Kuonokoppa – ihana vai kamala asia?

Miten reagoit, jos kadulla tulee vastaan koira, jolla on kuonokoppa? Moni kiertää tällaisen koiran kaukaa ja suhtautuu siihen pelokkaasti. Tämän lisäksi omistajaa saatetaan paheksua tai koiraa sääliä. Samaan koiraan suhtaudutaan täysin eri tavalla, jos sillä ei ole kuonokoppaa päässä.

DCIM131GOPRO

Kuonokopalla on turhaan huono maine. Sen käyttöön liittyy runsaasti harhaluuloja ja ennokkokäsityksiä, joista voi olla haittaa koiralle, omistajalle ja muille kanssakulkijoille.

Tässä muutamia kuonokoppaan liittyviä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa:

Kuonokoppa on merkki siitä, että koira on vaarallinen

Tässä uskomuksessa ei ole itse asiassa mitään järkeä, sillä kuonokopallinen koira on turvallisempi kuin koira, jolla ei kuonokoppaa ole. Kun koiralla on oikein säädetty koppa päässä, se ei voi purra.

Koiran aggressiivinen käytös on tietysti yksi syy kuonokopan käyttämiseen, mutta se ei ole ainoa syy.

Koira saattaa olla esimerkiksi äärimmäisen ihmisrakas, mutta ei pidä muista koirista. Kuonokoppa on ehkä päällä varmuuden vuoksi – siltä varalta, että joku päästää esimerkiksi koiransa liian lähelle.

Tai koira saattaa pelätä tuntemattomia ihmisiä, ja kuonokoppa on päällä siltä varalta, että joku pääsee joskus vahingossa yllättämään koiran. Koira ei välttämättä ole ikinä edes purrut ketään.

Kuonokoppa saattaa myös toimia voimakkaana viestinä muille pysyä kauempana tai pitää koiransa kauempana. Kuonokoppa toimii usein tehokkaampana ”karkotteena” kuin keltainen nauha tai muut viestintäkeinot. Koira ei välttämättä ole edes aggressiivinen, vaan se saattaa olla arka tai pelokas, tai se yksinkertaisesti haluaa olla rauhassa.

Kuonokoppa saattaa estää sen, että koira syö kävelyllä ei-sallittuja ja mahdollisesti vaarallisia asioita.

Koira saattaa innostua liikaa muiden koirien kanssa leikkiessään, ja kuonokoppa estää vahinkojen sattumisen.

Koira saattaa olla monissa tilanteissa ystävällinen muille koirille, mutta ei pidä siitä jos ne ryntäävät sen luokse sen ollessa hihnassa. Kuonokopan ansiosta koira ei pääse vahingossakaan aiheuttamaan vahinkoa.

Joskus kuonokopasta on yksinkertaisesti se hyöty, että omistaja kykenee olemaan rauhallinen ja rento, koska hän tietää, ettei mitään pääse vahingossakaan sattumaan. Tämä voi olla tärkeää pelokkaan tai reaktiivisen koiran kanssa, sillä koira peilaa helposti omistajan tunnetilaa. Tällä tavoin kuonokoppa saattaa epäsuorasti itse asiassa auttaa koiran koulutuksessa ja tunnetilan muuttamisessa.

Kuonokoppa ei siis tarkoita, että koira olisi välttämättä aggressiivinen tai vaarallinen, vaan se saattaa olla päällä ihan vain varmuuden vuoksi. Sen käyttö on merkki siitä, että omistaja on vastuuntuntoinen ja haluaa varmistaa, ettei mitään pääse vahingossakaan sattumaan. Omistaja ajattelee sekä oman koiransa että kaikkien muiden kanssaliikkujien turvallisuutta ja hyvinvointia.

Työskentelen kotia etsivien rescue-koirien parissa, ja joka ikiselle koiralle opetetaan, että kuonokoppa on positiivinen ja mukava asia. Vaikka koira olisi maailman ystävällisin ja kiltein koira, se opetetaan silti käyttämään kuonokoppaa. Tämä johtuu siitä, että koskaan ei voi tietää, milloin kuonokopalle tulee tarve. Jos koira on jonain päivänä esimerkiksi äärimmäisen kipeä ja kärttyinen, ja se ei yhtäkkiä hyväksy minkäänlaista käsittelyä, kuonokoppa voi olla tarpeen. Tällöin on uskomattoman hyödyllistä, jos koira osaa jo käyttää kuonokoppaa, eikä sitä tarvitse väkisin yrittää taistella koiran päälle. Koskaan ei voi myöskään tietää, milloin kuonokoppaa voidaan tarvita muista syistä. Joskus käytösongelmat kehittyvät vasta myöhemmässä vaiheessa tai tulevat ilmi uudessa ympäristössä, ja siksi kuonokopan käyttäminen on erittäin hyödyllinen taito aivan jokaiselle koiralle.

Kuonokoppa on merkki siitä, ettei omistaja ole vaivautunut kouluttamaan koiraansa

Ulkopuolisen silmin on mahdotonta tietää, miten paljon töitä omistaja on laittanut koiransa eteen ja kuinka paljon hän on koiraansa kouluttanut. Kouluttamiseen menee aina aikaa, ja sillä välin on tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Kuonokoppa ei ole missään nimessä merkki luovuttamisesta, vaan nimenomaan siitä, että koiraa parhaillaan koulutetaan.

Kun kuonokoppaa käytetään, on hyvä muistaa, että kuonokoppa ei ole koulutusväline; se ei itsessään vaikuta koiran käytökseen, ja sen käytön lisäksi koira on opetettava kokemaan tilanteet positiivisina. Kuonokopan ei myöskään pitäisi missään nimessä toimia keinona asettaa koira sille liian vaikeisiin tilanteisiin; se ettei koira voi vahingoittaa ketään ei tarkoita, että koiraa voisi vapaasti altistaa ahdistaville, stressaaville tai pelottaville tilanteille.

Kuonokopan käyttö on koiran rääkkäystä

Se, miten koira kokee kuonokopan, riippuu täysin siitä, miten sitä käytetään. Jos kuonokoppa laitetaan väkisin päälle ja se lisäksi vielä ennustaa tilanteita, joista koira ei pidä (esimerkiksi eläinlääkärikäyntiä), koira saattaa hyvinkin kokea sen negatiivisena ja rankaisevana. Lisäksi jos kuonokoppa ei ole koiralle sopiva, hankaa ikävästi tai on epämukava tai väärän kokoinen, koira saattaa kokea sen epämiellyttävänä. Pidempiakaiseen käyttöön (esim. kävelylle) on aina käytettävä kuonokoppaa, joka mahdollistaa sen, että koira pystyy avaamaan suunsa ja läähättämään. Kankainen suun sulkeva koppa ei siis sovi muihin kuin lyhyisiin käsittelytilanteisiin. On myös pidettävä huoli siitä, että kuonokoppa on riittävän suuri, että koira tosiaan kykenee avaamaan suunsa. Läähättäminen on koiralle tärkeä lämmönsäätelykeino, ja läähättämisen estäminen voi siksi olla vaarallista.

Kuonokoppa ei itsessään ole millään tavalla negatiivinen asia – tai ainakaan sen ei tarvitse olla. Koiran on totuttava käyttämään monia muitakin välineitä, kuten kaulapantaa, talutushihnaa ja valjaita. Koira, joka ei ole koskaan käyttänyt näitä välineitä, saattaa kokea niiden pukemisen ja päällä pitämisen pelottavana ja epämiellyttävänä. Jos niiden käyttö kuitenkin opetetaan koiralle positiivisesti, koira saattaa oppia jopa nauttimaan niiden käytöstä. Sama pätee kuonokoppaan.

Oma koirani Jessie on oppinut, että kuonokoppa on mahtava asia. Kun otan kuonokopan esille, Jessie ryntää innoissaan paikalle ja työntää iloisesti kuononsa koppaan. Se pitää mielellään kuonokoppaa päällään, koska se tietää siitä seuraavan herkkuja.

Koira ei tiedä, että kuonokopan pitäisi olla ikävä tai negatiivinen asia. Jos sen esittelee koiralle positiivisella tavalla, sen käyttö muuttuu koiran silmissä hauskaksi leikiksi. Kuonokoppa kannattaa siis opettaa koiralle alusta alkaen positiivisesti vahvistaen, antaen koiran itse valita, laitetaanko kuonokoppa päälle vai ei (ja jos se on opetettu oikein, se valitsee aina kyllä). On tärkeää, että koira laittaa itse kuonokopan päälleen, eikä sitä koskaan laiteta koiralle väkisin. Jos koira näyttää merkkejä epävarmuudesta tai yrittää peruuttaa pois kopasta, sen annetaan tehdä niin.

Tässä videossa on näytetty selkeästi, kuinka kuonokopan käyttö opetetaan koiralle vaihe vaiheelta.

Jos hieman haastavampi kouluttaminen innostaa ja haluat tarjota koiralle entistä enemmän valinnanvapautta ja omaehtoisuutta, kuonokopan käytön voi myös opettaa sheippaamalla. Tällöin koira itse oivaltaa askel kerrallaan, että kuonon laittaminen koppaan on kannattavaa. Koira ei laita kuonoaan koppaan namin perässä, vaan se saa palkan vasta sen jälkeen, kun se on toiminut halutulla tavalla. Aluksi koiraa palkitaan pelkästä kuonokopan katsomisesta, ja tehtävää vaikeutetaan pikkuhiljaa. Lopulta koiraa palkitaan siitä, että se pitää kuononsa kopassa pidempiä ja pidempiä aikoja, ja lopulta niin, että remmit kiinnitetään samalla, kun koira edelleen vapaaehtoisesti pitää kuonoaan kopassa.

Tämä menetelmä mahdollistaa sen, että koiralla on entistä enemmän valinnanvapautta ja se on tietoisempi siitä, mitä on meneillään. Kuonokoppa muuttuu myös entistä positiivisemmaksi asiaksi. Namin avulla houkuttelemisessa on se vaara, että koira edelleen kokee kuonokopan ikävänä tai jopa pelottavana asiana, mutta työntää kuononsa joka tapauksessa siihen, koska se haluaa niin kovasti syödä sen sisällä olevan herkun. Tämä ei välttämättä muuta koiran käsitystä kuonokopasta, vaan sen motivaatio ruoan saamiseen on yksinkertaisesti voimakkaampi kuin sen pelko tai epävarmuus. Kun namilla houkuttelu jätetään pois, koira kykenee paljon tietoisemmin tekemään valintoja sen sijaan, että se seuraisi sokeasti herkkupalaa.

Tässä videossa näytetään, kuinka koira voidaan opettaa sheippaamalla käyttämään kuonokoppaa.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

4 vastausta artikkeliin “Kuonokoppa – ihana vai kamala asia?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.