
Vuonna 2008 Iso-Britanniassa järjestettiin tutkimus koirien ilotulituspelosta ja sen hoitamisesta. Tutkimukseen osallistuville koirille kokeiltiin tuotetta, jonka tarkoituksena oli vähentää niiden kokemaa ahdistusta ja pelkoa.
Tuote oli yllättävän tehokas. 65% omistajista kertoi jälkeenpäin, että he olivat havainneet koiriensa käytöksessä edistystä. 72.5% omistajista sanoi, että he käyttäisivät tuotetta uudestaan.
Kuulostaa melko vakuuttavalta; tutkimus selvästi osoitti, että tuote toimii.
Saattaa ehkä tulla yllätyksenä, että tuote ei itse asiassa sisältänyt minkäänlaista toimivaa ainesosaa. Omistajat yksinkertaisesti luulivat antavansa koirilleen jotakin, mistä saattaa olla apua, mutta koirat olivatkin plasebo-ryhmässä. (Toisessa ryhmässä koirat saivat homeopaattista hoitoa ja vaikutus oli sama kuin plasebo-ryhmässä.)
Plasebo eli lumevaikutus on tunnettu ilmiö ihmispsykologiassa. Plasebo on valmiste tai hoito, joka toimii ainoastaan siksi, että hoidon saava henkilö uskoo sen toimivan.
Siksi tuntuukin erikoiselta, että sama ilmiö näkyisi myös koirilla. Koirahan ei itse ymmärrä saavansa hoitoa. Kuitenkin useissa tutkimuksissa on osoitettu, että lumevaikutusta ilmenee myös eläimillä, oli kyseessä sitten terveys- tai käytösongelma. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa plasebo vähensi koirien epilepsiakohtauksia jopa 79%:lla koirista.
Miksi plasebo toimii – ja toimiiko se oikeasti?
On olemassa useita teorioita siitä, miksi lumevaikutusta ilmenee myös koirilla.
Yksi teoria on klassinen ehdollistuminen. Aivan kuten koira voi oppia kuolaamaan kuullessaan ruokakupin kolahduksen keittiössä, se saattaa oppia, että tietyt tilanteet (esim. eläinlääkärikäynnit tai lääkkeen antaminen) johtavat sen olon paranemiseen. Tätä ilmiötä on tutkittu sekä ihmisillä että eläimillä. Eräässä tutkimuksessa rotille annettiin useana päivänä peräkkäin insuliinipistos. Lopulta rotille annettiin pistos, joka ei sisältänytkään insuliinia – ja niiden kehot reagoivat täsmälleen samalla tavalla kuin insuliinipistoksen seurauksena. Jos siis koiralla on ennestään kokemusta lääkkeistä, jo pelkkä lumelääkkeen tarjoaminen saattaa vaikuttaa siihen positiivisesti. Tämä teoria ei kuitenkaan selitä plasebon vaikutusta täysin, sillä koiralla ei aina ole ennestään kokemusta vastaavanlaisista tilanteista.
On myös hyvin mahdollista, että omistaja alkaa käyttäytyä eri tavalla uskoessaan, että koira saa hoitoa. Hän saattaa olla optimistisempi ja rennompi, ja tällä voi hyvinkin olla vaikutusta koiran olotilaan. Omistaja saattaa myös, tiedostamatta sitä itsekään, tarkkailla koiraa enemmän, viettää sen kanssa enemmän aikaa tai pitää muilla tavoin huolen siitä, että koiralla on mahdollisimman hyvä olla. Jos plasebo-hoito on vieläpä tarjottava tavalla, johon kuuluu fyysinen kontakti koiraan, vaikutus saattaa olla vieläkin suurempi. Koiran koskettamisella ja silittämisellä tiedetään olevan useita positiivisia fysiologisia vaikutuksia koiraan.
Jos plasebo toimii jommasta kummasta ylempänä olevasta syystä, sen vaikutus on tavallaan todellinen; koira saattaa aidosti kokea olonsa paremmaksi. On kuitenkin olemassa kolmas vaihtoehto; lumelääke ei välttämättä toimi ollenkaan, vaan koiraa tarkkaileva henkilö yksinkertaisesti kuvittelee sen toimivan.
Suurimmassa osassa tutkimuksista plasebon vaikutusta ollaan vertailtu ennen ja jälkeen hoidon. On kuitenkin useita syitä, miksi koiran tila saattaa muuttua paremmaksi. Moni käytös- ja terveysongelma vaihtelee voimakkuudeltaan ajan myötä; vaikutus saattaa olla välillä voimakkaampi ja välillä lievempi. Voi siis olla, että koira olisi edistynyt joka tapauksessa, annettiin sille hoitoa tai ei. Meille ihmisille on tyypillistä olettaa, että vaikutus johtui nimenomaan tarjotusta hoidosta; pyrimme näkemään syy-seuraussuhteita silloinkin, kun ne ovat pelkkää sattumaa.
On myös mahdollista, että yksinkertaisesti näemme sen, mitä haluamme nähdä, vaikka edistystä ei olisi itse asiassa lainkaan tapahtunut. Eräässä tutkimuksessa nivelrikkoisille koirille tarjottiin lumelääkettä, ja sekä omistajat että eläinlääkärit arvioivat koiran liikkumiskyvyn parantuneen ja ontumisen vähentyneen. Kun koirien liikehdintää analysoitiin objektiivisemmin mittaamalla kävelyalustaan kohdistuvaa askelten voimaa, koirien liikkumisessa ei havaittu minkäänlaista muutosta. Saatamme täysin alitajuisesti arvioida koiran olotilaa paremmaksi kuin se onkaan, koska uskomme sen saaneen hoitoa. Moni tutkimus perustuu nimenomaan omistajan arvioon hoidon toimivuudesta, joten on vaikea sanoa, kuinka suuri osa lumevaikutuksesta on todellista muutosta koiran käyttäytymisessä.
Toimiiko plasebo siis oikeasti? Parantaako se koiran oloa todellisuudessa, vai onko kaikki vain omistajan pään sisällä? Tämän vastaamiseksi tarvittaisiin lisää tutkimuksia aiheesta. Vaikutus varmasti myös riippuu siitä, mitä ongelmaa yritetään hoitaa, millä tavalla hoito annetaan (onko se lääke, tuoksu, ruoka tai jotakin muuta), miten sen toimivuutta arvioidaan ja kuinka voimakkaasti se vaikuttaa omistajan käytökseen. Voisi myös kuvitella, että plasebon vaikutus on entistäkin suurempi, jos hoitoon on käytetty runsaasti rahaa, aikaa ja vaivaa.
Terve kriittisyys on aina hyvästä
Nykyään tarjolla on runsaasti erilaisia tuotteita ja menetelmiä, jotka lupaavat tuoda helpotusta erilaisiin koirien ongelmiin, olivat ne sitten terveyteen tai käyttäytymiseen liittyviä. Kannattaa pitää mielessä plasebon mahdollisuus, kun kuulet omistajien hehkuttavan, kuinka jokin tuote on toiminut loistavasti heidän koirillaan. Myös tutkimustuloksiin kannattaa suhtautua kriittisesti; jos tutkimuksessa ei ole lainkaan kunnollista plaseboryhmää, tuloksilla ei ole juurikaan arvoa.
Saat tietysti vapaasti käyttää myös tuotteita ja hoitomuotoja, joilla ei ole tutkittua vaikutusta – kunhan niistä ei ole haittaa koiralle. Kuten sanottu, joissakin tapauksissa lumevaikutus saattaa johtaa jopa todellisiin muutoksiin koiran olotilassa. On kuitenkin aina parempi valita tuote, joka toimii plasebon lisäksi. Jokaiseen hoitoon lukeutuu lumevaikutus, mutta aidosti toimivat hoitomuodot ovat tehokkaampia kuin pelkkä plasebo. On myös pidettävä mielessä, että jos koiran hyvinvointi selvästi kärsii, jos sille ei tarjota toimivaa hoitoa, on parempi ottaa avuksi asiantuntija – oli se sitten eläinlääkäri, kouluttaja tai käytösneuvoja. Tutkitusti toimivan hoidon tukena voi tietysti käyttää halutessaan myös muita hoitomuotoja.
Kun kokeilet mitä tahansa hoitoa tai tuotetta koirallesi, on hyvä myös olla tietoinen siitä, että saatat nähdä tuloksia silloinkin, kun minkäänlaista muutosta ei ole tapahtunut. Tästä syystä on hyvä mitata koiran käytöstä ja edistymistä mahdollisimman objektiivisesti, pitämällä esimerkiksi tarkkaa päiväkirjaa koiran käyttäytymismalleista sekä ennen että jälkeen hoidon.
Voiko lumevaikutusta käyttää hyödyksi?
Kaikkein lähimpänä ”aitoa” lumevaikutusta koirilla on ehkä klassisen ehdollistumisen kautta opittu plasebo. Tätä voisi hyvinkin käyttää hyödyksi esimerkiksi käyttäytymisongelmien hoitamisessa.
Eräässä tutkimuksessa koirille annettiin rauhoittavaa lääkettä palassa maksamakkaraa. Tämä toistettiin useita kertoja, jotta koirat oppisivat yhdistämään maksamakkaran rauhalliseen olotilaan. Viimeisenä päivänä koirille annettiin lumelääke palassa maksamakkaraa, ja omistaja jätti ne yksin vieraaseen huoneeseen. Koirat olivat tilanteessa huomattavan paljon rauhallisempia kuin toisessa ryhmässä olevat koirat, joita ei oltu ehdollistettu rauhoittavaan lääkkeeseen. Koirien käyttäytymistä analysoivat henkilöt, jotka eivät tienneet kumpaan testiryhmään koirat kuuluivat. Mielenkiintoista oli myös se, että koirat, joihin plasebo vaikutti voimakkaimmin, olivat myös yleisesti ottaen optimistisempia.
On hyvinkin mahdollista, että jos koira yhdistää useita kertoja tietyn esineen, hajun tai vaikkapa musiikin rauhalliseen ja tyytyväiseen olotilaan, saman ärsykkeen ilmestyminen stressaavassa tai ahdistavassa tilanteessa saattaa hyvinkin rauhoittaa koiraa. Jos koiralle esimerkiksi soittaa aina tiettyä, rauhallista musiikkia samalla kun se rentoutuu tai sitä silitellään turvallisessa ympäristössä, tai sille tarjotaan vaikkapa rauhallisia haistelutehtäviä tai muita virikkeitä, koira saattaa myöhemmin reagoida saman musiikin kuulemiseen positiivisesti. Mieti vaikka sitä, millainen vaikutus erilaisilla tutuilla tuoksuilla tai musiikkikappaleilla on sinuun. Saatat kokea olosi välittömästi onnelliseksi tietämättä välttämättä edes miksi.
Tästä syystä erilaiset tuotteet, kuten painepaidat, feromonituotteet ja koirille tarkoitetut hajusteet toimivat parhaiten, jos niitä käytetään ensin muutamia kertoja positiivisessa, turvallisessa ja rauhallisessa tilanteessa.
Lumevaikutus voi siis joissakin tapauksissa olla jopa hyvä asia, eikä pelkästään ärsyttävä, tutkimuksia haittaava ilmiö.
Lähteet:
Caregiver placebo effect for dogs with lameness from osteoarthritis
Placebo effect in canine epilepsy trials
A new technique for conditioned hypoglycemia
Conditioned placebo effect in dogs decreases separation related behaviours
Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?
Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂