Miksi koira käyttäytyy huonosti?

Koiran huonolle tai ei-halutulle käytökselle keksitään monenlaisia selityksiä.

Sanotaan, että koira on paha, tuhma, tyhmä, jääräpäinen, laiska, tekee sen kiusallaan, yrittää dominoida/kostaa/ärsyttää, testaa omistajaa, tietää kyllä tekevänsä väärin.

Todellisuudessa yksikään näistä ei ole todellinen syy koiran käyttäytymiselle.

Oli kyseessä sitten remmissä vetäminen, sisälle pissaaminen, käskyjen tottelematta jättäminen, aggressiivisuus tai huonekalujen tuhoaminen, jokaiselle koiran käytökselle on aina olemassa hyvä syy. Nämä syyt eivät välttämättä tule omistajalle mieleenkään, varsinkaan jos olettamuksena on, että koira käyttäytyy huonosti ”tahallaan”.

On hyvin ihmiskeskeistä ajatella, että kaiken koiran ei-toivotun käyttäytymisen tarkoituksena olisi jollain tapaa testata, pomottaa tai kiusata omistajaa. Todellisuudessa koira toimii sen mukaan, mikä on sille kannattavaa ja tuo sille mielihyvän ja turvallisuuden tunteen.

Varastaessaan ruokaa pöydältä koira ei ajattele vievänsä jotakin omistajalle kuuluvaa, vaan yksinkertaisesti näkee ruokaa, joka on ”vapaata riistaa”. Juostessaan jänisten perässä omistajan huutaessa perään koira ei uhmaa omistajan arvovaltaa, vaan toimii vaistojensa varassa ja kokee jänisten jahtaamisen niin äärettömän palkitsevana, että kaikki muu unohtuu.

Jos koiran ikävään käytökseen suhtautuu asenteella, että koira tekee pahojaan tarkoituksella, on reaktiona usein suuttuminen, ärsyyntyminen ja koiran rankaisu. Jos taas koiran käyttäytymisen syitä alkaa ymmärtämään syvemmin, on hyvin vaikeaa suuttua koiralle. Koiran omasta näkökulmasta sen käyttäytyminen on täysin loogista ja normaalia, eikä se ymmärrä tekevänsä väärin.

Vuosi sitten koirani Jessie aloitti jokaisen kävelyn pakkomielteisellä remmin puremisella ja repimisellä, heti ulos astuttuamme. Olisin tietysti voinut suhtautua tähän suuttumalla ja rankaisemalla Jessien ”huonoa” käytöstä, mutta silloin olisi jäänyt huomaamatta jotakin tärkeää. Remmin pureminen oli vain oire isommasta ongelmasta; Jessietä pelotti kävelyille lähteminen. Kun autoin Jessietä pääsemään peloistaan, myös remmin pureminen loppui. Jos olisin yksinkertaisesti poistanut tämän käytöksen, taustalla oleva pelko olisi todennäköisesti vain pahentunut, ja tilalle olisi putkahtanut muita ikäviä käyttäytymismalleja.

Kannattaa siis miettiä, onko koiran käyttäytyminen vain oire jostakin muusta. Esimerkiksi koira, joka nuolee jatkuvasti tassujaan, vaikka siinä ei ole fyysisesti mitään vikaa, saattaa olla stressaantunut tai ahdistunut. Jos koira pysähtelee kävelyillä tai ei suostu istumaan käskettäessä, sillä saattaa olla kipuja. Yksin ollessaan paikkoja tuhoava koira saattaa olla itse asiassa kauhuissaan.

Tässä muutamia mahdollisia syitä koiran ”huonolle” käytökselle:

  • Kipu tai terveysongelma. Yllättävän moni käyttäytyminen voi johtua kivusta. (Lue täältä lisää.)
  • Pelko. Monen käyttäytymisongelman taustalla on pelko, vaikka se ei välttämättä päällepäin näyttäisi siltä. Esimerkiksi koira, joka käyttäytyy aggressiivisesti, saattaa näyttää hyvinkin itsevarmalta, jos se on oppinut, että käyttäytyminen toimii pelottavan kohteen karkottamiseksi.
  • Stressi tai ahdistus. Eri yksilöt näyttävät stressinsä eri tavoin. Yksi saattaa käyttäytyä hyperaktiivisesti ja vaikuttaa yli-innokkaalta, toinen taas saattaa sulkeutua täysin ja olla tekemättä juuri mitään. (Lue täältä, miten toistuva stressi vaikuttaa koiran käytökseen.) Koira saattaa käyttäytymisellään (esimerkiksi jahtaamalla häntäänsä, pureskelemalla esineitä, tms.) yrittää lievittää stressiään ja ahdistustaan, jolloin käyttäytymisen estäminen vain pahentaa koiran olotilaa.
  • Koira ei ymmärrä, mitä siltä halutaan. Tämä on hyvin usein syynä koiran tottelemattomuuteen. Kuvittelemme koiramme ymmärtävän, mitä siltä pyydämme, koska meille se tuntuu itsestäänselvältä, mutta koira ei välttämättä näe asioita samalla tavalla kuin me.
  • Sitä on (yleensä vahingossa) palkittu käytöksestä aikaisemmin. Koira, joka hyppii ihmisiä vasten, on saattanut saada huomiota tästä käytöksestä edes silloin tällöin, jolloin käyttäytyminen on vahvistunut. Samoin koira, joka vie pöydältä ruokaa, on saattanut saada palkinnoksi herkun pöydältä.
  • Käyttäytyminen on koiralle täysin normaali ja luonnollinen tapa toimia. Pihan kaivaminen, pienten eläinten jahtaaminen ja esineiden järsiminen johtuvat siitä, että koiralla on synnynnäinen tarve suorittaa näitä käyttäytymismalleja.
  • Koira yrittää kommunikoida. Pienemmät koiran yritykset kommunikoida jäävät meiltä usein huomaamatta. Tästä syystä muriseminen ja haukkuminen ovat usein tehokkaimpia keinoja kommunikoida ihmiselle, että koira haluaa lisää tilaa. Se ei tarkoita, että koira on aggressiivinen tai vaarallinen, vaan se on koiran ainoa selkeä tapa kertoa, että se haluaisi hieman etäisyyttä.
  • Palkinto tottelemattomuudesta on suurempi kuin tottelemisesta. Esimerkiksi koira, joka joutuu hihnaan totellessaan luoksetulokäskyä, mutta saa jatkaa hauskanpitoa jättäessään kuuntelematta.
  • Koira on liian kiihdyksissään toimiakseen oikealla tavalla. Koira saattaa esimerkiksi innostua niin paljon toisen koiran näkemisestä, että omistajan kuunteleminen unohtuu kokonaan.
  • Käyttäytymisestä on tullut useiden toistojen myötä pinttynyt tapa, eikä koira tiedä miten muuten toimia tilanteessa.
  • Totteleminen on epämukavaa. Koira, joka osaa istua käskystä, ei välttämättä halua kuitenkaan istua märässä nurmikossa tai kylmällä lattialla. Haluaisitko itse?
  • Turhautuminen. Koira saattaa turhautua, jos se ei pääse esimerkiksi toisen koiran luokse remmissä ollessaan, jolloin se saattaa vetää, haukkua, itkeä tai käyttäytyä jopa aggressiivisesti.
  • Tylsistyminen. Koira ei saa tarpeeksi liikuntaa, aktivointia tai tekemistä, ja yrittää keksiä omatoimisesti itselleen tekemistä.

Jos koirasi tekee jotakin, mistä et pidä, yritä asettautua hetkeksi sen asemaan. Voisiko sen käyttäytyminen mahdollisesti johtua jostakin ylläolevasta syystä?

  • Kiinnostaako koirien käyttäytyminen?

    Tilaa uutiskirje, niin saat joka viikko sähköpostiisi vinkin, jonka kautta opit ymmärtämään parasta ystävääsi vieläkin paremmin. Samalla saat ilmaisen minikurssin, jossa opit videoiden avulla luomaan kynsien leikkauksesta koiralle positiivisen kokemuksen.

5 vastausta artikkeliin “Miksi koira käyttäytyy huonosti?

  1. Minua itseäni myös kiinnostaa käyttäytymiset, joille ei välttämättä ole mitään ”syytä”. Ihmisillä on aina kova tarve anylysoida ja selvittää käyttäytymiseen johtavia syitä, saada joku järkevä selitys jollekkin hieman kummalliselle käytökselle. On myös käytöksiä, joita koira saattaa tehdä, koska se vain yksinkertaisesti tuntuu koirasta hyvältä. Esimerkkinä vaikka; koira yrittää kakata mahdollisimman korkealle puuta vasten, ehkä siihen ei tarvitse keksiä mitään sen järkevempää syytä, ehkä se vaan tuntuu koirasta hyvältä. Jos ymmärrät mitä haen takaa? Mutta ehkä vähän ohi tämän aiheen, mutta itse joudun monesti toteamaan asiakkalle, jos pystyn selvästi toteamaan omistajan kertoman mukaan, että joku hassu käytös on hyvin satunnaista ja harmitonta, että anna koiran tehdä niin, se varmasti vain tuntuu koirasta sillä hetkellä hyvältä ratkaisulta.

    Tykkää

    1. Aivan totta, joskus ihmiset analysoivat koiran käytöstä aivan liikaa. Joskus on käyttäytymisiä, joille emme vain keksi mitään syytä, mutta se ei tarkoita, etteikö koiran mielessä syytä olisi olemassa. Onhan sekin erinomainen syy, että jokin käytös tuntuu hyvältä. Turha se on tosiaan liikaa analysoida koiran käyttäytymisiä, jos niistä ei ole kenellekään mitään haittaa. Antaa vain koiran tehdä niin.

      Itse asiassa jos tarkemmin ajattelee niin aika moni koiran käytös johtuu pohjimmiltaan siitä, että se tuntuu koirasta hyvältä. 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.