Tiedätkö, mitä koirasi yrittää sinulle kertoa?

Koirat ovat uskomattoman taitavia lukemaan meitä ihmisiä. Ne tietävät, milloin olemme iloisia, ne lohduttavat meitä ollessamme surullisia, ne aistivat, milloin meillä on ollut stressaava päivä, ja ne huomaavat, kun olemme niille vihaisia. Mutta kuinka hyvin osaamme itse lukea koiriamme? Monesti tulkitsemme koirien eleitä ja käytöstä ihmisen näkökulmasta. Koirien käyttäytyminen ei kuitenkaan aina ole sitä, mitä ensisilmäyksellä luulisi, ja osalla koiran eleistä saattaa itse asiassa olla täysin päinvastainen merkitys kuin kuvittelemme. Koiraa lukiessa kannattaa siis olla mahdollisimman objektiivinen, eikä hypätä heti ensimmäiseen johtopäätökseen koiran sisäisestä maailmasta. Tässä muutamia eleitä ja käyttäytymismalleja, jotka eivät välttämättä merkitse sitä, mitä luulemme:

Pään kääntäminen poispäin

Irlanti 18 513

Oletko ikinä huomannut koirasi kääntävän päänsä sivuun, jos olet esimerkiksi ollut sille vihainen? Ihmisen näkökulmasta tämä saattaa vaikuttaa siltä, kuin koira välttelisi toruja, häpeäisi tai teeskentelisi, ettei edes kuule sinua. Koirien kielellä pään kääntäminen kuitenkin tarkoittaa, että koira yrittää lepytellä omistajaa tai rauhoitella tilannetta – se on todennäköisesti huolissaan siitä, mitä tapahtuu. Moni koira toimii myös samoin, jos siitä otetaan valokuvia. Tämä ei johdu siitä, että koira esittelisi hyviä puoliaan tai poseeraisi kameralle, vaan se on todennäköisemmin hämillään siitä, miksi sitä tuijotetaan ja osoitellaan kummallisella välineellä. Päätään kääntämällä koira saattaa pyytää lisää tilaa itselleen tai osoittaa haluavansa välttää konfliktin syntymisen.

Selällään makaaminen ja vatsan paljastaminen

Jessicaaa 038

Monen ihmisen reaktio suloisesti selällään makaavaan koiraan on mennä rapsuttamaan sen vatsaa – koirahan suorastaan pyytää sitä! Joskus tämä pitääkin paikkansa, ja koira saattaa tosiaan olla rento ja luottavainen tai leikkisällä tuulella. Joissakin tapauksissa maharapsutus on kuitenkin viimeinen asia, mitä koira tässä tilanteessa haluaa. Koira saattaa kierähtää selälleen, jos sitä pelottaa, ahdistaa tai huolestuttaa jokin tilanne. Se yrittää ehkä rauhoittaa tilannetta, osoittaa ystävälliset aikeensa tai viestiä, että se toivoisi saavansa lisää tilaa ja omaa rauhaa. Koiran elekieli eroaa tällöin rennosti ja iloisesti selällään makaavan koiran elekielestä. Koira, joka paljastaa vatsansa siksi, että se on huolissaan tai peloissaan, näyttää yleensä muitakin merkkejä pelosta tai stressistä. Koira makaa ehkä paikoillaan hyvin jännittyneenä ja jähmettyneenä, se saattaa vetää korvat taakse ja hännän koipien väliin, lipoa huuliaan, kääntää päänsä sivuun tai painaa etutassunsa tiukasti vartaloa vasten. Sen silmät saattavat olla levällään tai se saattaa siristellä tai räpytellä niitä.

Äärimmäisen mielistelevä tai “alistuva” käytös

Koira saattaa näyttää äärimmäisen ystävälliseltä ja iloiselta, jos se ryntää luokse koko vartalo hännän mukana heiluen, melkein maata pitkin ryömien, korvat taakse vedettyinä ja häntä matalana, äärimmäisen mielistelevästi ja lepyttelevästi elehtien. Koira saattaa jopa virtsata alleen. Joskus tällainen käyttäytyminen johtuu itse asiassa siitä, että koira on huomattavan epävarma tai jopa peloissaan. Koira yrittää koko kehonkielellään rauhoitella itseään ja tilannetta, mutta tekee sen hyvinkin liioitellusti. Koira saattaa esimerkiksi rynnätä suoraan tuntemattoman ihmisen luokse, vaikka tilanne olisi sen mielestä pelottava tai ahdistava. Ihmiset tietysti reagoivat tähän yleensä silittämällä koiraa, minkä koira saattaa kokea entistäkin ahdistavampana. Koira ei välttämättä edes itse ymmärrä, että se voi poistua tilanteesta halutessaan, ja osoittaa sen sijaan koko kehonkielellään, että se haluaisi mieluummin olla rauhassa. Aina ei ole helppo erottaa, onko koira iloinen ja ystävällinen vai huolissaan, joten kannattaa kiinnittää huomiota hienovaraisiin eleisiin, joita koira käyttää ollessaan epävarma tai peloissaan. Muun muassa läähättäminen, ravisteleminen, tassun nostaminen ja huulien lipominen saattavat vihjata, että koira kokee tilanteen huolestuttavana. Myös vartalon, korvien ja hännän asento kertovat paljon siitä, millaisessa mielentilassa koira on.

Haukotteleminen

Haukotteleva koira ei välttämättä ole lainkaan väsynyt. Koira saattaa haukotella, koska se ei ymmärrä, mitä siltä vaaditaan, tai koska se on turhautunut siitä, ettei se saa mitä haluaa. Se saattaa haukotella, koska se on ahdistunut tai stressaantunut, tai koska se haluaa rauhoitella toista koiraa tai ihmistä. Se saattaa osoittaa tällä tavoin ystävälliset aikeensa tai mahdollisesti pyytää saada olla rauhassa. Koira saattaa myös haukotella rauhoitellakseen itseään, jos se on esimerkiksi innostunut tai kiihtynyt jostakin tilanteesta. Haukotukset tarttuvat myös koirien ja ihmisten välillä; kokeile, mitä tapahtuu, jos haukottelet koirasi seurassa.

Nylkyttäminen

Nylkyttämiselle voi olla useita eri syitä (jos mukaan ei lasketa sitä kaikkein itsestään selvintä). Nylkyttäminen on monesti osa leikkiä, jolloin se ei välttämättä tarkoita mitään sen ihmeellisempää. Koira saattaa myös käyttää nylkyttämistä stressinpurkukeinona pelästyessään, ahdistuessaan, turhautuessaan tai innostuessaan. Se saattaa kiihdyttävässä tilanteessa aloittaa tietyn kohteen nylkyttämisen, oli se sitten koira, ihminen tai jokin esine. Tämä käytös saadaan vähenemään, kun koiran kokemaa stressiä vähennetään tai koiralle tarjotaan jokin muu keino purkaa stressiä.

Hitaasti liikkuminen

Oletko ikinä kutsunut koiraasi, ja se on vaikuttanut melkeinpä tahallaan hidastelevan tullessaan luoksesi? Koira ei yritä tahallaan ärsyttää, vaan se on saattanut ehkä havaita vihaisen tai ärtyneen äänensävysi ja yrittää rauhoitella ja lepytellä sinua. Koirien kesken tällainen käytös on kohtelias tapa osoittaa, ettei koira halua haastaa riitaa. Jos koira ei esimerkiksi ole varma tuntemattoman koiran aikeista, se saattaa lähestyä sitä hitaasti kaaressa, mahdollisesti jopa pysähtyen välillä haistelemaan maata tai arvioimaan tilannetta. Samalla tavoin minkä tahansa käskyn totteleminen saattaa hidastua, jos koira on jollakin tapaa huolissaan tilanteesta.

suomi17 330

Ravisteleminen

Kaikkein selkein syy ravistelemiselle on tietysti se, että koira yrittää kuivata itsensä, mutta joskus koira tekee näin, vaikkei se olisi ollut lähelläkään vettä. Ravisteleminen tapahtuu yleensä sellaisen tilanteen jälkeen, joka on aiheuttanut koiralle stressiä, turhaumaa, ahdistusta tai innostusta. Koira ravistelee itseään ikään kuin helpotuksesta tai rauhoittaakseen itsensä tilanteen jälkeen. Se saattaa esimerkiksi tervehtiä tuntematonta koiraa, joka tuijottaa sitä jännittyneenä, ja ravistella itseään koiran poistuttua paikalta, koska se koki tilanteen lievästi ahdistavana.

Äärimmäinen leikkisyys

Koiran innostuminen ja leikkisyys ei aina johdu pelkästään siitä, että koira olisi hyvällä tuulella. Se saattaa myös toimia näin, jos se on epävarma, huolissaan tai turhautunut. Leikkiminen voi toimia koiralle sijaistoimintona; se ei tiedä mitä muutakaan tekisi kokeakseen olonsa paremmaksi tai rauhoittaakseen tilannetta. Koira saattaa ehkä yrittää luoda ahdistavasta tilanteesta vähemmän paineistavan ja purkaa kokemaansa stressiä johonkin. Koiran käytös eroaa tällöin yleensä jollakin tapaa “normaalista” innostuksesta ja leikistä; se saattaa läähättää voimakkaasti, olla levoton, näykkiä talutushihnaa tai ihmisten käsiä, jalkoja tai vaatteita, vaellella ympäriinsä levottomasti tai näyttää muita stressin merkkejä.

Kiinnitä huomiota kokonaisuuteen

Koiran elekieltä ei voi tulkita mustavalkoisesti, eikä sen merkitys aina ole selkeä. Kuten olet varmasti huomannut, yhdellä eleellä saattaa olla monta eri merkitystä. Vaikka jokin ele saattaa johtua vaikkapa pelosta, taustalla saattaa olla aivan yhtä hyvin jokin aivan muu tunnetila. Riippuu hyvin paljon yksilöstä, tilanteesta ja kontekstista, mitä koiran käyttäytyminen milloinkin merkitsee. Kiinnitä siis huomiota kokonaisuuteen ja jokaisen eleen yhdistelmään. Mitä paremmaksi opit lukemaan koiran eleitä, sitä helpommin osaat arvioida, mikä on aidosti koiran käytöksen taustalla, ja sitä paremmin pystyt kommunikoimaan koirasi kanssa ja vahvistamaan välillänne olevaa suhdetta.

Kirjoitus on julkaistu alunperin SuKoKan Kasvattaja-lehdessä.
  • Tilaa viikoittainen vinkki!

    Kiinnostaako koirien käyttäytyminen? Tilaamalla uutiskirjeen saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka kautta opit helpottamaan yhteiseloa koirasi kanssa. Samalla saat ilmaisen minikurssin kynsien leikkaukseen totuttelusta omaehtoisesti.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.