Äänensävyn merkitys koulutuksessa

Summer 16 011-001

Miten suhtautuisit, jos ystäväsi, perheenjäsenesi tai pomosi käskisi sinua vihaisesti ja tiukasti tuomaan hänelle kupin kahvia?

Kuinka innokkaasti lähtisit liikkeelle? Miltä tuntuisi, jos vastineeksi et saisi edes kiitosta, ainoastaan epämääräisen mutinan?

Todennäköisesti tuntisit ärtymystä ja kokisit kahvin hakemisen vaivalloiseksi ja turhaksi. Saattaisit ehkä tehdä, kuten pyydettiin, koska pelkäisit tottelemattomuuden seurauksia. Et kuitenkaan kokisi minkäänlaista iloa siitä, etkä olisi sen innokkaampi seuraavallakaan kerralla.

Vertaa tätä siihen, että tämä henkilö pyytää ystävällisesti, viitsisitkö mitenkään hakea hänelle kahvin. Kun tuot kupin hänelle, hän on äärimmäisen kiitollinen ja iloinen.

Todennäköisesti menisit mielelläsi valmistamaan kahvia tälle henkilölle. Kokisit ehkä iloa ja ylpeyttä siitä, että saat tehdä jonkun muun iloiseksi. Kun tämä henkilö seuraavan kerran pyytää sinua tekemään jotakin, teet sen todennäköisesti mielelläsi, koska muistat, kuinka hyvä mieli siitä viimeksi tuli.

Kummassakin esimerkissä tämä henkilö pyytää sinua tekemään jotakin, mistä on sinulle vaivaa. Ainoa ero on äänensävy. Kumman henkilön kanssa asuisit mieluummin? Kummalle haluaisit tehdä töitä?

Kummalla tavalla haluaisit koirasi suhtautuvan sinuun?

Vaikka koirankoulutus on menossa koko ajan positiivisempaan suuntaan, yhä tuntuu siltä, että koiria on vain tapana komentaa tiukasti ja käskevästi. On melkein mahdotonta antaa käskyjä koiralle ystävällisesti ja iloisesti. Jo sana ”käsky” viittaa siihen, että se täytyy sanoa käskevästi. Eihän koira tottele, ellei sille puhu tiukasti.

Vai totteleeko?

Erään tutkimuksen mukaan kyllä. Brigham Youngin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koirat reagoivat nopeammin neutraaliin tai iloiseen käskyyn, ja tottelivat hitaammin vihaisesti sanottua käskyä.

Syy tähän voi olla, että kun omistaja on vihainen, koira huolestuu ja alkaa lepytellä tätä. Lepyttelyyn kuuluu hitaasti liikkuminen ja mahdollisesti omistajan välttely. Tästä syystä koiran kutsuminen vihaisesti huutaen aiheuttaa päinvastaisen reaktion kuin oli tarkoitus, eli koira luikertelee luokse hitaasti ja lepytellen.

Iloisesti ja ystävällisesti puhumisesta on myös erityistä hyötyä koiran palkitsemisessa. Unkarissa vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan koira ymmärtää kehun merkityksen, mutta kokee sen palkitsevana vain jos se sanotaan iloisella äänensävyllä. Koiraa kannattaa siis kehua mahdollisimman iloisesti ja positiivisesti; mitä palkitsevampana koira kokee omistajansa kehut, sitä todennäköisemmin se toistaa saman käytöksen tulevaisuudessa.

Jos siis haluat koirasi tottelevan nopeasti, innokkaasti ja mielellään, puhu sille iloisesti ja ystävällisesti.

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: