
Me ihmiset ajattelemme koirista usein hyvin mustavalkoisesti. Koira on joko kiltti tai aggressiivinen; se joko puree tai ei pure.
Koirien käyttäytyminen ei kuitenkaan koskaan ole näin yksinkertaista tai selkeästi jaoteltua.
Totuus on se, että jokainen koira puree. Se kuuluu koiran normaaliin käyttäytymiseen. Ei ole olemassa koiraa, joka ei koskaan purisi missään tilanteessa. Se, että koira ei ole koskaan purrut, ei tarkoita, etteikö se voisi koskaan purra tulevaisuudessa.
Saatat ehkä olla sitä mieltä, että et ikinä löisi ketään. Mutta entä jos joku hyökkää kimppuusi tai yrittää ryöstää sinut, tai koet olevasi hengenvaarassa? Entä jos joku pelästyttää sinut pimeällä kujalla ja reagoit vaistonvaraisesti?
Jokainen koira saattaa hyvinkin purra, jos se joutuu tilanteeseen, jossa se kokee puremisen olevan ainoa vaihtoehto. Se, mitkä tilanteet ovat tällaisia, riippuu täysin koirasta. Osa koirista purisi, jos murtovaras tunkeutuisi sen kotiin. Osa taas toivottaisi varkaat iloisesti tervetulleiksi. Osa koirista purisi ehkä, jos se joutuisi auto-onnettomuuteen ja tuntematon ihminen yrittäisi nostaa sen pystyyn, aiheuttaen voimakasta kipua.
Voi olla, etteivät nämä tilanteet ikinä tapahdu näiden koirien elämässä, jolloin ne tosiaan eivät koskaan pure. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne purisi, jos ne joskus joutuisivat tietynlaiseen tilanteeseen.
Koirat sietävät yllättävän useita tilanteita, jotka ne kokevat epämiellyttäviksi tai pelottaviksi. Ne saattavat hyväksyä sen, että lapsi pomppii niiden päällä tai että niiden kynsiä leikataan väkisin. Ne saattavat hyväksyä kotiin tulevat, ehkä niitä huolestuttavat tuntemattomat ihmiset. Ne saattavat sietää näitä asioita hyvinkin pitkiä aikoja, jopa useita vuosia. Jonakin päivänä voi kuitenkin käydä niin, että koiralla on erityisen huono päivä, eikä se enää kykene hillitsemään itseään. Se on ehkä käyttänyt pitkän aikaa selkeitä rauhoittavia signaaleja ja yrittänyt kommunikoida tilan tarpeestaan, eikä sitä ole kuunneltu. Lopulta se saattaa kokea, että pureminen on ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto.
Joskus, jos lyhyen ajan sisällä on tapahtunut runsaasti asioita, jotka stressaavat, ahdistavat, kiihdyttävät tai pelottavat koiraa, se saattaa lopulta menettää hermonsa jostakin pieneltä vaikuttavasta asiasta. (Tästä kirjoituksesta voit lukea lisää aiheesta.)
Jopa maailman kiltein ja ystävällisin koira voi purra, jos tilanne on sille yksinkertaisesti liian vaikea. On helppo tuuduttautua turvallisuuden tunteeseen, ettei koira ikinä purisi ketään, ja jättää huomaamatta koiran viestintä siitä, ettei kaikki ole hyvin
Osalla koirista on tietysti alhaisempi kynnys puremiseen kuin muilla. Tämä ei edelleenkään tarkoita, että on olemassa koiria, jotka purevat helposti ja koiria, jotka purevat vain äärimmäisissä tapauksissa, vaan on olemassa kaikkea tältä väliltä. Ei ole olemassa ”aggressiivisia” koiria ja ”ei-aggressiivisia” koiria, vaan koiran käyttäytyminen riippuu hyvin paljon tilanteesta. Esimerkiksi koira, joka saattaa purra, jos sen ruoka viedään siltä pois, ei välttämättä välitä lainkaan, jos tuntematon ihminen tulee silittämään sitä kävelyllä. Sen sijaan jollekin toiselle koiralle nämä tilanteet saattavat olla päinvastaisia. Harva koira reagoi puremalla kaikissa mahdollisissa tilanteissa, ja yleensä taustalla on pelko, stressi tai epävarmuus.
Koira saattaa kuitenkin oppia, että pureminen on ainoa keino, jolla se saa tilanteen loppumaan. Jos pureminen on ainoa käytösmalli, jota ihmiset kuuntelevat, koira saattaa jättää välistä kaikki muut viestintäkeinot ja todennäköisemmin purra varoittamatta. Juuri tästä syystä on niin tärkeää lukea ja kuunnella koiran lievempiä eleitä ja käyttäytymisiä, ettei koiran tarvitsisi käyttää järeämpiä kommunikointikeinoja tilan saamiseen. Samasta syystä on myös tärkeää, ettei koiraa rangaista murisemisesta, sillä se on tärkeä viestintä- ja varoituskeino.
Pureminen ei yleensä tarkoita sitä, että koiran tarkoituksena olisi vahingoittaa ketään. Pureminen on kommunikaatiota siinä missä muukin viestintä. Koira puree vain harvoin tosissaan, eikä puremasta välttämättä jää minkäänlaista jälkeä. Jos koira haluaisi aiheuttaa vahinkoa, se pystyisi siihen. Koira saattaa myös joissakin tapauksissa ainoastaan näykkäistä ilmaa; monesti koiran uskotaan tällöin yrittäneen purra, mutta ihminen ”ehti ajoissa vetää kätensä pois”. Tämä pitää vain harvoin paikkansa; jos koira haluaisi purra, se varmasti osuisi myös. Ilman näykkäiseminen, kuten pureminenkin, on tärkeä varoitus- ja viestintäkeino, jota koira käyttää pyytäessään lisää tilaa itselleen. Yleensä syynä on, että koira kokee tilanteen jollakin tapaa ikävänä, uhkaavana tai pelottavana, ja se yrittää omalla tavallaan kommunikoida, että se haluaisi olla rauhassa.
Se, että koira on purrut jossakin tilanteessa ei tarkoita, että koirasta on yhtäkkiä muuttunut arvaamaton, vaarallinen ja aggressiivinen peto. Koira on edelleen se sama koira, joka se oli ennen puremaa. Kun selvitetään syyt puremisen taustalla, vältetään aiheuttamasta samanlaisia tilanteita tulevaisuudessa ja muutetaan taustalla oleva tunnetila, voi koiran kanssa usein elää jatkossakin suhteellisen rauhallisin mielin. Harva koira puree aidosti ilman syytä tai varoittamatta, joten kunhan avuksi ottaa ammattitaitoisen käytösneuvojan, voidaan ongelma monissa tapauksissa ratkaista.
Vaikka pureminen onkin ”normaalia” käytöstä koiralle, se on yleensä myös merkki siitä, että joko koiran hyvinvointi tai omistajan ja koiran välinen suhde on jollakin tapaa kärsinyt jossakin vaiheessa. Pureminen pitäisi aina ottaa vakavasti, vaikka vahinkoa ei olisikaan aiheutettu, ja parasta onkin toimia heti ensimmäisen pureman jälkeen. Kyseessä ei ole ainoastaan omistajan ja muiden turvallisuus, vaan myös koiran hyvinvointi.
Jos koira puree, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä ammattitaitoiseen käytösneuvojaan. Esimerkiksi tältä listalta löytyy ammattitutkinnon suorittaneita kouluttajia.
Lisälukemista:
Any dog can bite. Here’s how you can prevent it
This dog bite ”fact” could get you in trouble
Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?
Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂