”Se toimii, se on siis hyvä koulutusmenetelmä!”

Summer 16 520

Kuvittele, että koirien käyttäytymisen ja kouluttamisen ammattilainen neuvoo sinulle, ettei kuristavaa ketjupantaa kannata käyttää koirasi hihnassa vetämisen kitkemiseen.

Myöhemmin juttelet kuitenkin naapurin Erkin kanssa, joka kertoo, että hän käytti ketjupantaa oman koiransa kouluttamiseen, ja nyt se kävelee hihnassa kuin unelma! Selvästi se henkilö, joka on vuosikausia opiskellut koirien käyttäytymistä ja työskennellyt koirien parissa on väärässä. Ketjupantahan vaikuttaisi olevan loistava koulutusväline, sehän toimii!

Pelkkä ”toimivuus” ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri koulutusmenetelmän tai -välineen valitsemiseen.

Tai ainakaan sen ei pitäisi olla.

Jos ainoa kriteeri on se, että menetelmä toimii, ajaudutaan helposti haitallisille, epäeettisille ja jopa vaarallisille alueille. Jos millään muulla ei olisi väliä kuin sillä, että koira lopettaa ei-toivotun asian tekemisen, olisivat sähköpannat, piikkipannat ja koiran hakkaaminen täysin hyväksyttäviä keinoja. Kun rankaisu on tarpeeksi kova, koira saattaa tosiaan lopettaa sen asian tekemisen, mistä sitä rankaistiin – mutta millä hinnalla?

On runsaasti muitakin tekijöitä, jotka on tärkeää pitää mielessä koiraa kouluttaessa; eettisyys, koiran hyvinvointi, koiran ja omistajan välinen suhde, turvallisuus ja menetelmän vaikutus koiran käyttäytymiseen pitkällä aikavälillä. Se, että menetelmä toimii, on vain yksi kriteeri muiden joukossa.

Kuvittele, että autosi kojelautaan ilmestyy yhtäkkiä huolestuttava varoitusvalo. Et halua maksaa auton korjaamoon viemisestä, joten pyydät naapuriasi Erkkiä apuun. Erkki ei itse asiassa tiedä autoista juuri mitään, mutta hänen itsevarmuutensa vakuuttaa sinut täysin. Erkki puuhailee auton parissa jonkin aikaa, ja lopulta varoitusvalo sammuu. Ongelma korjattu!

Mutta tiedätkö, mitä Erkki teki korjatakseen ongelman? Mitä jos hänen toimillaan ei itse asiassa ollut minkäänlaista vaikutusta mihinkään ja oli vain sattumaa, että merkkivalo sammui juuri sillä hetkellä? Entä jos hän yksinkertaisesti kytki varoitusvalon pois päältä, korjaamatta kuitenkaan varsinaista vikaa? Entä jos ongelma on korjattu, mutta nyt jarrut eivät enää toimi? Entä jos Erkin toimien seurauksena auton räjähtämisriski on kasvanut huomattavasti, vaikka varsinainen ongelma on ratkaistu? Entä jos ongelma on ratkaistu lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä se on vain pahentunut?

Vaikka jokin koulutusmenetelmä toimisi, se ei tarkoita, että se olisi välttämättä paras mahdollinen menetelmä. Siihen saattaa kuulua ikäviä sivuvaikutuksia ja riskejä, tai ongelma on ehkä ratkaistu pinnallisesti tai lyhyellä aikavälillä, mutta ei pysyvästi. Väärän koulutusmenetelmän käyttäminen voi heikentää koiran hyvinvointia ja koiran ja omistajan välistä suhdetta huomattavasti, se saattaa olla riskaabelia ja jopa vaarallista, ja ongelma saattaa palata myöhemmin takaisin entistä pahempana.

Kannattaa aina koulutusvälinettä tai -menetelmää valitessa miettiä, miksi se toimii. Kun koiran käyttäytyminen vähenee, siihen on aina jokin syy. Hyvin usein tämä syy on se, että koira kokee menetelmän epämiellyttävänä ja rankaisevana. Oppimisteorian mukaan rankaisemista on mikä tahansa toimi, joka suoraan vähentää koiran käyttäytymistä.

Aina ei ole helppo päätellä, mitkä menetelmät ovat hyviä ja mitkä eivät. On runsaasti harmaalle alueelle jääviä menetelmiä. Kaikilla on omat mielipiteensä siitä, mihin kohtaa raja vedetään. Valinta on siis sinun, mutta pidä huoli siitä, että sinulla on kaikki faktat tiedossa. Pohdi ainakin näitä asioita:

  • Millaisen tunnetilan tämä keino aiheuttaa koirassani?
  • Voiko tämä aiheuttaa kipua, pelkoa, ahdistusta tai stressiä, edes lievässä muodossa?
  • Miksi tämä menetelmä toimii ja miten?
  • Millainen vaikutus tällä on koiran hyvinvointiin?
  • Mitä tapahtuu, jos sen käyttö menee pieleen?
  • Miten koira suhtautuu sinuun tämän seurauksena? Miten tämä vaikuttaa teidän väliseen suhteeseen? Lisääkö se koiran luottamusta sinuun vai ei?
  • Miten koiran suhtautuminen maailmaan yleisesti muuttuu? Kokeeko koira tämän seurauksena maailman positiivisena vai ikävänä paikkana?
  • Onko olemassa jokin toinen, lempeämpi keino vaikuttaa koiran käytökseen?
  • Miltä koiran elekieli näyttää tätä käytettäessä? Iloiselta, masentuneelta, ahdistuneelta, pelokkaalta? Ainoa, joka voi aidosti päättää menetelmän vaikutuksen on koira itse.
  • Haluaisitko, että joku käyttäisi tällaista menetelmää sinuun?
  • Pureutuuko tämä menetelmä koiran käytöksen syihin, vai puuttuuko se ainoastaan näkyvään käytökseen? (On tärkeää, että puututaan suoraan taustalla olevaan syyhyn, eikä vain oireisiin.)

Lisälukemista:

Use of physical punishment in training – why it works and the harm it can do

Masseter: Saako koiraa rangaista?

Animalia: Kurittaminen ei ole ratkaisu eläimen käytösongelmiin

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: