Onko väsynyt koira onnellinen koira?

wales adventure 547Koiran voi väsyttää kävelemällä tuntikausia, menemällä pitkälle juoksulenkille tai heittelemällä palloa uudestaan ja uudestaan.

Tämän seurauksena koira saattaa nukkua koko loppupäivän ja käyttäytyä omistajan näkökulmasta erinomaisesti, koska se on liian väsynyt tekemään mitään.

Jos koiran kuitenkin haluaa väsyvän tällä tavalla päivittäin, eteen tulee ongelma. Koiran kunto kasvaa päivä päivältä, jolloin koira vaatii väsyäkseen aina vain intensiivisempää ja pidempikestoisempaa liikuntaa. Pian koiran kanssa voi kävellä vaikka koko päivän, ja silti se pomppii pitkin seiniä.

Fyysinen liikunta on ehdottomasti tärkeää koiralle, siitä ei ole epäilystäkään. On kuitenkin olemassa monia eri tapoja ”väsyttää” koira. Osa niistä vaikuttaa koiraan rauhoittavasti pitkällä aikavälillä, kun taas osalla on stressaava ja kierroksia lisäävä vaikutus, vaikka ne saattavatkin väsyttää koiran fyysisesti.

Pallon jahtaaminen ja juoksulenkille meneminen väsyttävät koiran kyllä lyhytaikaisesti, mutta myös nostavat koiran stressihormonien määrää. Vaikka tällainen stressi onkin ns. positiivista stressiä, koiran stressitaso nousee siitä huolimatta. Tämä saattaa johtaa käyttäytymisongelmien ja ei-halutun käyttäytymisen lisääntymiseen, sillä koira käy ylikierroksilla.

Tämäntyyppisestä liikunnasta ei tietenkään ole haittaa pienissä määrin silloin tällöin, ja riippuu yksilöstä, kuinka paljon ja minkä tyyppinen liikunta on liikaa.

Intensiivisen fyysisen liikunnan sijaan koiraa väsyttävät paljon tehokkaammin kävelyt, joilla se pääsee rauhassa haistelemaan asioita ja tutkailemaan ympäristöä. Koira pääsee toteuttamaan luonnonmukaisia käyttäytymismalleja, aktivoimaan mieltään ja käyttämään nenäänsä. Tällaisilla kävelyillä on itse asiassa stressiä vähentävä vaikutus, jolloin koira myös väsyy aivan eri tavalla kuin juoksulenkin seurauksena.

Samanlainen vaikutus on virikkeistämisellä ja aktivoinnilla. Kun koira oppii uusia asioita, laittaa nenänsä töihin, keksii ratkaisuja ongelmiin tai pureskelee jotakin, se rauhoittuu ja väsyy paljon tehokkaammin kuin fyysisen liikunnan seurauksena. Sanotaan, että 15 minuuttia tällaista toimintaa vastaa tunnin kävelylenkkiä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki kävelyt voisi korvata aktivoinnilla, vaikka joissakin tilanteissa näin joutuukin tekemään.

Kävelyistä voi joillekin koirille olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos koira pelkää ulkomaailmaa tai stressaantuu kovasti ulkona kohtaamistaan asioista, voi viisainta olla kävelyiden väliaikainen vähentäminen ja aktivoinnin ja virikkeistäminen lisääminen. Tämä voi joissain tapauksissa olla ainoa keino vähentää koiran stressiä siinä määrin, että pelottaviin tai stressaaviin asioihin siedättäminen on mahdollista.

Jos siis haluat, että koirasi on rauhallinen, tyytyväinen ja hyvällä tavalla väsynyt, jumppaa sen aivoja ja nenää kehon lisäksi.

Aseta itsellesi ja koirallesi haasteita, ja ota selvää, kuinka fiksu koirasi onkaan. Kuinka nopeasti se keksii, miten aktivointilelusta saa ruoan pois? Miten voit vaikeuttaa tehtävää? Kuinka vaikeita temppuja se voi oppia?

Lisää luettavaa:

Noutamalla väsynyt vai stressaantunut koira?

Is a tired dog a good dog?

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: