Koiran kynsien leikkaus – pakkopullaa vai positiivista yhdessä tekemistä?

Juokseeko koirasi karkuun, kun kynsisakset tulevat esiin? Tai rimpuileeko se , kun kynsiä yritetään leikata? Yrittääkö se ehkä jopa murista tai näykkiä?

Kaikki tällainen käytös yleensä johtuu siitä, että koiraa pelottaa. Yleensä koira ei myöskään totu kynsien leikkaukseen, vaikka sitä kuinka toistettaisiin määrätietoisesti uudestaan ja uudestaan. Edes koiran lempiherkuista ei välttämättä ole apua, sillä tilanne voi olla koiralle niin stressaava, että sen ruokahalu katoaa kokonaan.

Joskus ongelma yritetään ratkaista viemällä koira kynsien leikkaukseen jonnekin muualle, kuten eläinlääkäriin tai trimmaajalle. Osa koirista saattaakin vieraan ihmisen kanssa sulkeutua siinä mielin, että kynsien leikkaus sujuukin helpommin – se ei kuitenkaan tarkoita, että koira pelkäisi yhtään vähemmän.

Saattaa tuntua siltä, että yksinkertaisinta olisi vain saada koiran kynnet leikattua tavalla tai toisella, eikä murehtia siitä sen enempää. Mutta on useitakin syitä, miksi kynsien leikkauksesta kannattaisi luoda positiivinen tilanne koiralle.

  1. Kynsien leikkauksesta on loppujen lopuksi aika helppoa tehdä kivaa. Se ei vaadi kuin muutaman minuutin harjoittelun päivässä, ja kyseessä on tilanne, jota meidän on hyvin helppo kontrolloida.
  2. Koiran pelko tilanteessa on aitoa; vaikka me ihmiset tiedämme, ettei mitään pelättävää ole, koira ei sitä tiedä. Saattaa tuntua vieraalta ajatukselta, että kynsien leikkaus pelottaisi koiraa, mutta kuvittele hetkeksi itsesi koirasi asemaan. Miltä tuntuisi, jos kaverisi ottaisi sinusta yhtäkkiä kiinni ja alkaisi leikata kynsiäsi, vaikka vastustelisit kuinka. Et lainkaan ymmärrä mitä oikein tapahtuu. Välillä kaveri leikkaa vahingossa väärään kohtaan, ja se sattuu. Yrität entistä enemmän päästä pois, mutta kaverisi estää sen. Jos kuvitellaan vielä, että et lainkaan ymmärrä, miksi kynsiä ylipäänsä leikataan, voi tilanne olla vieläkin käsittämättömämpi ja ahdistavampi.
  3. Jokainen tilanne, jossa joudut tekemään koiralle jotakin ikävää, vähentää koiran luottamusta sinuun. Se taas heikentää välillänne olevaa suhdetta, ja tällä voi olla vaikutusta moniin muihinkin arjen tilanteisiin. Pahimmillaan koira voi oppia jo pelkän koskettamisen olevan ikävä asia. Jos taas joku muu hoitaa koiran kynsien leikkauksen, koira saattaa oppia suhtautumaan vieraisiin ihmisiin epäileväisemmin. Eläinlääkäriasema tai trimmaamo muuuttuu entistä ikävämmäksi paikaksi.

Vaikka koirasi hyväksyisikin kynsien leikkauksen eikä varsinaisesti pelkäisi tilannetta, voi silti olla hyödyllistä luoda kynsien leikkauksesta entistäkin positiivisempi asia – koska miksi ei? Jokainen pienikin tilanne, joka saadaan luotua miellyttävämmäksi, lisää koiran hyvinvointia ja onnellisuutta, parantaa teidän välistänne suhdetta, vähentää koiran elämässä olevaa stressiä – ja kaikkien näiden kautta sen on helpompi olla rauhallinen, rento ja hyväkäytöksinen koira. Kynsien leikkauksen luomisesta positiiviseksi voi siis olla yllättäviä hyötyjä.

Eikö olisikin ihanaa, jos koira osallistuisi täysin vapaaehtoisesti kynsien leikkaukseen, siitä ei tarvitsisi pitää kiinni ja se itse asiassa nauttisi hommasta? Se riemastuisi kynsisakset nähdessään eikä malttaisi odottaa, että päästään aloittamaan?

Paras tapa tämän saavuttamiseen on tarjoamalla koiralle mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteeseen. Tämä saattaa kuulostaa nurinkuriselta; hyvin yleinen neuvohan tuntuu olevan, että kynnet pitäisi vain leikata päättäväisesti koiran vastusteluista huolimatta.

Mutta jos palaat esimerkkiin, jossa kaverisi leikkaa väkisin kynsiäsi – eikö tilanne muutukin täysin erilaiseksi, jos kaverisi kysyy, että sopiiko jos kynnet leikataan. Tiedät täsmälleen mitä tapahtuu, ja kaverisi kysyy joka välissä, leikataanko vielä lisää.

Tällaisella kontrollin tunteella on tutkitusti huomattavan positiivinen vaikutus sekä eläimiin että ihmisiin. Koemme negatiivisetkin asiat positiivisempina, jos saamme itse keskeyttää ne milloin tahansa – vaikka emme ikinä käyttäisikään tätä vaihtoehtoa.

Yleensä ei kuitenkaan riitä, että koiralle annetaan mahdollisuus valita; jos se ei pidä kynsienleikkuusta, sen vastaushan olisi joka kerta selkeä ei. Siksi on tärkeää edetä harjoitteluissa askel askeleelta, jotta koira olisi joka vaiheessa rennossa mielentilassa.

Katso ilmaiset videot

Olen luonut ilmaisen videosarjan, jossa näytän vaihe vaiheelta, miten koira opetetaan osallistumaan vapaaehtoisesti kynsien leikkaukseen. Se on tapa, jonka olen itse kokenut helpoimmaksi ja kätevimmäksi, ja jonka avulla olen opettanut useammankin koiran nauttimaan kynsienleikkuusta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: