Hyvät asiat vievät aikaa – koirankoulutuksessa ei ole oikoteitä

heinäkuu 17 459

Nykymaailmassa kaikki halutaan nopeasti, heti ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Elämä on useimmille meistä kiireistä ja hektistä, joten yritämme luonnollisesti säästää aikaa aina kun mahdollista.

Sama pätee koirien suhteen. Jos koira käyttäytyy tavalla josta omistaja ei pidä, halutaan käyttäytymisestä päästä eroon mahdollisimman nopeasti ja helposti. Koulutusmenetelmät, jotka lupaavat nopeita tuloksia vähällä vaivalla ovat ymmärrettävästi suosittuja. Kukapa haluaisi käyttää runsaasti aikaa johonkin, jos helpommallakin pääsee? Ratkotaanhan tv:n koulutusohjelmissakin hankalimmatkin ongelmat muutamassa päivässä.

Ongelma on se, että tv:ssä ei yleensä näytetä käytettyjen koulutusmenetelmien pitkäaikaisia vaikutuksia. Ohjelmat ovat tosi-tv:tä, jossa katsojille näytetään se, mitä he haluavat nähdä. Kaiken täytyy siis tapahtua mahdollisimman nopeasti ja näyttävästi. Pitkistä kuvausjaksoista on valikoitu ne lyhyet pätkät, jotka saavat prosessin näyttämään mahdollisimman tehokkaalta ja vaikuttavalta. Ohjelmissa ei aina näytetä, mitä kaikkea taustalla on tehty ja mitä ohjelman loppumisen jälkeen tapahtuu. Monesti esimerkiksi rankaisuja käyttämällä saadaan käyttäytyminen loppumaan hetkellisesti, mutta pitkällä aikavälillä ongelma saattaa vain pahentua.

Nopeat ratkaisut perustuvat yleensä rankaisemiseen

Ikävä kyllä menetelmät, jotka saavat koirassa aikaan nopean käyttäytymisen muutoksen, toimivat yleensä siksi, että koira kokee ne pelottavina, epämiellyttävinä tai ikävinä. Rankaisemalla koiran saa nopeasti lopettamaan ei-toivotun käytöksen, mutta ikävät sivuaikutukset ja riskit ovat suuria.

Rankaisemalla saavutetut tulokset eivät välttämättä ole kovin pysyviä. Jos ongelmakäyttäytymisen syyhyn ei puututa, käytös saattaa putkahtaa taas esiin myöhemmässä vaiheessa entistä pahempana, tai tilalle saattaa nousta uusi ongelma. Esimerkiksi jos pelokasta koiraa rankaisee aggressiivisesta käytöksestä pelkoon puuttumatta, pelko jää yhä taustalle. Tällöin koira sulkeutuu rankaisun pelossa, mutta saattaa silti purra yllättäen, jos se kokee tilanteen tarpeeksi uhkaavaksi.

Jos rankaiseminen menee pieleen, seuraukset voivat olla hyvinkin ikäviä ja pitkäaikaisia. Koira saattaa muodostaa ikävän mielleyhtymän kohteeseen, johon ei ollut tarkoitus. Jos rankaisu on liian vahva, koira saattaa pelästyä voimakkaasti ja muodostaa pysyviä pelkotiloja. Liian heikko rankaisu taas ei toimi, ja tehon lisääminen johtaa siihen, että koira tarvitsee jatkuvasti vahvempaa ja vahvempaa rankaisua.

Sen lisäksi, että rankaiseminen on riskialtista, on myös eettisiä syitä valita toisenlainen keino. Jos on olemassa lempeämpi ja hyvinvoinnin kannalta parempi vaihtoehto, ei ole juurikaan perusteluja käyttää rankaisuja kouluttamiseen. Itse haluan mieluummin, että koirallani on positiivinen ja luottavainen suhde minuun sen sijaan, että se käyttäytyisi hyvin vain ikävien seurausten pelossa.

Hitaasti ja varmasti

Koiran käyttäytymisen muuttamiseen on olemassa kaksi vaihtoehtoa: nopea ja helppo, mutta riskaabeli keino, jolla on paljon ikäviä sivuvaikutuksia, tai hitaampi mutta pitkäkestoisempi keino, joka parantaa ja ylläpitää koiran hyvinvointia ja koiran ja omistajan välistä suhdetta.

Et todennäköisesti menisi psykologille ja olettaisi, että hän korjaisi kaikki ongelmasi yhden käynnin aikana. Miksi siis oletamme, että koiran ongelmat saadaan helposti ratkottua muutamassa päivässä? Koiran ongelmakäyttäytyminen perustuu usein oppimiseen (tai sen puutteeseen) ja voimakkaisiin tunteisiin ja haluihin. On melko paljon vaadittu, että saisimme näin syvällä olevat tuntemukset muutettua hetkessä, tai opetettua koiralle uuden, vahvan käyttäytymismallin parissa päivässä. Kuinka hyvin toimisi, jos joku käskisi sinua lopettamaan nyt heti suklaan syömisen kokonaan? Tai olettaisi, että oppisit päivässä uuden kielen? Olisiko realistista päästä yli voimakkaasta hämähäkkipelosta parissa päivässä? Tai jos sinulla on ongelmia lyhyen pinnan kanssa, voisitko olla suuttumatta kenellekää tästä hetkestä lähtien?

Usein käyttäytymisen muuttamiseen menee useita viikkoja tai kuukausia, riippuen ongelman vakavuudesta ja myös siitä, kuinka paljon sen eteen on mahdollista tehdä töitä. Kun ongelmia muuttaa pidemmällä aikavälillä, ovat tulokset yleensä pysyviä ja äärimmäisen palkitsevia. Koirasta tulee onnellisempi, hyvinvoivampi, tasapainoisempi, sen suhde omistajaan paranee, ja sen negatiiviset tunteet muuttuvat positiivisemmiksi.

Ikävä kyllä ei ole olemassa nopeaa koulutuskeinoa, joka toimisi ja olisi koiraystävällinen. Ainoat nopeat ja positiiviset ratkaisut perustuvat ympäristön muokkaamiseen siten, että koira ei voi enää epäonnistua. Esimerkiksi jos koira tonkii roskiksia, roskisten piilottaminen kaappiin tai toiseen huoneeseen ratkaisee ongelman hetkessä. Jos koira jahtaa autoja, sitä voi ulkoiluttaa alueilla, joissa ei autoja näy. Tällaiset ratkaisut eivät opeta koiralle mitään, mutta ne ovat usein tarpeellisia alkuvaiheessa, kun koira oppii uusia käyttäytymismalleja tai muodostaa uusia mielleyhtymiä. Joskus harvoin tällainen keino riittää sellaisenaankin, jos ongelmakäytöksen laukaisevaa tekijää on helppo välttää.

Koiraan on käytettävä aikaa ja vaivaa

Koiran omistaminen on jo itsessään aikaavievää. Se ei onnistu helposti tai vähällä vaivalla. Koiraa on ulkoilutettava, sille on tarjottava tekemistä, sen kanssa on vietettävä aikaa ja sen terveydestä on huolehdittava. Jos joku lupaisi sinulle, että saisit tietyn laitteen avulla koirasi kaikki tarpeet täytettyä viidessä minuutissa päivässä, pitäisit tätä hulluna. Joihinkin asioihin vain kuluu aikaa, eikä siitä voi tinkiä. Lisäksi koiran omistamisen koko idea on se, että sen kanssa voi viettää aikaa.

Moni käyttää useita tunteja koiran kanssa kävelemiseen ja puuhailemiseen päivittäin. Silti joillekin on mahdoton ajatus, että käyttäisi esimerkiksi 15 minuuttia päivässä ongelmakäytöksen ratkomiseen. Koira ei varmasti siitä kärsisi, jos vaikkapa muutaman minuutin kävelylle varatusta ajasta käyttäisi kouluttamiseen.

Koiraan kuluu aikaa. Niin myös koiran kouluttamiseen. Ei ole olemassa pikaratkaisuja, vaan käyttäytymisen muuttamiseen menee aina aikaa. Jos jokin koulutustapa tai -väline kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä.

Lisää luettavaa:

KivaTeam: Rankaiseminen

There are no quick fixes when it comes to training your dog

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen ja koulutus?

    Tilaa uutiskirje, niin saat viikoittaisen vinkin sähköpostiisi! Bonuksena saat myös ilmaisen minikurssin koiran totuttamisesta kynsien leikkaukseen. 🙂

One thought on “Hyvät asiat vievät aikaa – koirankoulutuksessa ei ole oikoteitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: