös väsyttävämpää) koiralle on nenän käyttäminen.

Koirilla ei ole facebookia, tv:tä tai nettiä, joista saa parin klikkauksen avulla selville, mitä maailmassa tapahtuu ja mitä ystäville ja tuttaville kuuluu. Haisteleminen on koiran ainoa keino lukea päivän uutiset ja tarkastaa sosiaalinen media.

Kävely ilman haistelua on koiralle sama, kuin jos itse pääsisit kävelemään kauniisiin maisemiin, mutta silmät sidottuina. Hajuaisti on koiralle yhtä tärkeä kuin näköaisti meille; koira hahmottaa maailmaa hajun avulla. (Lue täältä lisää hajuaistin tärkeydestä.)

Opeta koiralle hihnakäytöstä, ja voit itsekin nauttia kävelyistä

Koira on onnellinen, jos se saa haistella ulkona mielin määrin, mutta kävelyn ei tulisi olla kuitenkaan ikävä suoritus omistajalle.

Jos koiran haistelu menee aivan liiallisuuksiin ja olet vähällä menettää hermosi, kannattaa koiralle opettaa vihjesana, joka tarkoittaa, että nyt jatketaan matkaa. Voit antaa koiran haistella vähän aikaa ja kertoa sitten, milloin on aika taas lähteä liikkeelle. Aloita helpoista tilanteista ja palkitse koiraa runsaasti alussa.

Wales 341

Toinen vaihtoehto on opettaa koiralle erikseen vierellä seuraaminen, jota voit käyttää silloin, kun haluat päästä nopeasti eteenpäin. Koiran voi sitten lopuksi vapauttaa haistelemaan.

Jos koira vetää kuin höyryjuna päästäkseen ihanien hajujen luokse, en tietenkään ehdota, että raahautisit itse mukana. Koiralle on hyvä opettaa hihna löysällä käveleminen. Täältä löytyy hyvät vinkit ja ohjeet hihnakäytöksen opettelemiseen.

Olen huomannut, että hihnan pituudella on yllättävän suuri merkitys koiran vetämiseen. Pitkässä hihnassa koira pääsee helposti haistelemaan, ilman että sen tarvitsee vetää. Lyhyessä hihnassa koiralla ei ole muita vaihtoehtoja kuin joko vetäminen hajujen luokse, tai omistajan vierellä armeijatyyliin marssiminen. Hihnan pituuden suhteen on tietysti otettava aina myös turvallisuus huomioon.

Kokeile viedä koirasi haistelukävelylle

Vie koirasi kävelylle, ja katso, mitä tapahtuu, jos annat sen haistella mielin määrin. Tarkkaile sen touhuja nauti siitä, kuinka paljon iloa se saa niinkin yksinkertaisesta asiasta.

 • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

  Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Anna koiran haistella päivän uutiset

 1. Hyvä teksti, asiaa! Meillä nuuhkuttelun jälkeiseen liikkeellelähtöön on olemassa vihjesana, joka toimii hyvin päiväsaikaan, kun koirat ovat virkeitä ja aktiivisia. Jostakin syystä tuo vihjesana ei kuitenkaan toimi myöhäisillan pissakävelyillä – kirjoitin aiheesta muutama päivä sitten blogiinkin (https://pikkukekkosentarinoita.wordpress.com/2017/03/23/yon-ritari-kekkonen-observoi-eli-kuinka-emannalle-on-kehittynyt-allergia-tieteellishenkista-luonnontutkimusta-kohtaan/). Omat koirankoulutus- ja koirankohteluperiaatteet ei anna myöten kiskoa koiraa mukaan hihnasta, joten omistaja odottaa sitten hammasta purren, kun mr. Mahtinuuhku tutkii ympäristöä ihan olan takaa. 🙂 Pitäisi joskus jaksaa paneutua tähän yökävelyn problematiikkaan. Kyse voi olla ihan siitä, että koira on illalla tosi väsynyt ja nuuhkuttelu jää väsyneenä sitten jotenkin vähän päälle. Tai sitten se on oppinut, että yö on sitä aikaa, kun ei ole mitään kiirettä…

  Tykkää

 2. Aivan mahtava tuo kirjoitus! Mielenkiintoista, mistäköhän johtuisi, ehkä illalla ei tosiaan vain ole mihinkään kiire, tai ehkä yöllä on mielenkiintoisempia hajuja… Ehkä siihen matkan jatkamiseen tarvitaan järeämpiä palkintoja kannustimeksi kuin päiväsaikaan. 😀
  Hienoa että koirilla on kuitenkin noin kärsivällinen omistaja, että antaa nuuhkutella. 🙂

  Tykkää

  1. Totta, ehkäpä joku vinkulelu tai pallo saisi nuuhkuttajaan iltamyöhällä vauhtia. Yhtälö on vain siinä mielessä kinkkinen, että kun oma vireystila on luokassa ameeba, niin on vaikea tartuttaa koiraan reippaampaa meininkiä. Tämä voi olla siis ratkaisematon tilanne, johon tällä kertaa ihmisen on vain sopeuduttava.

   Jään seurailemaan mielenkiinnolla blogiasi. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: