
Mene mihin tahansa eläintarvikekauppaan, ja vastassa on hurja valikoima erilaisia välineitä ja tarvikkeita. Jokaista tietysti mainostetaan loistavaksi, parhaaksi ja ehdottomasti toimivaksi. Mistä tietää, mihin luottaa, mitkä näistä kaikista ovat oikeasti hyödyllisiä ja tarpeellisia, ja voiko osasta olla jopa haittaa koiralle?
Mitä tahansa myynnissä olevaa välinettä ei kannata ostaa, ennen kuin ymmärtää miten ja miksi se toimii, ja mitä hyöytä ja haittaa siitä voi olla. Annan tässä oman mielipiteeni eri ulkoiluvälineistä, koirien käyttäytymistieteen ja hyvinvoinnin näkökulmasta.
Hihna
Suurin osa kaupoissa myytävistä hihnoista on aivan liian lyhyitä. Koiran pitäisi kävellä aivan omistajassa kiinni, jotta hihna ei kiristyisi. Pidempi hihna tarjoaa koiralle enemmän vapautta tutkailla ja haistella ympäristöä, jolloin vetäminenkin usein myös vähenee.
Monitoimitalutin, jonka voi kiinnittää kummastakin päästä, on erityisen kätevä. Sen pituutta voi halutessaan säätää, ja se sopii hyvin käyttöön valjaiden kanssa, joissa on mahdollisuus tuplakiinnitykseen. Taluttimen yhden pään voi kiinnittää valjaiden takaosaan ja toisen pään etuosaan, jolloin koiran hallitseminen helpottuu. Tarkoituksena on käyttää kumpaakin kättä koiran ohjaamiseen. Koiran vetäessä annetaan painon mennä valjaiden takaosaan (eli selän päälle), ja tämän jälkeen koira voidaan lempeästi ohjata kumpaakin päätä käyttämällä toiseen suuntaan.
Hihnan voi myös kiinnittää niin, että yksi pää on kiinni valjaissa ja toinen kaulapannassa. Tämä voi olla hyvä turvaratkaisu koirille, jotka pääsevät helposti valjaista irti. Toinen vaihtoehto on myös kiinnittää valjaat pantaan lyhyellä jatkopalalla.
Joustava jatkopala tai talutin voi olla hyödyksi koiralle, joka saattaa yllättäen nykäistä kävelyllä. Jousto pehmentää nykäisyä, jolloin on epätodennäköisempää, että koira tai omistaja vahingoittuu tai satuttaa itsensä.
Flexi
Flexi voi olla joissakin tapauksissa hyvinkin kätevä väline, mutta sitä on osattava käyttää oikein ja ymmärrettävä siihen liittyvät riskit.
Koiralle saattaa olla hämmentävää, että flexin pituus vaihtelee suurestikin, varsinkin jos omistaja yhtäkkiä päättää pysäyttää flekxn koiran juostessa. Lyhyellä asetuksella koira saattaa turhautua, kun se ei pääsekään eteenpäin. Koira saattaa myös satuttaa itsensä, jos se juoksee täysillä flexin päähän tai jos omistaja pysäyttää flexin yllättäen. Koira saattaa myös oppia vetämään, sillä lisätäkseen flexin pituutta koiran on vedettävä hieman.
Flexissä on se huono puoli, että jos koira nykäisee yllättäen niin kovaa, että flexi tippuu omistajan kädestä, flexi lähtee ”jahtaamaan” koiraa sen perässä kolisten, jolloin herkempi koira saattaa pelästyä pahastikin. Flexiä on myös vaikea lyhentää hätätapauksissa, jos koira on jo ehtinyt flexin toiseen päähän. Koiran ei missään nimessä saa antaa kulkea flexin täydessä pituudessa paikoissa, joissa on paljon liikennettä, ihmisiä tai koiria. Moni on varmasti myös kuullut kauhutarinoita siitä, kun flexin naru on aiheuttanut ikävää vahinkoa ihmiselle tai koiralle.
Flexi voi olla todella hyödyllinen väline koirille, joita ei voi pitää vapaana. Voi olla hyvä idea käyttää normaalisti tavallista hihnaa ja ottaa flexi esiin ainoastaan paikoissa, joissa koira voisi periaatteessa olla vapaanakin ja tilaa on paljon. Tällöin koiran voi rauhassa antaa kulkea flexin täydellä pituudella. Flexin kanssa kannattaa aina käyttää valjaita, sillä jopa täydellisesti käyttäytyvä koira saattaa joskus nykäistä tai vetää. Jos fleksiä on pidettävä lyhyenä, kannattaa se lukita varmuuden vuoksi. Flexi, jossa on leveä, litteä nauha, voi olla parempi vaihtoehto kuin kapea naru, sillä se näkyy paremmin esimerkiksi pyöräilijöille ja muille kävelijöille ja saattaa olla turvallisempi.
Flexi sopii koirille, joilla ei ole tapana sinkoilla hihnassa, nykiä tai rynnätä täysillä hihnan päähän. Koiran on osattava kävellä kauniisti hihnassa, pysähtyä ja tulla luokse pyydettäessä, ennen kuin flexiä voidaan käyttää turvallisesti.

Liina
Koulutusliina tai jälkiliina voi olla hyvä vaihtoehto flexille, sillä siitä puuttuvat monet flexiin liittyvät haitat ja riskit. Ainoana huonona puolena on se, ettei sen käyttö ole yhtä kätevää ja helppoa kuin itsestään kelautuvan flexin. Liina sotkeutuu ja juuttuu kiinni ympäristöön helposti, ja sen käyttö vaatii hieman totuttelua.
Kuten flexinkin kanssa, liina on kytkettävä valjaisiin ja sitä on käytettävä ainoastaan paikoissa, joissa koiraa voisi pitää vapaanakin. Koiran on hyvä myös osata luoksetulo ja sinkoilematta hihnassa oleminen. Turvallisin tapa käyttää liinaa on kerätä sitä siisteiksi lenkeiksi käteen tarvittaessa ja tarjota lisää pituutta koiran mennessä kauemmas. On tärkeää pitää huoli siitä, etteivät koiran jalat (tai omat jalat) sotkeennu liinaan, muuten koiran vetäessä voi käydä huonosti. Liinan voi myös antaa laahata koiran perässä maata pitkin, jos koiralla on erinomainen luoksetulo. Tällöin liina on läsnä hätätapauksia varten, jolloin siihen voi tarttua tarvittaessa.
Liina voi myös olla hyödyllinen luoksetulon opettamista varten. Koira kokee vapauden tunteen, mutta se ei kuitenkaan ole vaarassa paeta tai kadota, jos luoksetulo sattuukin pettämään.
Kaulapanta
Suurin osa myynnissä olevista kaulapannoista ovat liian kapeita. Pannan on hyvä olla mahdollisimman leveä, mielellään ainakin kahden niskanikaman peittävä, jotta paine jakautuisi tasaisemmin koiran kaulaan.
Puolikiristävä panta on oikein säädettynä kätevä ja nopea laittaa päälle, eikä se aiheuta koiralle kipua. Tarkoituksena on, että kireimmillään ollessaan panta on koiralle juuri sopiva, eikä kurista sitä lainkaan. Huono puoli on se, että koira saattaa saada pannan pois peruuttamalla juuri oikealla tavalla siitä pois.
Ketjupannat ja noutajataluttimet kiristyvät koiran kaulan ympärille ilman rajoitusta ja aiheuttavat koiralle kuristumisen tunteen. Tällaisistä väineistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Olen nähnyt koirien vetävän itsensä tajuttomaksi tai oksentavan kiristyvän pannan seurauksena, eikä yksikään ole oppinut olemaan vetämättä. Voit lukea aikaisemmasta kirjoituksestani lisää siitä, miksi rankaiseminen on huono idea. Reaktiiviselle, remmirähjälle tai pelokkaalle koiralle tällaiset välineet ovat erityisen haitallisia. Sen lisäksi, että ne kokevat tilanteen stressaavana jo valmiiksi, ne oppivat, että koiran tai ihmisen näkeminen johtaa voimakkaaseen kipuun. Paras keino opettaa koira olemaan vetämättä tai rähjäämättä on kouluttaa se siihen.
Sama pätee ”impulssipantoihin” ja ”koulutuskaulaimiin”, eli sähkö- ja piikkipantoihin. Tuotteita, joiden tarkoituksena on aiheuttaa koiralle kipua, mainostetaan usein tavoilla, jotka saavat välineen kuulostamaan positiiviselta ja lempeältä. Kannattaa suhtautua epäilevästi kaikkiin tuotteisiiin, jotka lupaavat lopettaa koiran ei-toivotun käyttäytymisen. Jos jokin tuote yksinään vähentää koiran käytöstä, se hyvin todennäköisesti aiheuttaa koirassa kipua tai pelkoa, muuten käytös ei vähenisi.

Valjaat
Valjaat ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto kaulapantaan verrattuna. Jopa leveässä pannassa yksikin nykäisy saattaa aiheuttaa koiralle pysyviä vaurioita. Voit lukea täältä lisää aiheesta. Valjaat jakavat paineen tasaisemmin koiran vartaloon. Kaikkein parhaiten paino jakautuu Y-mallisissa valjaissa, jotka ovat usein mukavammat koiralle kuin T-valjaat.
Toisin kuin usein uskotaan, koira ei (yleensä) vedä enemmän valjaiden kanssa. Päinvastoin, vetäminen saattaa usein jopa vähentyä. Koiran hallinta ei myöskään välttämättä vaikeudu valjaiden kanssa. Valjaita, joissa on kiinnityskohta sekä edessä että takana, voidaan käyttää koiran parempaan hallitsemiseen monitoimitalutinta käyttäessä. Koiraan saadaan tällöin hätätapauksesssa parempi kontrolli, ja se voidaan lempeästi kääntää ympäri.
Koira on totutettava lempeästi ja rauhallisesti valjaiden pukemiseen, sillä se saattaa olla osalle koirista pelottava kokemus. Kannattaa opettaa koira itse työntämään pää valjaiden läpi namin avulla ja palkita sitä runsaasti valjaita pukiessa. Tässä videossa on näytetty hienosti, miten tämä tehdään.
Koirille, jotka onnistuvat pääsemään irti valjaista kuin valjaista, saattavat toimia valjaat, joissa on niin sanottu jarrupala. Tämä kiinnittyy taaemmas koiran vartaloon, jolloin koiran on miltei mahdotonta päästä valjaista irti.
Erilaiset vedonestovaljaat, jotka kiristyvät edestä tai kainaloiden alta, toimivat siksi, että ne aiheuttavat koiralle kipua sen vetäessä. Monissa tapauksissa koira myös tottuu kipuun ja jatkaa taas vetämistä jonkin ajan päästä. Mikään väline ei yleensä yksinään opeta koiraa olemaan vetämättä. Paljon tehokkaampi ja koiraystävällisempi keino lopettaa vetäminen on kouluttaa koira positiivisen vahvistamisen kautta.
Kuonopanta
Koiralle, joka on voimakas ja suuri, voi kuonopanta olla ainoa keino hallita koiraa turvallisesti kävelyillä. Kuonopantaa ei kuitenkaan tulisi käyttää pelkästään vetämisen vähentämiseen, vaan ainoastaan turvavälineenä. Sen tarkoituksena ei pitäisi olla koiran rankaiseminen, vaan sen kääntäminen lempeästi toiseen suuntaan.
Kuonopantaa käyttäisin ainoastaan, jos se on aivan välttämätöntä turvallisuussyistä. Kannattaa aluksi kokeilla muita vaihtoehtoja, kuten valjaiden tuplakiinnitystä.
Kuonopantaa on helppo käyttää väärin. Jos koira vetää tai nykäisee kuonopannan kanssa, seurauksena on voimakas kipu ja mahdollinen niskan vaurioituminen. Tästä syystä kuonopannan kanssa tulisi aina käyttää monitoimitalutinta, jonka toinen pää on kiinnitetty valjaisiin tai pantaan. Koiran vetäessä annetaan painon mennä valjaisiin/pantaan, ei kuonopantaan, ja kuonopantaa käytetään vasta tämän jälkeen koiran pään kääntämiseen hellävaraisesti. Tämä on myös turvallisuussyistä tärkeää, sillä koira saattaa päästä irti pelkästä kuonopannasta.
Kuonopantaa ei pitäisi laittaa koiran päälle ennen kuin sille on opetettu, että se on positiivinen asia. Muuten koira kokee sen hyvin todennäköisesti pelottavana, ikävänä ja epämukavana asiana. Totuta koira kuonopannan käyttöön hitaasti ja hyvää käytöstä vahvistaen, samalla tavalla kuin kuonokoppaan totuteltaessa. Täältä löytyy hyvä video kuonopantaan totuttelusta sheippaamalla.
Ilman minkäänlaista rajoitusta kiristyvät kuonopannat saattavat aiheuttaa koiralle kipua ja ahdistusta. Jokaisen kuonopannan kohdalla on mietittävä, miten se toimii. Onko sen tarkoitus aiheuttaa koiralle kivun tai epämukavuuden tunne, vai yksinkertaisesti kontrolloida koiraa? Kaikkein paras vaihtoehto on kuonopanta, joka ei kiristy lainkaan koiran kuonon ympärille, vaan sitä käytetään ainoastaan koiran ohjaamiseen.
Keltaiset nauhat, hihnat ja liivit
Voi olla hyvä käyttää selkeää merkkiä koiran kanssa, joka erinäisistä syistä saattaa tarvita lisää tilaa, ja jonka kanssa on vältettävä ihmisten tai koirien tervehtimistä. Keltaisen nauhan tarkoituksena on viestiä muille, että koira tarvitsee lisää tilaa. Moni ei kuitenkaan tätä vielä tiedä, joten varmuuden vuoksi kannattaa käyttää mahdollisimman selkeitä keinoja. On olemassa hihnoja, hihnakiinnikkeitä, pantoja, valjaita, huiveja ja liivejä, joihin voi saada haluamansa tekstin. Voi myös kokeilla itse käyttää liiviä tai paitaa, jossa lukee edessä ja takana koiran tilan tarpeesta. Tehokkain keino on mahdollisimman suuri ja lyhyt teksti kirkkaankeltaisella taustalla, eli esimerkiksi liivi voi olla tästä syystä hyvä vaihtoehto. Lue täältä lisää keltaisesta nauhasta.
Juoksuvyö tai ”hands free” talutusvyö
Koiran kanssa juoksemisen lisäksi vyötärölle kiinnitettävä talutin voi olla sekä turvallisuus- että käytännön syistä hyödyllinen. Kädet vapautuvat muuhun, eikä koira pääse vapaaksi vaikka käsi irtoaisikin vahingossa remmistä. Vaarana on tietysti omistajan kaatuminen, jos vahva koira nykäisee yllättäen.
Kuonokoppa

Kuonokopalla on turhaan negatiivinen maine. Oikein käytettynä se ei ole julma väline, eikä merkki koulutuksen puutteesta. Se voi olla välttämätön turvallisuusväline koiralle, joka saattaisi muuten purra. Se voi olla myös tarpeen, jos koira esimerkiksi syö kävelyllä asioita, jotka saattavat olla sille vaaraksi. Kuonokopan käyttäminen voi myös tuoda mielenrauhan omistajalle, sillä koira ei pääse satuttamaan ketään. Omistajan rauhoittuminen myös tarttuu koiraan, joten molemmat hyötyvät. Kuonokoppa toimii myös usein tehokkaana karkottimena; muut ihmiset kaartavat kaukaa ja kutsuvat koiransa pois, mikä saattaa pelokkaalle tai reaktiiviselle koiralle olla erittäin hyvä asia.
Kuonokoppaa ei tulisi käyttää sen sijaan, että koiraa kouluttaisi, vaan turvakeinona sillä välin, kun koiraa koulutetaan. Kuonokoppaa ei myöskään pitäisi käyttää tilanteissa, joissa koiran tietää stressaantuvan tai reagoivan ikävästi; sen ei saa olla keino asettaa koira sille liian vaikeisiin tilanteisiin.
On tärkeää käyttää oikeanlaista kuonokoppaa. Kankainen koppa sopii ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön, eikä se välttämättä estä koiraa kokonaan puremasta. Koska tällainen kuonokoppa sulkee koiran suun, se ei pysty läähättämään, mikä voi olla vaarallista. Kävelyille sopii paremmin muovinen tai metallinen koppa, jossa on tarpeeksi tilaa läähättämiselle. Tällaisen kuonokopan kanssa koiralle voi myös antaa samalla nameja. Kuonokoppaa ei pidä koskaan jättää koiran päälle sen ollessa yksin.
Kuonokoppaa ei tulisi vain heittää koiran päälle, muuten koira todennäköisesti oppii pelkäämään sitä. Totuttelu kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja opettaa koira itse työntämään kuononsa koppaan. Tässä kirjoituksessa kerron tarkemmin, kuinka kuonokopasta voi luoda koiralle positiivisen asian.
Heijastimet ja valot
Tähän vuodenaikaan on tietysti tärkeää, että sekä omistaja että koira näkyvät hyvin. Koskaan ei voi olla liikaa heijastimia ja valoja. Valot ovat tehokkaampia kuin heijastimet, joten niihin kannattaa panostaa. Valjaita, pantoja ja taluttimia löytyy myös heijastinnauhalla varustettuna.
Lisää luettavaa (koska tämä kirjoitus ei varmasti ollut tarpeeksi pitkä 😀 )
Turvalliset ulkoiluvälineet – Masseter
Kiinnostaako koirien käyttäytyminen ja koulutus?
Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂
2 vastausta artikkeliin “Miten valita koiralähtöiset ja lempeät ulkoiluvälineet”