Helppo harjoitus itsenäisyyden, itsehillinnän ja rauhoittumisen opetteluun

Summer 16 653

Yksi parhaista asioista koiran omistamisessa on se, kuinka vahvan kiintymyssuhteen muodostamme niiden kanssa; rakastamme koiriamme ja ne rakastavat meitä.

Joskus tällä kiintymyksellä voi kuitenkin olla huonot puolensa.

Koska omistaja on tärkein asia koiran elämässä, osa koirista ei osaa olla yksin. Ne saattavat seurata omistajaa huoneesta toiseen ja ahdistua tai turhautua omistajan lähtiessä.

Joillekin koirille taas omistajan huomio on äärimmäisen tärkeää, ja ne ovat saattaneet muodostaa ei-niin-miellyttäviä tapoja vaatia tätä huomiota. Ne saattavat itkeä, raapia omistajan käsivartta tai tehdä asioita, jotka eivät ole sallittuja, saadakseen omistajassa aikaan jonkinlaisen reaktion.

Tällaisiin ongelmiin voi olla avuksi huomioimattomuus-signaalin opettaminen.

Yksinkertaisimmillaan selitettynä koira oppii, että huomioimattomuus-signaalin läsnäollessa omistajalta ei saa huomiota, vaan sen on keksittävä jotakin muuta puuhaa. Koira oppii, että se ei aina saa mitä haluaa ja että se pärjää kyllä itsekseenkin. Se oppii hillitsemään itseään ja olemaan rauhallisempi tilanteissa, joissa omistaja ei voi antaa sille täyttä huomiotaan. Harjoituksesta voi siis olla hyötyä jokaiselle koiralle, joka turhautuu helposti ja jonka olisi hyvä oppia parempaa itsehillintää.

En ikinä suosittelisi koiran jatkuvaa huomioimattomuutta tai sitä, että koira ei saisi koskaan tehdä aloitetta esimerkiksi leikkiin tai silittelyhetkeen. Täällä on hyvä kirjoitus siitä, miksi täysi huomioimattomuus on huono idea.

Huomioimattomuus-signaalia käytettäessä koiraa saa huomioida harjoitusten ulkopuolella aivan vapaasti, jolloin sekä omistaja että koira saavat jatkaa vahvan suhteensa nauttimisesta. Tarkoituksena on myös pitää harjoitukset aina positiivisina, jolloin koiralle ei aiheudu turhaa stressiä.

Harjoitus on hyvä ensimmäinen askel yksinolon opetteluun, sillä koira oppii olemaan ”yksin” omistajan läsnäollessa. Koira myös oppii selkeät säännöt ja pystyy ennakoimaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kyky ennakoida tapahtumia on tärkeää koiran hyvinvoinnin kannalta. Harjoituksen avulla omistaja myös muistaa helpommin olla välillä huomioimatta koiraa, jolloin koira oppii myös olemaan itsekseen. On niin helppoa ohimennen ja huomaamattaan rapsuttaa koiraa, joka tulee viereen tökkimään kuonollaan (myönnän itse syyllistyväni tähän). Tässä ei itsessään ole mitään pahaa, mutta jos koira saa joka kerta huomiota sitä halutessaan, se ei todennäköisesti pärjää tilanteessa, jossa huomiota ei tulekaan.

Harjoituksen tarkoituksena ei ole stressata, ahdistaa, turhauttaa tai masentaa koiraa, vaan se on tehtävä pienin askelin niin, että koira on joka askeleella rento ja tyytyväinen. Jos koira turhautuu tai ahdistuu, harjoitusaika on todennäköisesti liian pitkä, jolloin on palattava askel taaksepäin.

Huomioimattomuus-signaali (No attention signal)

 1. Valitse signaaliksi esine, joka on näkyvillä vain harjoituksen aikana, ja jonka koira pystyy selvästi näkemään. Voit esimerkiksi asettaa tietyn kulhon näkyvälle paikalle pöydälle tai ripustaa seinälle naamarin tai taulun.
 2. Tarjoa koiralle aina jotakin vaihtoehtoista tekemistä, riippuen koirasi mieltymyksistä. Esimerkiksi puruluu, lempilelu tai ruoalla täytetty Kong-lelu ovat hyviä vaihtoehtoja.
 3. Kun signaali on esillä, älä kiinnitä koiraan mitään huomiota. Jopa katsekontakti, kieltäminen, koiralle puhuminen tai sylistä pois työntäminen voivat koiran silmissä olla huomiota. Keskity tekemään jotain muuta; lue esimerkiksi kirjaa tai katso tv:tä.
 4. Aloita harjoitus vain parista minuutista ja pidennä aikaa joka harjoituskerralla vähän kerrallaan. Jos koira näyttää merkkejä stressaantumisesta, harjoittele seuraavalla kerralla lyhyemmän aikaa. Pahimmissa tapauksissa harjoituksen voi joutua aloittamaan vain parista sekunnista.
 5. Ota signaali pois esiltä ja tarjoa koiralle taas täysi huomiosi.

Koirat oppivat signaalin merkityksen yllättävän nopeasti, ja menevät nukkumaan tai puuhailemaan omiaan heti signaalin nähdessään.

Kun koira ymmärtää, että se voi olla samassa huoneessa omistajan kanssa, mutta kuitenkin itsenäisesti, voidaan myös edetä todellisen yksinolon harjoitteluun. Tällöin omistaja lähtee hetkeksi toiseen huoneeseen signaalin esillä ollessa. Yksinoloaikaa pidennetään jälleen vähän kerrallaan. Signaali alkaa toimia koiralle merkkinä, että se pärjää kyllä, vaikka tuleekin olemaan jonkin aikaa yksin.

On tärkeää pitää aina huoli siitä, että koiran kaikki tarpeet on täytetty. Joskus häiriökäyttäytyminen voi johtua siitä, että koira ei saa tarpeeksi sallittua tekemistä, jolloin esimerkiksi liikunnan tai aktivoinnin lisääminen voi auttaa ongelmaan. Lue täältä vinkkejä tylsyyden poistamiseen.

Huom! Jos koirallasi on vakavia ongelmia yksinolon suhteen, suosittelen ottamaan yhteyttä kouluttajaan tai käyttäytymisneuvojaan; näin käyttäytymisen todellinen syy ja siten myös hoitokeino voidaan selvittää. Tämä on vain yksi harjoitus useasta, eikä välttämättä toimi kaikissa yksinolo-ongelmissa.

 • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen ja koulutus?

  Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

4 vastausta artikkeliin “Helppo harjoitus itsenäisyyden, itsehillinnän ja rauhoittumisen opetteluun

 1. ”Jopa katsekontakti, kieltäminen, koiralle puhuminen tai sylistä pois työntäminen voivat koiran silmissä olla huomiota.” Eikö ole mennyt jo pieleen, jos joutuu näihin vaiheisiin? Mitä jos signaali on esillä ja koiralla on esimerkiksi hätä ulos? Mielestäni parempi on kuunnella koiraa ja ilmoittaa esim ”loppu” / ”ei nyt” -signaali tällöin. Mutta ehkä en ihan tätä ymmärtänyt. Itse palkitsen, kun koirani on rauhassa omissa oloissaan.

  Tykkää

  1. Totta, jos koira rupeaa kovasti syliin tunkemaan tai häiriköimään niin harjoitus on todennäköisesti liian pitkä ja vaikea koiralle. Yritin enemmänkin selkeyttää, mitä huomioimattomuus tarkalleen on, koska moni ei ymmärrä mikä kaikki on huomiota koiralle. Jos koira tulee vaikkapa kerran omistajan viereen harjoituksen aikana, en sanoisi että se on mennyt pieleen, mutta jos omistaja tässä vaiheessa työntää koiran pois tai puhuu sille, on harjoitus mennyt pieleen.
   Jos tulee jonkinlainen hätätapaus niin signaalin voi ottaa pois ja päästää koiran ulos. Parempi olisi tietysti varmistaa ennen harjoitusta että koira on päässyt tarpeilleen, sitten ei tarvitse murehtia.
   Tämä on tietysti vain yhdenlainen harjoitus, samaan päämäärään pääsee muillakin tavoilla. Se, että palkitset koiraa kun se on rauhallisena omissa oloissaan on loistava keino opettaa koiralle, että rauhallisuus ja itsenäisyys kannattaa. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: