Useamman koiran kouluttaminen

IMG_0987

Koiran kouluttamiseen sisältyy jo ennestään runsaasti haasteita, ja tilanne monimutkaistuu entisestään useamman koiran kanssa.

Mitä tehdä, jos yksi koira toimii oikein, mutta toinen ei? Yhden koiran palkitseminen hyvästä käytöksestä saattaa hämmentää ja turhauttaa sitä, joka jääkin ilman palkintoa. Se saattaa olettaa itsekin saavansa jotakin ja kokea tilanteen aluksi palkitsevana, ennen kuin tajuaa jäävänsä ilman. Vielä enemmän väärinkäsityksiä voi tulla rankaisujen käyttämisestä yhdelle koirista, kun toinen käyttäytyy hyvin. Ajoitus on myös vaikeampaa, sillä jokaista koiraa ei voi palkita välttämättä yhtä aikaa. Sopiva palkitsemishetki on saattanut mennä jo ohi siinä vaiheessa, kun koiralle ehtii antaa namin.

Tilanne saattaa olla vaikea myös koiralle. Yksin on ehkä helpompi totella ja käyttäytyä hyvin, kun taas muiden seura saattaa toimia häiriötekijänä. Muiden innostus, jännittyminen tai pelko tarttuu myös helposti, jolloin koirat saattavat käyttäytyä ”huonommin” ryhmässä.

Jotta useamman koiran kouluttamisessa onnistuisi, on mietittävä asioita hieman tarkemmin, jotta jokainen koira varmasti ymmärtää, mitä siltä vaaditaan.

Opeta uudet asiat koirille erillään

Uuden oppiminen on vaikeampaa ryhmässä. Siksi halutut käskyt ja taidot on hyvä opetettaa ensin niin, että koira on erillään muista koirista. Aloita helpoimmasta mahdollisesta tilanteesta, ja kun koira suorittaa tehtävän erinomaisesti, voit alkaa lisätä vaikeusastetta pikkuhiljaa, mutta yhä erillään muista koirista. Vaatii runsaasti onnistuneita toistoja erilaisissa tilenteissa, kunnes koira osaa asian riittävän hyvin. Tavoitteena on, että koira osaisi käytöksen miltei täydellisesti, ennen kuin sitä pyydetään suorittamaan se muiden koirien seurassa.

Jos esimerkiksi haluat opettaa koirasi kulkemaan hihnassa vetämättä, kävelytä aluksi koiria erillään ja opeta niille hihnakävely alusta alkaen. Kun jokainen koira osaa kävellä hihna löysällä jopa ihmisten, koirien ja muiden häiriöiden ohi, voitte alkaa harjoitella useamman koiran kanssa. Jos perheeseen kuuluu esimerkiksi kolme koiraa, aloita ensin kävelyttämällä kaksi koirista yhdessä, ja palaa aluksi taas helppojen tilanteiden harjoitteluun. Näin onnistuminen on todennäköisempää. Jos kävelyttäminen on mahdotonta toteuttaa erikseen joka kerta, voit opettaa esimerkiksi, että tietyt ulkoiluvarusteet merkitsevät hihnakävelyn harjoittelua, jolloin voit muina aikoina  kävelyttää koirat yhdessä. Voit käyttää esimerkiksi erilaisia valjaita harjoitteluun ja toisenlaisia valjaita normaalilenkkeihin, tai kiinnittää taluttimen pantaan tai valjaisiin riippuen siitä, harjoitteletteko vai ette.

Joskus ”odottava” koira saattaa stressaantua tai turhautua, kun toinen koirista pääsee kävelylle tai koulutettavaksi toiseen huoneeseen. Joskus yksinkertaisena ratkaisuna voi toimia se, että odottavalle koiralle tarjoaa jotakin muuta tekemistä, esimerkiksi aktivointilelun tai luun. Jos tämä ei ole mahdollista, on aivan ensiksi opetettava kumpikin koira odottamaan vuoroaan. Joskus voi olla helpompaa käyttää esimerkiksi lapsiporttia, jolloin odottavan koiran palkitseminen on helpompaa ja se pääsee tavallaan osallistumaan itsekin. Aloita sulkemalla koira vain hetkeksi oven tai portin taakse, ja palkitse heti runsaasti. Voit opettaa koiralle käskysanan tätä tilannetta varten. Pidennä pikkuhiljaa aikaa, jonka koira joutuu odottamaan, mutta älä vielä tee mitään toisen koiran kanssa, muuta kuin palkitsemalla myös sitä kärsivällisyydestä. Kun tämä alkaa sujua, voit alkaa jutella kanssasi olevalle koiralle, aluksi vain vähän kerrallaan, ja palkita odottavaa koiraa mahdollisimman usein. Pikkuhiljaa voit alkaa tehdä enemmän huoneessa olevan koiran kanssa, muistaen aina palkita myös odottavaa koiraa.

Voit myös opettaa toisen koiran odottamaan vuoroaan omalla paikallaan. Tämä voi olla esimerkiksi oma peti tai viltti, jonka päällä se voi maata. Tehokkainta alkuvaiheen oppiminen on taas kerran erikseen. Kun jokainen koira osaa pysyä omalla paikallaan pyydetttäessä, useita minuutteja kerralla, voit aloittaa harjoittelun yhdessä muiden koirien kanssa. Aloita pyytämällä koirat omille paikoilleen ja palkitse kumpaakin. Anna sitten vuorotellen kummallekin nameja, jolloin toinen joutuu aina odottamaan vuoroaan. Opeta koirat tämän jälkeen pysymään paikallaan samalla, kun toimit itse häiriötekijänä liikkumalla ympäriinsä, lelujen tai namien avulla tai puhumalla iloisesti. Kun koirilta sujaa tämä loistavasti, voit alkaa harjoitella niin, että toinen koira odottaa paikallaan ja pyydät toista koiraa tekemään temppuja. Joka kerta, kun palkitset harjoittelevaa koiraa tempusta, palkitse myös odottavaa koiraa heti. Odottaminen on aivan yhtä vaikea kuin mikä tahansa muu ”temppu”.

Auta koiria ymmärtämään, kenelle niistä puhut

Moni koira ryntää paikalle, vaikka omistaja olisi kutsunut vain toista koirista nimeltä. Voi olla myös vaikea ymmärtää, että kehu tai nami on tarkoitettu ainoastaan toiselle koiralle. Hyvä tapa välttää väärinymmärrykset on pitää huoli siitä, että joka kerta kun yksi koira saa palkinnon, muutkin saavat.

Voit myös opettaa jokaiselle koiralle niiden omat nimet niin hyvin, että voit antaa käskyt yhdelle koiralle kerrallaan. Koiran on siis opittava oman nimensä merkitys, mutta myös, että muiden koirien nimet eivät merkitse mitään. Voit aloittaa harjoittelun sanomalla koirasi nimen ja antamalla sille namin ilman, että muut koirat ovat paikalla. Sano välissä muita sanoja ja muiden koirien nimiä, jolloin namia ei tule. Koira oppii, että muut nimet ja sanat ovat merkityksettömiä, merkitystä on ainoastaan sen omalla nimellä. Kun jokainen koira ymmärtää oman nimensä, voit alkaa harjoitella muiden kanssa. Sano yhden koiran nimi ja anna sille nami. Jos toinen koira yrittää napata namin välistä, nosta tyynesti kätesi pois ja yritä uudestaan, kun koira asettuu taas paikoilleen. Vaihtele järjestystä, jossa kukakin saa namin, ettei se ole ennustettavissa. Tämän jälkeen voit alkaa pyytää koiralta nimen jälkeen yksinkertaisen tempun, tai vaikka kutsua yhden koiran kerrallaan luoksesi.

Voi olla hyödyllistä myös opettaa koirille sana, joka tarkoittaa, että kaikkien tulee totella seuraavaa käskyä. Esim. kuullessaan käskyä edeltävän ”koirat”, ”pojat” tai ”tytöt”, jokainen saa toteltuaan namin. Voit palkita koirat siinä järjestyksessä, kuin ne ehtivät suorittaa tehtävän tai palkita koirat aina samassa järjestyksessä, jolloin turhautuminen on epätodennäköisempää. Pidä huoli siitä, että jokainen koira odottaa vuoroaan toisen saadessa palkinnon.

Yksilöllisten palkintosanojen tai -äänien käyttäminen voi myös olla suureksi hyödyksi tilanteissa, joissa yhtä koiraa halutaan palkita hyvästä käytöksestä. Esimerkiksi ”hyvä” voi tarkoittaa, että kaikki koirat saavat palkan, ”jes” tarkoitta ehkä koiran A palkinnon saapumista ja ”hieno” koiran B palkitsemista. Voit tietysti keksiä minkä tahansa äänen tähän tarkoitukseen, kunhan siitä seuraa aina palkinto kyseiselle koiralle.

Jos yksi koirista käyttäytyy huonosti ja muut eivät, rankaiseminen saattaa kohdistua myös hyvin käyttäytyneisiin koiriin, sillä ne todennäköisesti kokevat omistajan vihaisen käytöksen ikävänä asiana. Ne eivät välttämättä ymmärrä, että omistaja on vihainen vain yhdelle koirista. Tämä vaikeuttaa entisestään oppimista, sillä rankaisut saapuvat koiran näkökulmasta ennalta-arvaamattomasti. En muutenkaan suosittele rankaisujen käyttämistä, mutta usean koiran kanssa ne voivat olla vieläkin haitallisempia.

Samat oppimisen säännöt kuin yhtä koiraa kouluttaessa

Usean koiran kanssa kouluttaminen toimii periaatteessa aivan samalla tavalla kuin yhden koiran kanssa. On tietysti hyvä pitää huoli yllä olevista asioista, jolloin onnistuminen on todennäköisempää. Muilta osin koiran opettaminen toimii kuitenkin samalla lailla. Aivan kuten yhtä koiraa kouluttaessa, on tärkeää selvittää käyttäytymisen syy, ennakoida tilanteita, palkita hyvästä käytöksestä, tehdä onnistuminen mahdollisimman helpoksi ja välttää ei-toivottua käytöstä laukaisevia tilanteita.

Hyödyllisiä videoita:

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen ja koulutus?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: