10 vaihtoehtoa ”ei”-sanalle

DCIM131GOPRO

Vuosi sitten olin Alankomaissa lomalla, kun pysähdyimme kavereideni kanssa kahvilaan syömään. Maksettuamme löysimme istumapaikat ja aloimme syödä. Yhtäkkiä kuului kovaääninen ”NO! No, no, no, no, no!!”, kun kahvilan omistaja ryntäsi paikalle huutaen kaverilleni englanniksi.

Olimme kaikki ymmällämme. Mitä kaverini oli tehnyt väärin? Olimmeko istumassa jonkinlaisella kielletyllä alueella? Eikö kaverini olisi saanut istua sohvan käsinojalla? Vai johtuiko huuto siitä, että hän silitti omistajan koiraa? Lopulta kielimuurista yli päästyämme selvisi, ettei kaverini tietenkään olisi saanut juoda omasta vesipullostaan kahvilassa.

Entä jos yhteistä kieltä ei olisikaan löytynyt? Olisiko kaverini koskaan ymmärtänyt, miksi hänelle huudettiin?

Kuinka usein koira ymmärtää, miksi sitä kielletään?

Mitä vikaa on ”ei”-sanassa?

Kieltäminen ei tietenkään ole kamalin asia, mitä koiralle voi tehdä. Se on ihmiselle hyvin automaattinen reaktio, ja kieltäminen on myös itsessään palkitsevaa: sillä saa purettua oman turhautumisen ja ärsyyntymisen tunteen, ja kokee, että on tehnyt jotain asialle.

”Ei”-sanasta ei sinänsä ole mitään haittaa, varsinkin jos koira aidosti ymmärtää sanan merkityksen. Jos kieltosanan opettaa koiralle esimerkiksi tällä tavalla, tarkoittaa sana koiralle samaa, kuin ”jätä”-käsky.

Ongelma on vain se, että suurin osa ihmisistä ei erikseen opeta koiralle kieltosanan merkitystä, vaan olettaa koiran ymmärtävän sen luonnostaan.

Miten koira kokee kieltämisen?

Jos koira ei ymmärrä ”ei”-sanan merkitystä, se kokee sen yleensä yhdellä neljästä eri tavasta.

1. Kielto saattaa yksinkertaisesti kiinnittää koiran huomion ja saa sen siten lopettamaan, mitä se oli tekemässä. Tällä tavalla toimii itse asiassa mikä tahansa ääni tai sana, joka on jollain tapaa yllättävä. Tämä saa koiran hetkellisesti lopettamaan tekemisensä, mutta se ei opi kokemuksesta mitään.

2. Toinen vaihtoehto on, että kieltosana ei merkitse koiralle yhtään mitään. Omistaja hokee ”ei”:tä uudestaan ja uudestaan, eikä koira ole kuulevinaankaan. Koira saattaa satunnaisesti tosiaan lopettaa tekemisensä kiellosta riippumatta, jolloin omistajan mielessä vahvistuu, että kieltäminen tosiaan toimii.

3. Jos kieltosana lausutaan vihaisella, tiukalla tai ärsyyntyneellä äänensävyllä, herkempi koira saattaa kokea sen rankaisevana. Jos koiran käyttäytyminen vähenee pelkän ”ei”-sanan avulla, tällöin sana toimii rankaisun tavoin. Kun koira reagoi kieltoon madaltamalla vartaloaan, säpsähtämällä, vetämällä korvat luimuun, laittamalla hännän koipien väliin, kääntämällä päätään tai nuolemalla huuliaan, se ei tarkoita, että se alistuu tai ymmärtää tehneensä jotain väärin. Se on yksinkertaisesti peloissaan, ja yrittää lepytellä omistajaa, joka on sille jostain sille käsittämättömästä syystä vihainen.

4. ”Ei”-sana on saattanyt yhdistyä koiran mielessä ikäviin asioihin. Usein koira ei koe pelkkää kieltosanaa rankaisevana, vaan omistajan on tehostettava viestiä muilla keinoin. Jos koira ei heti reagoi, kielto saatetaan sanoa kovempaa ja vihaisemmin, jopa huutaen. Taputetaan ehkä käsiä kovaäänisesti, pidetään koiralle ”puhuttelu”, nykäistään hihnasta, selätetään tai työnnetään koira pois. Tällöin pelkkä ”ei”:n kuuleminen alkaa toimia rankaisun tavoin, koska se ennustaa ikäviä seurauksia.

Kun ”ei” toimii rankaisuna

Jos kieltäminen toimii rankaisun tavoin, koiran käytös kyllä vähenee, mutta millä hinnalla?

Rankaisujen käyttämiseen liittyy paljon ikäviä sivuvaikutuksia, ja riskit ovat suurempia, jos rankaiseminen menee pieleen. Useiden tutkimusten mukaan rankaiseminen lisää stressin, pelon, aggressiivisuuden ja käyttäytymisongelmien todennäköisyyttä. Koira saattaa muodostaa negatiivisia mielleyhtymiä kohteisiin, joihin ei ollut tarkoitus. Käyttäytymisen sammuttamisesta kieltämällä voi olla myös enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä ongelman todellinen syy jää hoitamatta.

Jatkuva kieltäminen ja rankaiseminen tekee omistajan ja koiran suhteesta melkoisen negatiivisen ja saattaa vaikuttaa myös koiran hyvinvointiin. Kuvittele, millaista olisi asua henkilön kanssa, joka jatkuvasti kritisoi, kieltää ja valittaa?

Jos rankaisu ei ole tarpeeksi voimakas, koira saattaa kokea sen negatiivisena ja ikävänä, mutta ei tarpeeksi ikävänä, että käyttäytyminen vähenisi seuraavalla kerralla. Sillä saa siis koiran lopettamaan käytöksen hetkellisesti, mutta ”ei”:tä saa hokea jatkuvasti tulevaisuudessakin.

Koiran on hyvin vaikea ymmärtää käsite ”ei minkään tekeminen”. Kieltäminen kertoo koiralle, että se ei saisi tehdä jotakin, mutta ei opasta, mitä sen pitäisi tehdä.

On paljon tehokkaampaa muokata koiran käyttäytymistä pitkällä aikavälillä positiivisen vahvistamisen kautta kuin odottaa, että koira tekee jotain väärin, jotta sitä voi kieltää. On olemassa niin paljon muita vaihtoehtoja, että ”ei”-sana on itse asiassa melko turha.

Mitä sitten voi tehdä, jos koira tekee pahojaan?

 1. Kerro koiralle, mitä haluaisit sen mieluummin tekevän. Opeta sille muutama hyödyllinen käskysana niin hyvin, että ne toimivat vaikeissakin tilanteissa. ”Istu”, ”omaan petiin”, ”katso minua”, ”tule” ja ”seuraa” ovat käteviä käskyjä, jotka saavat koiran lopettamaan sen, mitä se oli tekemässä. Muista tietenkin palkita koiraa, kun se tottelee.
 2. Jos koira useiden harjoitusten myötä tietää, miten sen tulisi toimia kyseisessä tilanteessa, voit odottaa, että se tarjoaa itse oikeaa käytöstä. Jos näin ei kuitenkaan käy, se todennäköisesti tarvitsee hieman apua.
 3. Harhauta koiraa kiinnittämällä sen huomio johonkin muuhun. Aloita riehakas leikki, ota esiin koiran lempilelu, ripottele maahan ruokaa tai houkuttele se pois namin avulla. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto hätätapauksissa, sillä koira ei tällöin pääse harjoittelemaan ikävää käyttäytymistä. Mitä useammin käytös ilmenee, sitä vahvempi siitä tulee, joten se on hyvä keskeyttää ja ehkäistä heti alkuun.
 4. Jos koira on liian kiihtynyt kuunnellakseen, paras mitä voit tehdä on viedä sen pois stressaavasta tilanteesta tai odottaa, että se menee ohi.
 5. Joissain tilanteissa käyttäytymisen huomioimatta jättäminen saattaa toimia, jos sen tavoitteena on tosiaan omistajan huomion saaminen ja ongelma on vasta aluillaan. Pitkään harjoitettua käytöstä on kuitenkin hyvin vaikea kitkeä pois tällä tavalla, jolloin koiralle on opetettava uusi tapa toimia.
 6. Tarjoa koiralle sallittua tekemistä, joka täyttää koiran senhetkisen tarpeen. Jos se järsii kenkää, anna sille puruluu tai lelu järsittäväksi, ja ota kenkä vaivihkaa pois.
 7. Järjestele asiat niin, että koiran on mahdotonta toteuttaa ei-toivottua käytöstä tästä lähtien. Piilota roskis, jos et halua koiran tonkivan sitä. Jos se rähisee muille koirille, välttele koirien näkemistä, kunnes koira on oppinut toisenlaisen asenteen muita koiria kohtaan. Näin se ei pääse harjoittamaan käytöstä.
 8. Ennakoi tilanteita. Ota selvää, missä tilanteissa käytös ilmenee ja ennaltaehkäise sen syntymistä. Tarjoa koiralle muuta tekemistä jo ennen kuin se aloittaa ei-toivotun käyttäytymisen. Jos sillä on tapana hyppiä vieraita vasten, pyydä sitä odottamaan omassa pedissään jo ennen kuin vieraat edes avaavat oven. Jos koiran kerjääminen häiritsee, anna sille aktivointilelu ihmisten ruokailun ajaksi.
 9. Tämä kohta on kaikista tärkein. Mieti, mistä käyttäytyminen voisi johtua, ja muuta taustalla oleva tunnetila tai opeta koiralle uusi tapa toimia positiivisesti vahvistamalla. Tähän menee enemmän aikaa kuin rankaisemiseen, mutta sen vaikutukset ovat pitkäkestoiset. Kirjoituksessani Miksi koira käyttäytyy huonosti? on muutamia ehdotuksia sille, mikä saattaa olla koiran käyttäytymisen taustalla.
 10. Pyyydä apua. Ota yhteyttä käyttäytymisterapeuttiin tai kouluttajaan, jos koiran käytökseen ei tule muutosta ja sillä on negatiivinen vaikutus koiran tai itsesi elämänlaadulle. Pieniinkin ongelmiin kannattaa rohkeasti pyytää apua.

Tehokkainta käyttäytymisen muuttamisessa on yhdistellä useita eri keinoja, esimerkiksi pitämällä huolen siitä, ettei koira pääse toteuttamaan käytöstä, viemällä sen huomio muualle hätätapauksissa ja muuttamalla käyttäytymisen taustalla olevat syyt kouluttamisen avulla.

Oleellista ei ole niinkään se, mitä tehdä, kun koira tekee jotain väärin, vaan se, mitä tehdään muina aikoina, jotta koira ei joutuisi tilanteeseen, jossa se toimii väärin.

Mitä mieltä itse olet? Käytätkö ”ei”-sanaa koirasi kanssa?

Lisää luettavaa:

Saako eläimelle sanoa ei?

Why you shouldn’t say no to your dog

 • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen ja koulutus?

  Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

6 vastausta artikkeliin “10 vaihtoehtoa ”ei”-sanalle

 1. Hyvä artikkeli taas, kiitos. Käytän kieltosanaa kahden aikuisen koiran kanssa todella harvoin. Pentuna ”ei” on opeteltu juuri samaan tapaan kuin ”jätä” (silloin kieltosanalle on ollut myös enemmän käyttöä ja toiminnan keskeyttämistä on harjoiteltu ahkerammin), mutta nyt tämän tekstin luettuani jäin pohtimaan, että ymmärtävätköhän koirani tosiaan vielä ”ein” merkityksen. Silloin harvoin kun napakkaa ja selkeää kieltoa käyttää, se kyllä lähes aina keskeyttää koirien puuhat, mutta nyt en olekaan varma, mistä syystä. Epäilen, että kyseessä on tuo ensimmäinen esittelemäsi tapaus, yllättävä ääni joka keskeyttää toiminnan eikä koira opi jatkoa ajatellen mitään. Oppimisen puute tosin yleensä ei haittaa, kun kieltotilanteet ovat niin harvinaisia. Ehkä kieltosanaakin pitäisi treenata ja kerrata aina silloin tällöin? Käykö ajan kanssa muuten niin, että ”eistä” tulee rangaistus, kun sillä vain kielletään jokin mukava tai kiinnostava puuha eikä keskeyttämistä palkita ehkä jopa koskaan asiaankuuluvan runsasmittaisesti? Harvoin noissa pikatilanteissa sattuu olemaan mitään kehua kummempaa palkkiota käsillä eikä lanttu aina leikkaa niin nopeasti että palkkion saisi improvisoitua hihasta tai hatusta. 🙂 Tämmöisiä nyt vain pulpahteli äkkiä mieleeni…

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista, mielenkiintoisia pohdintoja! Se siinä onkin, että jos ei harjoittele sitä kieltosanan merkitystä ja palkitse edes silloin tällöin niin se unohtuu siinä missä mikä tahansa käsky. Ja tosiaan, jos kieltämällä estetään aina jokin mukava puuha, se todennäköisesti muuttuu melko ikäväksi sanaksi. Itse vältän ei-sanan käyttöä nimenomaan siksi, että se on niin vaikea tietää, miten koira sen kokee, ja ymmärtääkö se sen samalla tavalla kuin ihminen. Ja sitä niin helposti tulee käytettyä olettaen, että koira sen ymmärtää, koska meille sen merkitys on niin itsestäänselvä. Silti en voi aina välttyä ”ei”-sanan käytöltä, esimerkiksi kun sattuu jotain yllättävää (koira on vaikka juuri aikeissa syödä ihanan raadon tms.), tällöin ei vain ehdi ajatella rationaalisesti. Näissä tilanteissa olettaisin, että se toimii nimenomaan yllättävänä äänenä. Ja niinkuin sanoit, siitä ei koira opi mitään, mutta se nyt ei siinä hetkessä juurikaan haittaa. ”Ei” tulee niin automaattisesti suusta ulos, vaikka oikeastaan yhtä hyvin voisi päästää jonkin vieläkin kummallisemman ja yllättävämmän äänen. Pitäisiköhän ottaa tavaksi korvata kielto vaikka matkimalla kukon kieuntaa tai maukumalla kuin kissa? 😀

  Tykkää

  1. Tuota kiekumista pitäisi varmaan treenata huolellisesti etukäteen että kiekaus soljuisi luontevasti kurkunpäästä siinä hetkessä kun koira on aikeissa niellä jonkin löyhkäävän edesmenneen hiiren tienposkesta. 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: