
Tuhoaako koira esineitä, vetääkö se hihnassa tai rähiseekö se muille koirille? Tai eikö se yksinkertaisesti kuuntele tai tottele? On turhauttavaa ja joskus jopa elämää rajoittavaa, kun koira käyttäytyy ei-toivotulla tavalla. Saattaa kuitenkin olla lohduttavaa tietää, ettet ole yksin. Yksikään koira ei ole täydellinen, ja voit olla varma, että moni muu painii aivan samojen ongelmien kanssa. Yleensä asialle voi myös tehdä hyvinkin paljon, jotta koiran käyttäytyminen muuttuisi toivottuun suuntaan. Oleellista on oppia ymmärtämään koiraa, selvittää taustalla olevat syyt ja opettaa koiralle asiallinen ja hyväksyttävä tapa toimia.
Sulje ensimmäiseksi pois terveydelliset syyt
Yllättävän monen käyttäytymisongelman taustalla on kipu tai terveysongelma, vaikka koira vaikuttaisikin ulospäin täysin terveeltä. Koira on erittäin taitava piilottamaan kipunsa, ja joskus käyttäytymisen muutos on ainoa oire taustalla olevasta terveysongelmasta. Eläinlääkärin tarkistuksen avulla voidaan poissulkea esimerkiksi kivun mahdollinen vaikutus koiran käyttäytymiseen, ja parhaassa tapauksessa ongelmakäytös katoaa kivun hoitamisen myötä.
Ota avuksi ammattilainen
Ammattitaitoisen kouluttajan tai käytösneuvojan avun pyytämistä ei kannata epäröidä. Vaikka olisit kuinka hyvä kouluttamaan koiraasi, monesti ulkopuolisen näkökulma ja osaavan ihmisen vinkit ovat äärimäisen arvokas apu. Kannattaa kuitenkin valita kouluttaja huolella. Ei kannata tyytyä heti ensimmäiseen vaihtoehtoon, vaan suhtautua terveen kriittisesti kaikkeen, mitä kouluttaja sanoo. Kuka tahansa saa kutsua itseään koirankouluttajaksi, joten kannattaa varmistaa, että kouluttaja on aidosti pätevä. Kannattaa selvittää mahdollisimman paljon taustoja ja kysellä runsaasti kysymyksiä. Saat vapaasti sanoa ei missä tahansa vaiheessa, jos kouluttajan käyttämät koulutusmenetelmät epäilyttävät.
Pidä huoli koiran käyttäytymistarpeiden täyttymisestä
Joskus ei-toivottu käyttäytyminen lisääntyy, jos koiralla ei ole riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Jokaisella koiralla on jossakin määrin tarve haistella, ratkaista ongelmia, oppia uutta, tutkia ympäristöä vapaana tai pitkässä liinassa, leikkiä, järsiä, ja tietysti liikkua riittävästi. Mieti, mikä on juuri sinun koirallesi tärkeää ja kokeile, millainen vaikutus eri aktiviteettien lisäämisellä tai vähentämisellä on. Kokeile virikkeitä, aktivointileluja, piilota koiralle herkkuja, opeta sille uusia temppuja tai aloita sen kanssa uusi harrastus. On myös hyvä muistaa antaa koiran levätä ja nukkua riittävästi.
Vähennä stressiä
Joskus koiran käyttäytymisen taustalla on stressi, vaikka se olisikin vain lievää tai ajoittaista. Stressiä aiheuttavat niin huolestuttavat kuin innostavatkin tilanteet. Jos koiran päivä täyttyy kiihdyttävistä aktiviteeteista, kuten pallon jahtaamisesta tai pihalla haukkumisesta, sen stressitaso saattaa olla jatkuvasti koholla. Stressiä voi myös aiheuttaa turhautuminen, jos koira ei esimerkiksi saa jotakin haluamaansa tai se ei ymmärrä, mitä omistaja toivoo sen tekevän. Jos koira kokee runsaasti stressiä aiheuttavia tilanteita pitkin päivää, sen stressitaso jatkaa nousuaan, mikä saattaa johtaa ongelmakäyttäytymisen lisääntymiseen. Mieti, miten voit vähentää koiran kokemaa stressiä, jolloin ei-toivottu käyttäytyminen saattaa hyvinkin vähentyä ja lieventyä.
Mikä on käytöksen syynä?
On tärkeää selvittää, mikä on käyttäytymisen taustalla, jotta voidaan vaikuttaa ongelman ytimeen pelkkien oireiden sijaan. Koira ei koskaan käyttäydy huonosti tahallaan, vaan taustalla on aina jokin syy. Koira toimii sen mukaan, mikä on milloinkin sille kannattavaa.
Mieti, mikä koiraa motivoi; mitä se yrittää käytöksellään saavuttaa. Onko se ehkä joskus aikaisemmin saanut palkan käytöksestään tavalla tai toisella? Esimerkiksi koira, joka vie keittiön pöydältä ruokaa, on todennäköisesti palkinnut itse itseään niinä kertoina, kun pöydälle on unohtunut jotakin herkullista. Vai yrittääkö koira käytöksellään sen sijaan vältellä jotakin? Haukkuuko se vastaantuleville koirille siksi, että se on innoissaan ja haluaa tutustua vai siksi, että se on peloissaan ja haluaa karkottaa ne pois? Koiran elekielen oppimisesta on suuri apu taustalla olevan tunnetilan selvittämiseen.
Usein syynä koiran käyttäytymiselle on yksinkertaisesti se, ettei se ymmärrä, mitä siltä vaaditaan. Oletamme usein koiran tietävän, miten sen kuuluu käyttäytyä, mutta koira ymmärtää itse asiassa yllättävän vähän meidän säännöistämme ja käskyistämme. Syynä huonolle käyttäytymiselle on harvoin se, että koira olisi tahallaan tottelematon.
Palkitse, älä rankaise
On ehkä houkuttelevaa rangaista koiraa sen huonosta käytöksestä. Useat tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että rankaiseminen ei ole lainkaan yhtä tehokasta, turvallista tai koiraystävällistä kuin palkitsemiseen perustuvat menetelmät. Riskit ovat suurempia rankaisujen mennessä pieleen, koiran stressi ja ahdistus lisääntyy, suhde omistajaan huononee, aggressiivinen käytös lisääntyy, ja koira saattaa muodostaa voimakkaita pelkoja kohteisiin, jotka olivat rankaisuhetkellä läsnä. Rankaisemalla koiran saa ehkä lopettamaan käytöksensä hetkellisesti, mutta pidemmällä aikavälillä se ei ole tehokasta. Palkitsemalla saadaan pitkäkestoisempia ja luotettavampia tuloksia aikaan, koiran hyvinvointi paranee ja suhde omistajan ja koiran välillä vahvistuu.
Sen sijaan, että odottaisit koiran toimivan väärin, jotta sitä voisi rangaista, keskity mieluummin siihen, mitä haluaisit koiran mieluummin tekevän. Huomaa ne hetket, kun koira käyttäytyy hyvin, ja palkitse sitä. Sen sijaan, että keskittyisit esimerkiksi hihnassa vetämisen lopettamiseen, mieti, miten vierelläsi kävelemisen voisi tehdä koiralle mahdollisimman kannattavaksi. Jos taas koiralla on tapana rynnätä hyppimään vieraita vasten, sen voi opettaa odottamaan omalla paikallaan tai kantamaan lempileluaan sen sijaan.
Aina on hyvä puuttua käyttäytymisen syihin sen sijaan, että keskittyisi pelkästään lopettamaan ei-toivotun käytöksen. Jos taustalla on esimerkiksi pelko, koiralle on opetettava, ettei sillä ole mitään syytä pelätä. Tällöin on tärkeää välttää koiran asettamista sen pelkäämiin tilanteisiin ja lieventää kohteen uhkaavuutta jollakin tapaa. Pelottava kohde voi esimerkiksi olla niin kaukana, että koira ei huolestu. Lisäksi koiralle voidaan opettaa, että pelottavan asian näkeminen (tai kuuleminen) johtaa aina johonkin hyvään, esimerkiksi makupalojen saantiin. Jos taas käyttäytymisen syynä on turhautuminen, koiralle on opetettava pikkuhiljaa itsehillintää ja kohteista luopumista positiivisesti vahvistamalla. Jos syynä on se, ettei koira ymmärrä mitä siltä halutaan, sille on opetettava toivottu käytös alusta alkaen.
Ennakoi ja ehkäise
Tärkeää on myös liian vaikeiden tilanteiden ehkäiseminen ja ennakoiminen. Mitä useammin koira pääsee harjoittamaan ei-toivottua käytöstään, sitä vahvemmaksi se muuttuu. On siis väliaikaisesti vältettävä niitä tilanteita, jotka ovat koiralle liian vaikeita, kunnes se oppii uuden käyttäytymismallin. Esimerkiksi kielletyt esineet, joita koira järsii mielellään, voidaan laittaa piiloon tai verhot voidaan sulkea, jos koira haukkuu kodin ohi kulkeville koirille.
Oppimalla tuntemaan tilanteet, eleet ja käyttäytymismallit, jotka edeltävät ei-toivottua käytöstä, voit tarjota koiralle muuta tekemistä jo ennen kuin huono käytös ilmenee. Voit esimerkiksi pyytää koiraa tekemään sen hyvin osaaman tempun tai käskyn, antaa sille lelun retuutettavaksi, heittää nameja maahan etsittäväksi tai tarjota sille aktivointilelun.
Oleellista ei siis ole niinkään se, mitä tehdään sillä hetkellä, kun koira toimii väärin, vaan se, mitä tehdään kaikkina muina aikoina, ettei huonoa käytöstä pääsisi edes syntymään. Jos koira kuitenkin pääsee toimimaan ei-toivotulla tavalla, tähän on oltava myös jonkinlainen toimintasuunnitelma. Koiralta voi esimerkiksi pyytää sen osaamaa käskyä, kuten istumista, omaan petiin menemistä, katsekontaktin tarjoamista tai luoksetuloa. Näin koira saa selkeän tehtävän, joka sen on helpompi käsittää kuin vaatimus ’ei minkään’ tekemisestä.
Jos koira käyttäytyy huonosti siksi, että tilanne on sille liian vaikea, sitä voidaan helpottaa jollakin tavoin tai koira voidaan viedä kokonaan pois tilanteesta. Joskus koiraa voidaan harhauttaa lelulla tai herkulla tai sille voidaan tarjota jotakin muuta, mihin keskittyä tai purkaa energiaa.
Tee onnistumisesta koiralle helppoa
Aina, kun koiralle opetetaan uusi tapa toimia, tuntea tai ajatella, on tärkeää luoda olosuhteet sellaisiksi, että koiran onnistuminen olisi mahdollisimman todennäköistä. Tee tilanteesta koiralle niin helppo kuin mahdollista. Niin helppo, että sen harjoitteleminen tuntuu melkeinpä järjettömältä. Edistymistä tapahtuu sitä nopeammin, mitä enemmän koira saa onnistuneita kokemuksia tilanteesta. Jos koira epäonnistuu, tilanne oli ehkä sille liian vaikea, ja tällöin on mentävä askel tai pari taaksepäin ja helpotettava tehtävää. On myös pidettävä huoli siitä, että tottelemisesta saatu palkka on koiralle palkitsevampi kuin mikään muu ympäristössä sillä hetkellä oleva asia.
Koiran käyttäytymisen muuttamiseen menee aina jonkin verran aikaa ja vaivannäköä. Kun edetään koiran tahtiin, koiraa kuunnellen ja ymmärtäen, kova työ kuitenkin palkitaan lopulta, ja arki ja yhteiselo koiran kanssa helpottuu.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Kasvattaja-lehdessä.
Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?
Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂
One thought on “Mitä tehdä, kun koira käyttäytyy huonosti?”