
Nouset sohvalta venytellen ja päätät lähteä kävelylle. Samalla sekunnilla koirasi pomppaa pystyyn ja ryntää innoissaan ovelle.
Mistä se tiesi?
Koirat ovat mestareita ennakoimaan tapahtumia pienistäkin vihjeistä ympäristössä ja omistajan käytöksessä. Tämä johtuu siitä, että elämän ennustettavuus on niille tärkeää. Kuten me ihmisetkin, koirat kokevat olonsa turvallisemmiksi ja rauhallisemmiksi, jos ne tietävät edes jossain määrin, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.
Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että oli kyseessä sitten mikä eläinlaji tahansa, kyky ennakoida tapahtumia lisää hyvinvointia. Eläimet rauhoittuvat ja suhtautuvat asioihin positiivisemmin, jos ne saavat jonkinlaisen varoituksen tai merkin siitä, mitä on tulossa. Tämä koskee niin positiivisia kuin negatiivisiakin kokemuksia.
Jos koira tietää, milloin jotakin tulee tapahtumaan, se voi ottaa rennosti muina aikoina. Jos taas milloin tahansa voi tapahtua jotakin merkittävää, koira saattaa olla jatkuvassa stressin tilassa (positiivisessa tai negatiivisessa), odottamassa seuraavaa tilannetta.
Tästä syystä rutiinit ovat niin tärkeitä koirille. Ne auttavat niitä ymmärtämään maailmaa paremmin ja ennakoimaan päivän tapahtumia.
Älä kuitenkaan panikoi, vaikka oma elämäsi ei noudattaisi selkeitä rutiineja, joissa viet koiran kävelylle ja ruokit sen täsmälleen samaan kellonaikaan joka päivä. Tällaiset rutiinit voivat olla toki hyödyllisiä koiralle, mutta on muitakin keinoja tarjota koiralle mahdollisuus tapahtumien ennakoimiseen. Tapahtumat voivat edetä samassa järjestyksessä, vaikka ne eivät aina tapahtuisikaan samaan kellonaikaan. Esimerkiksi aamutoimet voi suorittaa aina samalla tavalla, vaikka et heräisikään joka aamu samaan aikaan. Koiralle voi myös tarjota vihjeitä siitä, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Jos tiettyjä tapahtumia edeltävät aina tietyt merkit, koira oppii nopeasti niiden merkityksen. Esimerkiksi ennen kävelylle menemistä saatat pukea päällesi aina tietyt kengät, tai ehkä menet aina ennen koiran ruokintaa tietylle kaapille, joka avataan vain ruoka-aikaan.
Eroahdistustapauksissa usein neuvotaan, että kaikista signaaleista, jotka ennustavat yksin jäämistä (avaiden poimiminen, takin pukeminen, jne.), on tehtävä koiralle merkityksettömiä. Joissain tapauksissa tämä saattaa kuitenkin vain pahentaa asioita, koska koira ei pysty enää ennustamaan, milloin se tulee jäämään yksin. (Aiheesta löytyy lisää täältä.) Jessien kanssa yksinolon ennustettavuus on äärimmäisen tärkeää: jos jokin merkki yksinjäämisestä puuttuu, tai jos lähden ulos yllättäen, alkaa hirveä huuto.
Vielä parempi kuin mahdollisuus tapahtumien ennakoimiseen on se, jos koira voi lisäksi vielä vaikuttaa tapahtumiin ja tehdä itse valintoja. (Lue täältä kirjoitukseni aiheesta.)
Vinkkejä siihen, miten auttaa koiraa ennakoimaan tapahtumia:
- Tee arjen toimet samassa järjestyksessä, jos mahdollista. Esimerkiksi kotiin tultua mennään lyhyelle kävelylle, sitten omistaja syö, katsoo tv:tä, sitten koira saa ruoan, sitten mennään pitkälle metsälenkille.
- Anna selkeät merkit siitä, milloin olette menossa kävelylle, milloin lähdössä autolla jonnekin, ja milloin koira ei pääse mukaan. Esimerkiksi Jessie tietää pääsevänsä kävelylle, jos laitan heti ensimmäiseksi sen valjaat päälle. Jos se on jäämässä yksin, laitan kongin valmiiksi pöydälle odottamaan ja otan esille laukun, jota en käytä kävelyillä. Voit käyttää myös esimerkiksi eri talutushihnaa eri paikkoihin mennessä.
- Opeta koiralle, että käsittely ja muut toimenpiteet tapahtuvat vain tietyssä paikassa tai tietyn ”signaalin” läsnäollessa. Voit käyttää esimerkiksi pyyhettä, jonka päällä käsittely tapahtuu ja jota käytetään vain näissä tilanteissa, tai voit vaikka laittaa ranteesi ympärille huivin.
- Aloita ruokailu, koulutushetket, aktivointihetket, leikkihetket ja kaikki muu koiraa innostava aina samalla tavalla. Jos koira ei tiedä, milloin tehdään jotain hauskaa, omistajan jokainen liike saattaa saada koiran valpastumaan ja innostumaan. Voit esimerkiksi käyttää eri sanoja eri tilanteisiin tai avata tietyn kaapin oven tai laatikoston laatikon.
- Osoita koiralle, milloin olette jatkamassa matkaa kävelyllä, jos se on esimerkiksi keskittynyt haistelemaan jotakin kiinnostavaa. Voit sanoa vaikkapa ”nyt mennään!”.
- Huomioimattomuussignaali voi olla hyvä keino kertoa koiralle, milloin se saa omistajilta huomiota ja milloin ei.
- Voit opettaa koiralle eri sanojen merkityksen. Autat koiraa tietämään, mitä tulette seuraavaksi tekemään, jos käytät aina samaa sanaa tietyissä tilanteissa. Voit esimerkiksi kertoa, milloin ollaan menossa perheenjäsenen luo kylään, milloin on kynsienleikkuun aika, milloin leikitään, mihin suuntaan ollaan kävelyllä menossa, milloin on suihkun aika, milloin vieraita on tulossa, milloin rauhoitutaan ja milloin on nukkumaanmenoaika.
- Naksuttimen käyttö saattaa lisätä ennustettavuutta, sillä koira saa selkeän merkin siitä, milloin se tekee jotain oikein ja tulee saamaan palkinnon.
- Tee vieraiden käynnistä joka kerta samanlaista. Tämä voi olla erityisen tärkeää aralle tai pelokkaalle koiralle, koska tilanteista tulee vähemmän pelottavia, jos se tietää mitä on tapahtumassa. Se, miten toimitaan, riippuu siitä, kuinka pelokas koira on, ja mikä toimii juuri sen oman koiran kanssa.
- Jos koirasi tulee toimeen muiden koirien kanssa, voit kertoa sille, milloin se saa tervehtiä muita koiria ja milloin ei. Jos koira ei koskaan tiedä, pääseekö se vastaantulevan koiran luo vai ei, se saattaa turhautua ja stressaantua. Voit esimerkiksi sanoa ”ohi”, jos tarkoitus on ohittaa normaalisti ja ”tervehdi”, jos se saa mennä vastaantulevan koiran luokse. Muista toki kysyä lupa toisen koiran omistajalta ensin, ja palkita koira hienosta ohituksesta.
Näiden vinkkien avulla luot koiralle ”rutiineja”, jotka lisäävät sen hyvinvointia, vähentävät stressiä ja auttavat sitä rauhoittumaan ja rentoutumaan.
Toisaalta on hyvä pitää mielessä, ettei liika ennustettavuuskaan ole hyvästä. Olisi melkoisen tylsää, jos jokainen päivä olisi täsmälleen samanlainen. Positiiviset yllätykset silloin tällöin voivat hyvinkin parantaa koiran hyvinvointia entisestään, ja vahvistaa omistajan ja koiran välistä suhdetta. Lisäksi jos koiralla on äärimmäisen tarkka rutiini, siitä poikkeaminen saattaa aiheuttaa suurta ahdistusta tai stressiä. On siis hyvä opettaa koiralle, että rutiineista voi myös poiketa silloin tällöin.
Lisää luettavaa:
Effects of predictability on the welfare of captive animals
Blogikirjoitus rutiineista ja valinnanvapaudesta
Eläinkoulutusblogi: Seuraava osoite vaikuttaa
Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?
Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂