Ole proaktiivinen, älä reaktiivinen koiranomistaja

suomi17 703

On helppoa huomata koiran huono käytös ja reagoida siihen. Paljon vaikeampaa on ehkäistä huonoa käytöstä ja huomata, kun koira käyttäytyy hyvin. Yleensä koira tavallaan unohtuu, kun se käyttäytyy hyvin; se on hiljainen ja huomaamaton, ja unohtuu jonnekin taustalle.

Koiran ongelmalliseen käyttäytymiseen yritetään usein puuttua siinä hetkessä, kun se tapahtuu. Tämä on reaktiivinen suhtautumistapa koiran käyttäytymiseen. Koiraa ehkä rangaistaan tai sen huomio kiinnitetään muualle, kun se tekee jotakin, mikä ei ole sallittua. Koira hyppii ihmisiä vasten ja sitä kielletään. Se haukkuu vastaantulevia koiria, ja sitä nykäistään hihnasta. Se varastaa pöydältä ruokaa ja se pelästytetään rangaistukseksi kovalla äänellä.

Tämä ei päde pelkästään rankaisemalla kouluttamiseen. Moni päättää kokeilla myös positiivista vahvistamista tällä tavoin. Koira haukkuu vastaantulijoita, ja sitä yritetään houkutella nameilla pois. Kun tämä ei toimi todetaan, että namien käyttäminen on turhaa, eikä positiivinen vahvistaminen ole se heidän juttunsa. Ongelma ei kuitenkaan ole positiivinen vahvistaminen, vaan reaktiivinen suhtautumistapa ongelmaan.

Proaktiivinen omistaja toimii ongelmaa ehkäisevästi niinä aikoina, kun koira ei käyttäydy huonosti. Hän huomaa koiran hyvän käytöksen ja palkitsee siitä. Omaa ja koiran elämää muutetaan kokonaisvaltaisesti siihen suuntaan, että koira varmasti onnistuu. Tilanteita, jotka aiheuttavat ei-toivottua käyttäytymistä vältellään. Koira opetetaan toimimaan halutulla tavalla ja tilanteista tehdään sille joka askeleella mahdollisimman helppoja. Sen sijaan, että odotettaisiin koiran toimivan väärin, pidetään huoli siitä, että koira toimii oikein mahdollisimman usein.

Jos proaktiivisen omistajan koira varastaa pöydiltä ruokaa, hän pitää huolen siitä, ettei pöydille jää ruokaa lojumaan. Koiran pääsy keittiöön estetään, ettei koira harjoita ei-toivottua käyttäytymistä. Koiralle opetetaan toivottu käyttäytymismalli, esimerkiksi omassa pedissä makaaminen, ja sitä palkitaan runsaasti siitä. Sille tarjotaan runsaasti mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen ja ruoan eteen työskentelemiseen, erityisesti kun pöydillä on ruokaa. Sen hyvää käytöstä ei pidetä itsestäänselvyytenä, vaan siitä palkitaan.

Proaktiivinen suhtautumistapa on huomattavasti tehokkaampi kuin reaktiivinen suhtautumistapa. Jos odotetaan, että koira toimii väärin, jotta sitä voitaisiin rangaista, koira on jo ehtinyt tehdä käytöksen, mikä saattaa olla jo itsessään palkitsevaa. Lisäksi käyttäytymismalli vahvistuu joka kerta, kun koira pääsee harjoittamaan sitä. Rankaisemalla kouluttamiseen liittyy useita riskejä ja haittoja (lue tästä lisää), ja siksi proaktiivinen suhtautumistapa positiivisesti vahvistaen on eettisempi, koiralähtöisempi ja tehokkaampi kouluttamistapa.

Miten voimme olla proaktiivisempia koiriemme kanssa? Tässä joitakin vinkkejä:

  • Opettele huomaamaan hetket, kun koirasi käyttäytyy hyvin, ja palkitse sitä mahdollisimman usein.
  • Mieti, mikä voisi olla koiran käyttäytymisen syynä. (Täältä löytyy joitakin ideoita.)
  • Pohdi, miten voisit muuttaa omaa käyttäytymistäsi tai ympäristöä niin, että onnistuminen on koiralle helpompaa.
  • Vältä tilanteita, jotka aiheuttavat koirassasi ei-toivottua käytöstä.
  • Tarjoa koiralle muuta tekemistä, jolloin se ei voi käyttäytyä huonosti.
  • Opeta koiralle käsky, jota noudattaessa se ei voi toteuttaa huonoa käytöstä.
  • Tee onnistuminen koiralle niin helpoksi, ettei se voi epäonnistua, ja vaikeuta askel kerrallaan.
  • Pidä huoli siitä, että kaikki koiran tarpeet on täytetty. Tarjoa runsaasti liikuntaa ja virikkeitä.
  • Muuta koiran tunnetila tilanteeseen liittyen.
  • Ennakoi ja ehkäise tilanteita.

Lisää luettavaa (englanniksi):

Proactive vs reactive training

Don’t be reactive

Learn to be proactive instead of reactive with your dog

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.