Onko koirallasi oma turvapaikka?

Mitä teet silloin, kun olet väsynyt, huonolla tuulella tai haluat vain olla itseksesi? Menet ehkä omaan huoneeseesi ja suljet oven perässäsi, tai ehkä sinulla owales adventure 474n jokin muu ”pakopaikka”, jossa voit olla rauhassa.

Koirilla ei useinkaan ole mahdollisuutta tähän.

Edes koiran oma peti ei välttämättä ole tällainen paikka – koiraa saatetaan mennä vaikka silittelemään tai pusuttelemaan silloin, kun se makoilee itsekseen pedissään. Tämä on tietysti aivan normaalia käytöstä meille ihmisille, ja ajatus taustalla on hyvä. Emme kuitenkaan monesti tule ajatelleeksi, onko koiran mahdollista sanoa ei. Miten koira voi kertoa, että se haluaisi mieluummin olla rauhassa?

Kun koiralla on olemassa vähintään yksi sellainen paikka, jossa sitä ei koskaan häiritä, sille tarjoutuu mahdollisuus halutessaan vetäytyä omaan rauhaansa. Tällä on valtavan suuri vaikutus koiran hyvinvointiin – ja ehkä hieman yllättäen myös omistajan ja koiran väliseen suhteeseen. Kun koira saa itse päättää, milloin se on muiden seurassa ja milloin ei, se kokee suhteet positiivisempina.

Vaikka koirasi olisi kuinka ihmisrakas ja hellyydenkipeä, meillä kaikilla on välillä huonoja päiviä, jolloin tekee mieli vain olla rauhassa. Tämä ei tarkoita, etteikö koira rakastaisi sinua tai välittäisi sinusta, vaan se yksinkertaisesti tarvitsee välillä lepoa ja omaa aikaa – aivan kuten sinäkin.

Turvapaikka on paikka, jossa koira kokee olevansa aidosti turvassa, ja jonka se on yhdistänyt positiiviseen mielentilaan. Tästä syystä siitä on paljon hyötyä myös tilanteisiin, joissa koira on huolissaan tai peloissaan. Esimerkiksi koira, joka pelkää erilaisia kodin ääniä, ukkosta, ilotulitusta tai vaikkapa vieraita, saattaa kokea olonsa turvallisemmaksi, jos sillä on oma turvapaikka, jonne piiloutua. Joskus koira saattaa saada turvallisen olon jo siitä, että se tietää turvapaikan olevan saatavilla, vaikka se ei välttämättä edes käyttäisi sitä. Se tietää pääsevänsä piiloutumaan halutessaan.

Turvapaikasta on erityisen paljon hyötyä koirille, jotka ovat arkoja tai pelokkaita. Myös koirat, jotka käyttäytyvät ehkä uhkaavasti, esimerkiksi murisemalla tai haukkumalla, saattavat vähentää tätä käytöstä, jos niillä on mahdollisuus vaihtoehtoiseen toimintamalliin (eli turvapaikkaan vetäytymiseen).

Turvapaikasta on kuitenkin hyötyä jokaiselle koiralle, ja siitä voi olla jopa apua käytösongelmien ehkäisemiseen. Turvapaikka kannattaa opettaa koiralle pennusta lähtien.

Turvapaikka lisää koiran valinnanvapautta ja omaehtoisuuden tunnetta. Se kokee voivansa vaikuttaa ympäristöönsä, ja tällä on suuri vaikutus koiran hyvinvointiin. Monesti, kun esimerkiksi pelokkaalle koiralle tarjoaa vaihtoehdon vetäytymiseen tai piiloutumiseen, se edistyy ja rohkaistuu paljon nopeammin. Se saa tulla itse tutkailemaan ja tutustumaan sitä pelottaviin asioihin halutessaan, mutta se saa myös vetäytyä tarvittaessa takaisin turvalliseen paikkaansa.

Millainen on hyvä turvapaikka?

IMG_20170304_120222078
Jessie kokee olonsa turvalliseksi matkahäkissä silloin, kun ulkona ukkostaa.

Turvapaikkana voi toimia periaatteessa mikä tahansa peti, josta on luotu koiralle positiivinen paikka, jossa koiraa ei koskaan häiritä, johon koira vetäytyy halutessaan, jota se käyttää mielellään, ja jossa se kokee olonsa turvallisesti. On hyvin koirakohtaista, minkälainen peti täyttää nämä vaatimukset.

Hyvin suuri osa koirista kokee olonsa turvalliseksi ”kolomaisessa” nukkumapaikassa. Esimerkiksi vilteillä peitetty koirahäkki sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Tarkoituksena ei ole lukita koiraa häkkiin, vaan oven on aina oltava auki. Ovi kannattaa ottaa pois kokonaan tai kiinnittää jollakin tapaa niin, että se pysyy auki, ettei oven koliseminen pelästytä koiraa. Häkin on oltava riittävän pieni, että se tuntuu edelleen ”pesämäiseltä”, mutta riittävän suuri, että koira pystyy seisomaan, kääntymään ympäri ja makaamaan mukavasti siellä.

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla asettaa koiran pedin esimerkiksi rappusten tai pöydän alle, tai käyttää vaikka lapsille tarkoitettua pientä telttaa.

Osa koirista taas viihtyy parhaiten korkeilla paikoilla, ja kokevat olonsa turvallisiksi silloin, kun ne pystyvät näkemään kunnolla ympärilleen. Tällöin voit esimerkiksi tarjota koiralle oman pienen nojatuolin tai korotetun pedin, tai vaikka rakentaa koiralle jotakin, jos olet näppärä käsistäsi.

Kiinnitä huomiota siihen, millaisiin paikkoihin koira hakeutuu nukkumaan. Jos mahdollista, tarjoa sille useita eri vaihtoehtoja, jolloin se saa itse kertoa sinulle, millaista nukkumapaikkaa se suosii.

Tarkkaile myös, mitä sijainteja koira suosii. Haluaako se vetäytyä kokonaan toiseen huoneeseen, vai onko se mieluummin aina muiden läheisyydessä? Sijoita koiran turvapaikka sellaiseen paikkaan, jossa se muutenkin nukkuuu mielellään.

Yleensä paras sijainti on hieman syrjemmässä; sellaisessa paikassa, jossa ihmisten ei tarvitse kulkea jatkuvasti koiran turvapaikan ohi. Varmista myös, ettei paikassa ole liian kylmä, kuuma, tai meluisaa.

Kuinka opettaa koiralle turvapaikan merkitys

Varmista, että turvapaikka on mahdollisimman mukava koiralle. Aseta turvapaikkaan viltti tai peti, jota koira on jo käyttänyt, jotta se haisisi tutulta.

Kaikkein tärkeintä on, että koiraa ei koskaan häiritä millään tavalla sen ollessa turvapaikassaan. Luo tästä ehdoton sääntö kaikille perheenjäsenille (myös eläimille). Jos säännöstä poiketaan edes kerran, turvapaikan merkitys katoaa koiran näkökulmasta.

Kuvittele, että katoaa kokonaan näkyvistä ollessaan turvapaikassaan. Älä edes juttele sille tai silitä sitä, vaan anna sen olla täysin omassa rauhassaan. Koiraa ei saa väkisin ottaa pois turvapaikasta muuten kuin hätätapauksessa. Koiraa ei myöskään tulisi komentaa turvapaikkaan, eikä sitä ole tarkoitus käyttää rankaisuna tai jäähypaikkana. Kaikkein parasta on, jos koiraa ei edes houkutella menemään turvapaikkaan, vaan se saa aina itse päättää, meneekö se sinne vai ei.

Jos perheen toinen koira tai muu eläin on menossa koiran turvapaikkaan, kutsu se pois. Älä huuda tai puhu tiukasti, sillä koira saattaa itse kokea tämän negatiivisena asiana ja yhdistää turvapaikan ikävään mielentilaan (erityisesti, jos se ei ymmärrä, ettei vihainen äänensävy kohdistukaan siihen). Opeta sen sijaan toinen koira käyttämään omaa turvapaikkaa tai petiä, ja palkitse sitä runsaasti oikeassa paikassa oleilusta.

Voit luoda turvapaikasta entistä positiivisemman koiran silmissä asettamalla sinne ”yllätyksiä”. Piilota koiran turvapaikkaan herkkuja, järsittävää tai aktivointileluja silloin, kun koira ei ole paikalla. Näin koira yllättyy iloisesti löytäessään turvapaikasta jotakin positiivista, eikä koiralle tule sellaista tunnetta, että sitä yritetään houkutella tai huijata menemään turvapaikkaan.

Turvapaikan oppimiseen saattaa mennä useampi viikko, joten ole kärsivällinen. Jos tuntuu, että turvapaikka ei lainkaan kiinnosta koiraa, kokeile toisenlaista sijaintia tai petiä.

Kun koiralla on oma paikka, jossa se kokee olevansa turvassa, sen unen laatu paranee, sen luottamus lisääntyy ja se voi paremmin – sopivan turvapaikan löytäminen siis kannattaa todella.

Missä sinun koirasi kokee olevansa turvassa?

Lue lisää aiheesta:

How do I create a safe haven for my dog?

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: